Генерал-лейтенант о.р. Димитър Цветанов Георгиев

Pan.bg 21 яну 2010 | 14:48 views (17804) commentaries(2)
img Съдбовна случка с Димитър Георгиев

Младият офицер се насочва към небето заедно с обучвания курсант – старши сержант Николай Николов. Курсантът започва да изпълнява поставената му задача. Височина – 2600 метра. Лейтенант Димитър Георгиев мълчаливо наблюдава действията на обучавания. Те са уверени, точни. Пролетеният ден – ведър, слънчев.
image
... Внезапно оглушителен гръм се разнася над тях, в областта на двигателя. Самолетът започва да се тресе. Тягата пада. Моторът работи, но в гласа му се долавя ясно непривично бучене... Миг – ката тръпка. Инструкторът веднага отнема управлението от курсанта. Намалява оборотите, двигателят се поуспокоява. Рапортът на летеца полита към земята:
- Докладва... Чух удар...

- Какви са показанията на приборите?
Това е ръководителят на полетите (РП) инженер-капитан Бачев. Спокойният глас му донася още по-голяма увереност.
- Налягането на горивото е нормално. Температурата – също. Налягането на маслото – нула...
- Правете разчет за принудително кацане!
Скоростта започва да пада. Той устремява самолета нагоре. Трансформира разликата във височина. Летището е зад гърба им. Не виждат пистата. Кабината на самолета започва да се изпълва с дим. Разхерменизират я и преминават на чист кислород. Така е по-добре! Извършват маноьовър надясно. После – наляво. След третия завой по разчета подава команда на курсанта да спусне колесника и клапите. Николов изпълнява. Хладнокръвието на инструктора се е предало и на курсанта.
Той снижава самолета. Оказват се сто метра над нормалното. Изпълняват плъзгане и... няколко метра след знака за приземяване докосват пистата.
- Отлично! – звучи в бонето гласът на ръководителя на полетите...
Земята ги приема. Но в кабината отново нахлува черен дим. Лейтенант Георгиев се освобождава от прегръдката на ремъците. Вдига капака над курсанта. Заповядва му да извика по радиостанцията пожарната кола и да бяга по-далеч от самолета.
После слиза и той. И машината е спасена...

Генерал-лейтенант о.р. Димитър Цветанов Георгиев
image
Действително, неговото родно гнездо е там, откъдето са и семейните му корени – Биволаре, Плевенско. Всичките му предци са от това селце. Но когато идва време за неговия ден първи – 29 октомври 1950 г., откарват майка му до най-близкия родилен дом, в Долна Митрополия, където тя добива второто си момче.
Митко израства в Биволаре и там завършва прогимназия. После, през 1964 г., постъпва в СПТУ – град Левски. Завършва го и решава да продължи образованието си във висше учебно заведение. Смята да кандидатства педагогика във Великотърновския университет, обаче приемните изпити се оказват по същото време, когато са и изпитите във ВНВВУ “Георги Бенковски”. Той предпочита пилотската професия.
Димитър Георгиев следва висшия курс на военното училище от 30.08.1968 г. до 2.09. 1972 г. След месец приема длъжността заместник-командир на 3-о учебно звено от 2-и учебно-боен авиационен (убап) – Каменец. На спомената длъжност стои две години и от 1 .10. 1974 г. става командир на звеното. По същото време пред него се изпречва една проверка на мъжеството му, която той посреща и преодолява с изключителен стоицизъм. Предсрочно е произведен в звание.
На 29 .09. 1976 г., вече старши лейтенант, той е щурман на ескадрила в полка. След още две години, от 30 септември, капитан Д. Георгиев застава на следващото стъпало от стълбичката на началническото извисяване.
В Каменец служи 14 години, като през 1977 г. е включен в една от групите за кандидат-космонавти, старши на която е майор Кирил Радев. Има и двугодишно прекъсване от 1980 до 1982 г. докато учи и завършва ВА “Г.С.Раковски”, след което изпълнява длъжността командир на ескадрила до 1986 г. От 25 септември, същата година, е заместник-командир две години, а след това още две e командир на 15-и изтребителен авиополк (иап) –Равнец. После е преместен в щаба на ПВО и ВВС в столицата.
Приет е за слушател в първия випуск на нашата академия на Генералния щаб през 1994 г., която завършва с отличие през 1995 г.
През 1998 г. е произведен генерал-майор като началник-щаб на корпус ПВО, а генерал-лейтенант – през 2002 г. като началник на Главния щаб на Военновъздушните сили.
Генерал Георгиев има общо около 2500 летателни часа на самолети Л-29, УМиГ-15, МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29.
Окончателно приключва с военната си служба на 23 ноември 2006 г., когато е пенсиониран.
След продължително боледуване на 31 .01. 2008 г. му е извършена сполучлива чернодробна трансплантация и скоро след това, на 28 април 2008 г., лети заедно с колегата си полк. о.р. Свилен Иванов на двуместен витлов самолет, като лично пилотира.
През 2009 г. е избран за председател на Българската авиационна асоциация. Заместник-председател е на Съюза на трансплантираните в България.
Генерал-лейтенант о.р. Димитър Цветанов Георгиев е семеен, с една дъщеря.

Снимки от личния архив на генерала:


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image

image

image

image

image

image

image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ТОДОР Г. 30 авг 2010, 13:20
   
  2
   
  0

  Без коментар! БРАВО! Много поздрави на семейството. ЧОКО.

 2. #2
  Антоанетка Ангелова 02 дек 2011, 16:00
   
  2
   
  0

  Митко да си ни жив и здрав.Ние сме в Козлодуй

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка