Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/10541/molnya.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Ракетна корвета "Мълния" проект 1241.1

Pan.bg 16 юли 2011 | 08:39 views (16453) commentaries(0)
image" alt="img" /> Ракетна корвета "Мълния" проект 1241.1
(НАТО - клас "Тарантул")

И. Тодоров, Българските военни кораби (1879-2002), Еър груп 2000

През 1973 г. пред руските конструктори е поставена задачата да бъде създаден нов, по-съвършен ракетен комплекс с тактическо предназначение. По своите бойни възможности той наистина превъзхожда предишните образци, но се оказва, че не може да бъде разместен на построените вече ракетни катери проект 205.

Освен това за новия ракетен комплекс, който притежава по-голям радиус на действие и по-висока маршова скорост на полета, са необходими и по-съвършени средства за целенасочване. Възниква и необходимостта да се подсилят също и средствата за самоотбрана.

Така се оформя проектното задание за построяването на по-голям ракетен катер, който да стане носител на новия комплекс. Задачата е възложена на екип под ръководството на главния конструктор Е. И. Юхнин.

Големите ракетни катери в НАТО се наричат корвети, а в страните от бившия СССР (сега ОНД) - малки ракетни кораби. Те са предназначени за унищожаването на бойните кораби на противника и неговите транспортни и десантни средства в открито море, за усилването на противовъздушната и противокатерната отбрана на своите корабни групировки. Този тип кораби могат да оказват огнева поддръжка на ракетни и торпедни катери при съвместни бойни действия с тях.

В съответствие с бойното си назначение "Тарантул"-ите се въоръжават с четири ракети от новия комплекс в два двойни пускови контейнера, разместени по двата борда - отстрани на надстройките. В качеството си на система за управление на ракетното оръжие е предвиден радиолокационен комплекс, осигуряващ задхоризонтно откриване и целенасочване, в това число и чрез използване на данните, получени от
авиационно разузнавателни средства - самолети или хеликоптери.

Противовъздушната отбрана на корветите се осъществява от зенитно-ракетен комплекс. Артилерийското му въоръжение се състои от едностволно 76,2-мм универсално оръдие, поставено в носовата част на кораба, и от две шестцевни ротационни зенитни и противоракетни 30-мм оръдия, разположени побордно в кърмата.

При конструирането на корпуса са заложени възможности за модернизиране и превъоръжаване. Прекомерното увеличение на водоизместването е ограничено за сметка на намалените запаси от гориво. Затова е решено да се използва комбинирана дизелово-газотурбинна силова установка с едновременна работа на дизеловия двигател и газовата турбина на един вал при режим на пълен ход и автономна работа на дизеловия двигател при икономичен ход.

С използването на тази комбинирана уредба се намалява разходът на гориво с 34% при скорост от 14 възла. Максималната скорост на "Тарантул" е около 40 възла.

Тактико-технически характеристики

Ракетната корвета "Мълния"

Този кораб пристига у нас в края на 1989 г. Построен е през 1982 г. и е най-модерният боен кораб в нашия флот.

Проект 1241.1 (НАТО "Тарантул І").

Година на построяване - 1983 г.

Година на получаване - 1989 г.

Водоизместване, нормално/пълно - 430/450 т.

Размери:

- дължина - 56,10 м;
- широчина - 10,5 м;
- газене - 3,90 м.

Задвижване - тип COGAG - М-15Е с две маршови турбини тип ДР-76 с мощност 4000 к. с. всяка
и две газови турбини с висока мощност тип ДР-77 по 12 000 к. с. всяка, 2 винта.

Икономична скорост - 18 възла
Максимална скорост - 42 възла.

Район на действие - 1600 морски мили при скорост 14 възла.

Автономност - 10 денонощия.

Екипаж - 46 души (6/18/22)

Въоръжение:

- ракетно - два сдвоени контейнера за ракети П-21, П-22;
- артилерийско - едно 76,2-мм оръдие АК-176, две шестстволни АК-630;
- за противовъздушна отбрана - ПЗРК "Стрела 2М".

Електроника - РЛС за управление на основното оръжие - комплекс К-14Т, РЛС за управление на артилерийското оръжие МР-123 "Вимпел", РЛС за опознаване "Зона 67", система за радиоелектронно противодействие - 2 установки за пасивни смущения ПК-16.

Според официални чужди източници за пълноценното тактическо използване на проект 1241.1 са необходими поне два такива кораба.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка