БТА: До края на годината Морската стратегия (2022-2027) трябва да бъде приета от Министерския съвет, казаха от МОСВ

Pan.bg 28 мар 2024 | 23:37 views (354) commentaries(0)
img Борислава Бибиновска

В резултат от предприетите действия е планирано Морската стратегия за периода 2022-2027 г. да бъде завършена и приемането ѝ от Министерския съвет да приключи до края на тази година, с което ще бъде изпълнен ангажиментът на страната по Рамковата директива за морска стратегия.

Това отговориха от Дирекция „Управление на водите“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в отговор на запитване на БТА относно предупреждението на Европейската комисия в началото на март, че България не спазва задълженията за докладване по Рамковата директива за морска стратегия, която има за цел постигане на добро екологично състояние на моретата и океаните на ЕС, като същевременно се гарантира, че техните ресурси се управляват по устойчив начин.

Няколко държави членки, сред които и България, не са представили доклади за актуализирането на своите програми от мерки в рамките на изискуемите срокове.

Забавянето при актуализиране на Програмите от мерки „e следствие от забавяне при актуализацията на Първоначалната оценка на текущото състояние на морската околна среда поради неосъществени обществени поръчки (липса на интерес за разработване на поръчките)“, обясняват от МОСВ.

Оценката беше завършена през 2022 г., добавят от министерството. От там припомнят, че през октомври 2023 г. за консултации е публикувана актуализацията на стратегията.

Отразени са постъпилите становища и е финализирана програмата от мерки, която заедно с проекта на актуализираната Морска стратегия е публикувана за обществени консултации в началото на февруари т.г.

Срокът за консултация по Морската стратегия е до 30 септември с цел осигуряване на координация с консултациите по програмата от мерки в Плана за управление на речните басейни за Черноморски район за периода 2022-2027 г. по отношение на крайбрежните води.

Завършването на Морската стратегия изисква и процедура по Екологична оценка в съответствие със Закона за опазване на околната среда, която е в процес на изпълнение въз основа на договор с външен изпълнител, сключен в края на 2023 г., уточняват още от МОСВ.

Повече информация тук:

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка