БТА: Среща на проф. Христо Пимпирев с посланика на Индия у нас се състоя в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет

Pan.bg 25 мар 2024 | 12:05 views (593) commentaries(0)
img Димитрина Ветова

На 21 март т.г. в Националния център за полярни изследвания (НЦПИ) към Софийския университет "Св. Климент Охридски" се състоя среща по молба на Санджай Рана - посланик на Индия у нас, с проф. д-р Христо Пимпирев - директор на центъра и председател на Българския антарктически институт (БАИ). Това съобщи проф. Христо Пимпирев.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с провеждането на предстоящото Консултативно съвещание по Антарктическия договор, на което Индия е домакин, и задълбочаване на сътрудничеството в полярните региони между двете страни с обмен на учени и работа по съвместни проекти.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Националният център за полярни изследвания е утвърден със заповед от 2007 г. на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" като самостоятелно звено към университета.

НЦПИ работи съвместно с Българския антарктически институт (БАИ), който е национален оператор на дейността на България в Антарктида, като се организират ежегодните антарктически експедиции и се поддържа българската научна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън.

В експедициите участват учени в различни области: геология, геохимия, геофизика, метеорология, глациология, биология, медицина и други. Резултатите от тези научни изследвания са публикувани в много български и международни реномирани научни издания.

Националният център за полярни изследвания поддържа сътрудничество с антарктическите програми и работи по съвместни научни проекти с Испания, Великобритания, Русия, Германия, Турция, Аржентина, Бразилия, Чили, Южна Корея, Уругвай, Португалия, Монголия, САЩ и други държави.

Снимка: БАИ

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/lik/639669-sreshta-na-prof-hristo-pimpirev-s-poslanika-na-indiya-u-nas-se-sastoya-v-natsioНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БТА: Среща на проф. Христо Пимпирев с посланика на Индия у нас се състоя в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка