Warning: getimagesize(://<img src="http://airgroup2000.com/gallery/albums/userpics/33973/IDAREY.JPG" alt="image" border="0" />): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Българи в "Дунавското параходно дружество на Османската империя" (Idare-i-Nehrye)

Pan.bg 12 яну 2012 | 22:07 views (3806) commentaries(0)
image" alt="img" /> Българи в "Дунавското параходно дружество на Османската империя" (Idare-i-Nehrye)

Владимир Павлов. Българите в помощ на руския флот през Освободителната война

В навечерието на войната (1877-1878 г.) българин, служещ на турския дунавски параход "София", предава сведения на русите за разположението на турските части в оперативния четириъгълник Русе - Силистра - Варна - Шумен.

Стоян Чилингиров. Драган Цанков

Чиновник в Свищов, учител в Русе, моавин във Видин, Ниш и пр. - Служебната кариера на Цанков е твърде капризна и мъчно може да се установи, при съществуващите данни за живота му, нейната хронология. В Свищов той заема длъжността драгоманин и директор на паспортите (пашпорт меймуру). На нея седи, докато се образува Дунавската област (Туна вилаети), в седалището на която - Русе - бива повикан от нейния управител Митхад паша със задача да основе печатницата на областта и да поеме ръководството й като директор. Скоро след туй бива назначен за инспектор при управлението на турските параходи по Дунава.

Васил Дойков. Български трицвет по Дунава

По инициатива на валията със събраните от панаирите в Ески Джумая (Търговище) и Черна вода по една лира на квадратен аршин за постройките - бараки, складове, ханове и други удобства за търговците, се закупуват корабите "Ниш", "София", "Сеяре", "Мидхат" и няколко шлепа, с които през 1865 г. се поставя началото на параходното предприятие Idare-i-Nehrye (Речно управление)...На два от параходите капитаните били българи, а в самото Речно управление работели българските служители Никола Секеларов и Михаил Чокоев.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0



Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка