Край Филипините са открити останки от подводница на САЩ, от Втората световна война

Pan.bg 26 май 2024 | 07:26 views (385) commentaries(0)
img
пан.бгКрай Филипините бяха открити останките от подводницата, потопила най-много японски кораби през Втората световна война
Анна Коваленко — 25 май, 14:35 ч

Подводницата е открита на дълбочина над 900 метра.
Загубен 52 проект


Останките от подводница на ВМС на САЩ бяха открити в Южнокитайско море близо до Филипините. Подводницата е известна със значителен брой потопени японски кораби през Втората световна война.

Telegraph и BBC съобщиха за откриването на кораб, наречен USS Harder.

Според командването на военноморската история и наследство на САЩ (NHHC) подводницата е открита на дълбочина над 900 метра.

Подводницата е открита сравнително неповредена. Корабът, казва NHHC, лежи вертикално на кила, надлъжна греда на дъното.

Откритата подводница, която е плавала под мотото „Ударете ги по-силно“, е един от най-известните кораби в историята на САЩ, потопила повече японски големи бронирани кораби (бойни кораби) от всеки друг.

USS Harder е потопен от вражеските сили на 29 август 1944 г., по време на опит на американските военни сили да си върнат Филипините от японския императорски флот. Заедно с кораба на дъното се озоваха 79 членове на екипажа.
Прочетете също:
В САЩ кораб, потънал преди почти 150 години, беше открит по време на риболов. СНИМКА

През последната седмица на бойни патрули подводницата потопи три японски разрушителя (отвлечен разрушител - вид многоцелеви боен кораб) и сериозно повреди още два, което допринесе за поражението на страната в морето.

„The Harder беше изгубен в хода на победата. Не трябва да забравяме, че победата, както и свободата, има цена“, каза началникът на Командването за история и наследство на ВМС на САЩ, пенсиониран адмирал Самуел Дж. Кокс.

Подводницата и нейният екипаж са наградени с медал на президента за изключителен героизъм по време на военновременна служба. Капитанът на USS Harder Сам Дийли беше удостоен посмъртно с най-високото военно отличие на САЩ, Медала на честта.

NHHC каза, че мястото на откриване на подводницата е „последното място за почивка на моряци, дали живота си в защита на нацията“ и сега трябва да се третира като военен гроб.

USS Harder беше открит от проекта Lost 52, който има за цел да открие 52 американски подводници, изгубени по време на Втората световна война.

По-рано говорихме за откриването от археолозите на нов тип амфора на борда на търговски кораб, потънал през 4 век.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка