БТА: Общинският съвет на Варна одобри скулптура на Стария капитан да бъде поставена на Морската гара

Pan.bg 28 мар 2024 | 23:45 views (639) commentaries(0)
img Валентина Добринчева

Общинският съвет на Варна одобри поставянето на скулптурен ансамбъл „Последният мостик на Стария капитан” на Морската гара в града. Проектът е преминал през всички необходими процедури и след одобрението му от Общинския съвет предстои неговото окончателно съгласуване с Министерството на културата.

Инициатор за поставянето на пластиката е капитан Борислав Арнаудов. В организационния комитет по изграждането влизат още неговият син - капитан Добромир Арнаудов, и капитан Росен Лодозов. Пластиката е дело на художника Венцислав Марков от Варна и включва пейка, дълга два метра, и бронзова фигура на Стария капитан.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Арнаудов избира пластиката да бъде поставена на Морска гара, за да допълни ансамбъла на буквите от обемния надпис „Варна“ и котвата на площада.

Идеята е от повече от седем години, като през последните четири по нея се работи усилено. Проектът е преминал одобрение от главния архитект на Варна, от Министерството на транспорта, Изпълнителна агенция „Морска администрация“ и становище от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Документите към проекта са внесени в Министерството на културата, където ще бъдат разгледани от експертна комисия към Националния институт за недвижимо културно наследство.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/lik/643661-obshtinskiyat-savet-na-varna-odobri-skulptura-na-stariya-kapitan-da-bade-postave

Снимка: Инициативен комитетНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БТА: Общинският съвет на Варна одобри скулптура на Стария капитан да бъде поставена на Морската гара

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка