KONGSBERG ще инвестира 640 млн. норвежки крони за увеличаване производството на ракети

Pan.bg 01 апр 2024 | 13:24 views (573) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalnews.com/

Kongsberg Defence & Aerospace получи финансова подкрепа от норвежките власти и програмата на ЕС ASAP (Акт в подкрепа на производството на боеприпаси), в размер на 640 млн. норвежки крони (55 млн. евро), за да повиши капацитета си за производство на ракети. Напрегнатата ситуация в Европа в сферата на сигурността доведе до повишаване на нуждата от производство и доставка на боеприпаси и ракети. Миналата година ЕК стартира програмата ASAP, за да подкрепи увеличението на капацитета на индустрията за производство на боеприпаси и ракети.

През последните години KONGSBERG въведе няколко мерки за увеличаване на производствения капацитет, като инвестира в нов завод за производство на ракети в град Конгсберг, която ще отвари врати през лятото на 2024 г. Сега с подкрепата на ЕС и Норвегия капацитетът на компанията ще се увеличи допълнително.

Инвестицията на KONGSBERG включва оборудване и машини за повишаване на производителността на новата фабрика за ракети, както и ново съоръжение за увеличаване на производствения капацитет за сензорни компоненти. Освен това се предвиждат и инвестиции във веригата за доставки, за да се осигурят ефективно бъдещите доставки.

KONGSBERG планира да инвестира общо 640 млн. норвежки крони, от които норвежките власти ще осигурят 200 млн., а ЕС ще допринесе с 116,4 млн. норвежки крони (10 млн. евро).

„Подкрепата от норвежките и европейските власти повишава способността ни да прилагаме конкретни мерки за по-нататъшното развитие на капацитета за производство на KONGSBERG ракети, допринася за намаляване на времето за производство и подобрява веригата за доставки“ заяви Ейрик Лий, президент на Kongsberg Defense & Aerospace.

Ракетите Naval Strike Missile (NSM) са на въоръжение в момента в 14 държави, 11 от които са от НАТО или ЕС. Новите инвестиции ще засилят тясното сътрудничество в Европа за производството на NSM, ще допринесат за развитието на още по-устойчива ракетна екосистема, която гарантира сигурни доставки и готовност.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка