БТА: Учение „Дунав 2024“ - симулация на сблъсък между два кораба и реакция при нефтен разлив в Русе

Pan.bg 22 май 2024 | 13:11 views (291) commentaries(0)
img Реакция при нефтен разлив в река Дунав след сблъсък между два кораба ще разиграват в учение представители на над 10 институции в Русе

Андрей Кючуков, Кореспондент на БТА в Русе

Симулация на сблъсък между два кораба и реакция при нефтен разлив в реката ще се състои в рамките на съвместното учение „Дунав 2024“ днес. Това съобщи експертът по връзки с обществеността в областната администрация в Русе Георги Георгиев, като уточни, че в учението ще се включат представители на над 10 институции.

Той добави, че акцията се организира под ръководството на областния управител Драгомир Драганов в акваторията на Пристанищен терминал „Русе-Запад“ и е насочена към проиграване и проверка актуалността на Областния план за защита при бедствия.

„Подобни мероприятия са много важни, защото дават възможност да се види къде има слаби звена в организацията и при настъпване на евентуално подобно събитие да можем да ги отстраним и да реагираме по най-правилния начин“, коментира Драганов, цитиран от пресслужбата на областната администрация.

Предвижда се по време на учението да се проведе и медицинска евакуация на пострадал човек, съобщи още Георги Георгиев, като отбеляза, че всичко ще е в рамките на симулацията и няма да се предприемат никакви дейности, водещи до реално замърсяване на реката.

Проведена е и теоретична щабна тренировка, в която са участвали представители на всички институции от единната спасителна система и над 10 ведомства, имащи отношение при възникването на аварийни ситуации по река Дунав. Сред тях са Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, дирекция „Речен надзор“ – Русе, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, „Поддържане чистотата на морските води“ АД – гр. Варна, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Центърът за спешна медицинска помощ“, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, Районен център 112, общинските администрации на Русе и Сливо поле и др.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/674650-reaktsiya-pri-neften-razliv-v-reka-dunav-sled-sblasak-mezhdu-dva-koraba-shte-raz

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка