Параходите "Генерал Руски" и "Киев" (1922 г.)

Pan.bg 12 май 2012 | 09:16 views (6584) commentaries(0)
image" alt="img" /> Параходите "Генерал Руски" и "Киев"

Великата октомврийска социалистическа революция принуди някои руски търговци-собственици на кораби да напуснат съветската страна и да търсят приют другаде. Повечето от тях намериха убежище в Румъния. Търговци от Русе сметнаха, че могат да се възползуват от това положение. Двама от тях - Мартинов и Марин Костов - заедно с няколко търговци-житари от Оряхово образуваха през 1922 г. акционерно дружество и закупиха от Браила два кораба "Генерал Руски" и "Киев". Корабите пристигнаха в Русе с руски екипаж.

image

"Генерал Руски" беше колесен кораб с парна машина от около 300 к.с. Той развиваше срещу течението скорост от 10 до 12 км в час. Побираше 700-800 до 1000 души пътници и 20 тона стоки. Беше дълъг 70 м, широк 6-7 метра.
"Киев" беше също колесен кораб с с парна машина от около 300 к.с. По размери той бе по-малък от "Генерал Руски", по-лек и удобен за пътуване. Побираше около 600 души пътници и 10-15 тона стоки.
Двата кораба започнаха редовна пътническа клужба между Русе и Видин.
Отначало екипажите бяха съставени изцяло от руснаци. И тук се намеси Дружеството на българските моряци от частното корабоплаване, което предложи чуждите екипажи да се подменят с български.

image

Предложението бе прието и половината от руските екипажи на двата кораба бяха подменени с български моряци. На "Генерал Руски" постъпиха Руслан Колев - капитан, Христо Стойчев - механик, Иван Фискучев - лоцман, Петко Иванов - втори лоцман, Ангел Маринов - матрос и др. На "Киев" постъпиха Пени Спиридонов - капитан, Роман Костов - лоцман, Петко Костадинов - втори лоцман и др.
"Генерал Руски" и "Киев" работиха около една година и половина. Те обаче докарваха малко приходи на собствениците си, които разтуриха дружеството. "Генерал Руски" бе оставен на грижите на един пазач под пристанището на Оряхово. Там той стоя близо две години и съвсем прогни. Закупи го един богат турчин и го разпродаде на части като старо желязо. "Киев" бе продаден в Браила...

image

Минков. 30 години параходство БРП

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка