Поздравителен адрес на сп. „Морски сговор” по случай освещаването на кораб „Цар Борис III” на 9 юни 1941 г.

Pan.bg 19 апр 2014 | 11:13 views (7414) commentaries(0)
img Кораб „Цар Борис III” с достойнство ще носи името на Царя-моряк

Поздравителен адрес на сп. „Морски сговор” по случай освещаването на кораба на 9 юни 1941 г.


Първият пътнически кораб за Българското речно плаване пристигна в български води. С пристигането и на другите два от същия тип ще се изпълни програмата, предвидена за снабдяването на тази служба с кораби, като първи етап.

„Цар Борис III” е най-новият и най-модерният пътнически кораб на реката. Той с достойнство ще носи името на Царя-моряк, защото това име е свързано с всички успехи на родното корабоплаване. Той ще бъде символ на устрема на едно поколение за достиженията в областта на корабоплаването, подкрепян и умело насочван от един просветен владетел, схващащ правилно значението на тази стопанска област. Добре запознат с морската ни идея и малцината труженици в тази област, Негово Величество никога не остави без внимание и поощрение всяко начинание, целящо да допринесе за нейното развитие и успех. Всяка придобивка в това направление, макар и най-малката, радва най-много него, големия любител на морето и покровител на морячеството.

Когато българското знаме се разпъва над бленуваните южни морски простори, а българските войски крачат към етническите граници на племето ни, „Цар Борис III” пристига в северните български води, за да бъде символ на една мъдра политика, която ни открива водните хоризонти за стопански успех след вековни борби за обединение и съществуване на полуострова.

Наред с големите успехи на нашето историческо съществувание, той отбелязва една стопанска придобивка от епохално значение.

Българският Народен Морски Сговор не може да не участва в радостта на това събитие, защото то е една от най-главните точки на неговата дейна програма. Нашето морячество не може да не посрещне с възторг този исторически момент, защото вижда в него проявата на онази воля, която дава нова насока на нашата стопанска мощ, а заедно с това открива широки възможности за морските труженици. Те могат да бъдат спокойни за утрешния ден, защото закрепването на българското речно плаване е указател за постоянната насока, възприета вече от държавата по отношение на корабоплаването.

„Цар Борис III” пристигна в български води за Тезоименния ден на Височайшия си съименник, за да засили тържествеността на празнуването, съвпаднало с тържеството на българската правда, чрез стопанските възможности, които той носи.

За много години!

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка