Моторната лодка "Орлица" (1928 г.)

Pan.bg 21 авг 2012 | 11:23 views (7735) commentaries(0)
img ПОРЕДИЦА "БЪЛГАРСКИТЕ КОРАБИ" с водещ Калоян Панчелиев

Разбита моторна лодка. На 14 октомври 1928 г. сутринта е тръгнала от Бургас за Василико, българската моторна лодка "Орлица", 7 тонна, натоварена с стоки, имаща двама пътника и водена от нейния собственик Георги Тодоров.
Поради силен югозападен вятър, лодката е била принудена да подири прибежище зад нос Баглар, при устието на р. Ропотамо (между Созопол и Кюприя), дето е престояла до 5 1/2 ч. след обед.
Същия ден след стихването на вятъра лодката е продължила пътя си за Василико, придържайки се много близко до брега; към 8 2/2 ч. вечерта тя е заседнала на камъни срещу нос Тарфа (между Кюприя и Василико), на 80 метра от брега.
Обслугата на лодката - трима души - и двамата пътници изплавали на брега, а лодката люшкана от вълните, се разбила на парчета; мотора и стоката потънали.


Сп. "Морски сговор", год. VI, бр. 1, 1929 г., стр. 20

image

Забележка: Моторно-ветроходното корабче (моторница) „Орлица” е участник в разказа „Престъпление и наказание” от неиздадената книга на Коста Траянов „Синове на морето” (1955 г.). Коста Траянов е баща на доц. д-р Траян Траянов.

Епизод от разказа „Престъпление и наказание” е публикуван на уеб-страницата на "Морски вестник" през юли 2012 г. от доц. д-р Траян Траянов под заглавие "Публикува се за първи път: Нептунова поща".

В този епизод моторно-ветроходното корабче (моторница) „Орлица” е представено като собственост на барба Захари. Капитан на „Орлица” е известният варненски рибар и каракапитан Георги Тодоров (Джогата).

В последните дни на април 1929 г. Джогата с екипаж от механик и боцман излизат да гонят пролетна скумрия на 12-15 мили северо-източно от Варна.

Пълният текст тук:

http://morskivestnik.com/compass/news/2012/072012/072012_52.html

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка