Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/GM.jpg" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Действия на дружината на капитан Георги Мамарчев при Силистра

Pan.bg 23 ное 2011 | 22:54 views (9025) commentaries(0)
image" alt="img" /> Действия на дружината на капитан Георги Мамарчев при Силистра

Владимир Павлов, Превземането на едно море, научно-популярен алманах "Фар"

Навлизането на руските войски в нашите земи през войната от 1828-1829 г. било изпитание не само за патриотизма на българите, но и за техните моряшки качества. Храбро се проявила дружината на капитан Георги Мамарчев-Буюкли, който "пресякъл Дунава и вардел да не мине нито един турчин, нито една ладия в помощ на обсадените в Силистра". В околностите на този град се водили истински сражения по Дунава, като българите взели в плен турски кораби и войници.

Петко Ст. Петков, Капитан Георги Мамарчев и българската завера от 1835 г.

Георги Мамарчев е участник и във въстанието, избухнало през 1821 г. в Молдова и Влашко. Вероятно е бил командир на доброволчески отряд, за което свидетелства личният му печат, на който са изобразени годината 1821, името му и Свети Георги (Романски 1935: 43).

Най-активна е дейността му като “волентирски капитан” по време на войната между Русия и Османската империя през 1828-1829 г. Още в навечерието й Г. Мамарчев формира отряд от доброволци, с които подпомага форсирането на р. Дунав и превземането на редица турски укрепления в Североизточна България. Особено ефективна е намесата му при овладяването на Силистренската крепост, заради което е награден от руския император с орден “Света Анна” и скъпоценна сабя (История 1985: 199).

История 1985: История на България. БАН. Т. 5. С., 1985.

Романски 1935: Романски, Ст. Въстанически начинания на капитан Георги Мамарчов Буюклиу. // Сборник по случай на стогодишнината на Заверата от 1835 г. С., 1935.

Романски, Ст. Участието на Георги Мамарчов и неговото самоволно военно отделение във войната от 1828-1829 г. (1921)

За участието на Мамарчова в тая война се знае нещичко само от разказа на Раковски, който предава навярно това, което е узнал от вуйка си или от други лица, и то под една форма, която времето и фантазията на разказвача налагат на всеки един полузатъмнен спомен. Именно според Раковски, в тая война Мамарчов, като предводител на самоволное военно отделение съставено от българи се бил при обсадата на Силистра и показал голямо юначество. Само с българското отделение той пресякъл Дунава и вардел да не мине нито един турчин, нито една ладия на помощ на обсадените в Силистра. А при едно нападение на крепостта той се бил прехвърлил в нея откъм Дунава с 300 души българи, превзел едно от най-главните укрепления и обърнал топовете към града. Обсадените се предали.

Костов, Стоян. Под роден флаг. Профиздат, 1967

Избухналата през 1828 година руско-турска война събужда много надежди у поробения български народ, а много българи доброволно помагат на руските войски. При обсадата на Силистра през юли с.г. отрядът на Георги Мамарчов Буюкли пленява няколко турски лодки и не позволява на нито една турска ладия да отиде на помощ на обсадените, извършва нощно разузнаване по фарватера на реката, води сражения с турски плавателни съдове, а през септември с.г. завладява един турски кораб с припаси, проявява голяма храброст при построяването на понтонен мост при Силистра, за което е отличен в заповед на руското командване.

Силистренската крепост по време на руско-турските войни, В: Исторически очерци, Борис Илиев
издание на културно просветното дружество "Родно Лудогорие", София 2008 г.

На 12 септември армията на генерал Рот е сменена от генерал-адютанта княз Шчербатов, който има повече артилерия и устройва нови редути още по-близо до града. Сред войските му са и българските волонтири, разположени на острова срещу града, по левия бряг на Дунава или като предни постове по пътищата. Сред тях е и отряда на капитан Георги Мамарчев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка