МО на РФ предложи промяна на руската граница в Балтийско море

Pan.bg 21 май 2024 | 17:47 views (502) commentaries(0)
img pan.bg

Руското министерство на отбраната предложи актуализиране на координатите на държавната граница в района на Балтийско море, както следва от проекта на нормативен акт, публикуван на портала за правна информация.

„Ако проектът на списък с географски координати на точки, определящи позицията на изходните линии, от които се определя ширината на териториалното море на Руската федерация, прилежащата зона <...> край бреговете на континента и островите <...> в Балтийско море бъде одобрено: отсъстващата досега система ще бъде установена на прави базови линии в южната част на руските острови в източната част на Финския залив, както и в района на Балтийск и Зеленоградск, което позволява съответните водните площи да се използват като вътрешни морски води <...> преминаването на държавната граница ще се промени <...> по море във връзка с промяна на положението на външната граница на териториалното море", се посочва в документа.

За да се осигури навигационна безопасност на корабоплаването, държавните морски навигационни карти ще бъдат коригирани и преиздадени в съответстващи мащаби.

Предполага се, че при приемането на документа списъкът с географски координати на точки, които определят положението на изходните линии за измерване на ширината на териториалните води, икономическата зона и континенталния шелф край бреговете на континента и островите на Северния ледовит океан, Балтийско и Черно море, одобрен с постановление на Съвета на министрите на СССР от 15 януари, 1985 г. № 56-22 ще бъде анулиран.

Както подчерта военното ведомство, сега преките изходни линии на Русия във Финския залив нямат продължение и не се затварят на територията на страната, което от своя страна не позволява да се определи външната граница на нейните вътрешни морски води.

Освен това, както е посочено в обяснението към документа, географските координати на точките някога са били определени от дребномащабни морски навигационни карти, съставени въз основа на материали от работа от средата на 20 век, те не отговарят напълно на "съвременната географска обстановка".

В момента този нормативен акт е в процес на подготовка. Очаква се влизането му в сила през януари 2025 г.

Източник: РИА Новости Снимка: © РИА Новости / Игорь Зарембо

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка