Изложение на Русенската търговско-индустриална камара от 26.II.1929 г.

Pan.bg 13 яну 2013 | 06:59 views (5179) commentaries(0)
img ПОРЕДИЦА "БЪЛГАРСКИТЕ КОРАБИ" с водещ Калоян Панчелиев

„Нашата външна търговия по Дунава и морето в миналото и сега”

По въпроса за създаването на българско търговско параходно дружество на Дунава

„...Преди войната имаше условия за създаването и по Дунав на едно българско търговско параходно дружество, даже бяха извършени подготвителните работи, но държавата се оказа невъзприемчива и изостави тоя проект.
Допреди войната нашето крайбрежие е било обслужвано редовно седем пъти седмично в двете направления. По-късно това обслужване се намали на шест пъти седмично, в последните години това редовно обслужване спадна на четири пъти седмично, извършвано с по един параход от двете дружества – австрийското и маджарското. Откриването на плаването не става веднага щом състоянието на реката позволява това, нито пък продължава, докато времето позволява, поради това, че базата на тия дружества е далече и още поради това, че именно през това време трафикът доста намалява и плаването става със загуба.
Въпреки това комисията дава мнение, водима главно от всички съображения, че при тия условия създаването на наше параходство с частен капитал едва ли би било възможност. Само държавата е в състояние да създаде тази служба. Но и тя при сегашното й стеснено финансово положение едва ли би могла да отдели един капитал от 20-25 милиона за създаването й”.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка