БТА: Последната група с участници от 32-та Национална антарктическа експедиция се завърна у нас

Pan.bg 28 мар 2024 | 23:28 views (468) commentaries(0)
img Димитрина Ветова

Последната група с участници от 32-рата Национална антарктическа експедиция се завърна днес на летището в София. Експедицията премина успешно и бяха изпълнени около 16 проекта, като три-четири от тях са чуждестранни, каза за БТА Камен Недков - командир на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън по време на 32-рата ни експедиция.

В групата, която се завърна днес у нас, са заместник-директорът на Националния център за полярни изследвания Драгомир Матеев, командирът на българската антарктическа база "Св. Климент Охридски" по време на експедицията Камен Недков, водачът на лодка и полеви асистент Елка Василева, и строителите на лабораторния блок - Кирил Жечев, Николай Иванов, Тодор Тодоров, Валентин Александров и Дамян Морандов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

"Успяхме да завършим големия строителен проект, да затворим сградата и тя да е предпазена през зимата на Антарктида. Осъществихме и всички научни проекти, а лабораторията беше завършена като сграда отвън, за да може да бъде предпазена от зимните условия. Това е новият лабораторен блок и през следващите две години в него ще се изгражда инсталацията и ще се оборудва. Направихме и различни ремонти, изграждахме и водопровод. Сега вече базата ни е зазимена и нищо от апаратурата не работи", обясни Камен Недков.

Той съобщи, че се очаква българският научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" да се завърне на 3 април в пристанището във Варна. Тогава и окончателно експедицията ще приключи.

От Българския антарктически институт припомниха, че освен екипажа на военния научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК421), който беше неразделна част от експедицията, в нея участваха около 49 души, сред които един шотландски, един турски, двама португалски и двадесет и двама български учени, двама лекари и шестима журналисти.

Както писа БТА, сред основните успехи на тази експедиция, паралелно с реализирането на множество научни проекти, е завършването на строежа на новия модерен лабораторен блок на остров Ливингстън.

https://www.bta.bg/bg/bg-antarctica/642949-poslednata-grupa-s-uchastnitsi-ot-32-rata-natsionalna-antarkticheska-ekspeditsiyНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БТА: Последната група с участници от 32-та Национална антарктическа експедиция се завърна у нас

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка