Ген.Захари Захариев - първостроител на съвременната българска авиация - част 1

Pan.bg 26 ное 2009 | 13:53 views (11028) commentaries(1)
img Първостроител на съвременната българска авиация.

Роден на 6 февруари 1904 г. в с. Бесарбово, Русенско. Син на учителско семейство. Летец от 1925 г. Политемигрант в СССР от 1931 г. до 1944 г. В съветската авиация е бил летец-инструктор, командир на звена, командир на авиоотряд, командир на ескадрила, началник на Тамбовската авиационна школа, началник на отдел “бойна подготовка” на Гражданския аерофлот на СССР, началник на учебните заведения на Гражданския аерофлот на СССР. Интербригадист – сражавал се в небето на Испания. Първият българин, герой на Съветския съюз. Първият чуждестранен гражданин, герой на Съветския съюз (дн. Руска федерация). Участник във Великата отечествена война на СССР. Бил е два мандата депутат във Върховния съвет на СССР. Измежду неговите ученици има 27 герои на съветския съюз, 16 герои на социалистическия трус, 18 заслужили летци.
Първостроител на българската съвременна авиация – военна, гражданска, спортна. С изключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България.
Бил е заместник-командващ на Народните въздушни войски (1945-1947 г.), командващ ВВС (1947-1955 г.), командващ ПВО и ВВС (1957-1959 г.), заместник-министър на народната отбрана (1954-1956 г.), военен, военновъздушен и военноморски аташе в посолството на НР България в СССР. Дългогодишен народен представител и председател на Общонародния комитет за българо-съветска дружба.
Велик патриот на родината си и радетел за дружба между народите. Деен общественик, ратник на българската авиация до сетния си час, публицист. Издал е книгите “Вярност”, “Доверие”, “Върнете се”, “Образите, които са в мене”, “Доблест”. Автор на десетки публикации в печата.

Генерал-полковник. Заслужил летец №1 на НРБ, Герой на НРБ. Носетл на множество български и чуждестранни отличия и награди.
Починал на 25 април 1987 г.
(Цв. Ц.)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Bogdan Stoyanov 29 юни 2012, 17:43
   
  1
   
  0

  Велик българин!За съжаление в забвение.Би трябвало при въвеждане на името му в Google да се изписва на първо място.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка