ЗРВ СА ГОТОВИ ЗА “ШАБЛА –2012”

Pan.bg 09 авг 2012 | 12:02 views (8444) commentaries(1)
img http://airforce.mod.bg
За подготовката на бойните разчети от Първа зенитноракетна бригада за учението на ЗП “Шабла” потърсихме мнението на командването на съединението.

Сценарият

От 28 до 31 август на ЗП “Шабла” ще се проведе най-мащабното за годината традиционно учение на Българската армия “Шабла-2012”. Този път сценарият на тренировките е формулиран така: “Тактическо учение с експериментални, зачотни и бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия с привличане на авиация за обозначаване на въздушен противник”. Освен формирования от ВВС в тренировките ще участват, както досега, сили от Сухопътни войски и Военноморските сили. Офицерът, провеждащ учението, е командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов, директор е заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Румен Радев, ръководител на стрелбите на зенитноракетните формирования е командирът на Първа зенитноракетна бригада бригаден генерал Ваньо Славеев.


Разчетите и предизвикателствата

Според бригаден генерал Ваньо Славеев и неговия заместник полковник Емил Димитров различното за разчетите от бригадата тази година ще бъдат експерименталните стрелби по усъвършенствана ракета-мишена.
Командването припомня, че през 2011 г. на полигон “Шабла” бяха изпълнени пускове по мишена на базата на ракета от ЗРК “Волхов”. Сега комплексите ще изпълнят стрелби по нейния усъвършенстван вариант. Целта е да се види на практика как ще се осъществят захватът, пускът и унищожаването й. Идеята е в бъдеще във връзка с ограничените средства по осигуряване на необходимия тип мишени да се използват новите усъвършенствани ракети-мишени.
Тази година в стрелбите ще участват два разчета от невските дивизиони (ЗРК “Нева”) на съединението. Едното от формированията ще се представи с по-голям разчет. Той ще обслужва и ще настройва специалната и бойната техника. (ЗРК “Куб” ще изпълни електронни пускове.)
За мишенния комплекс, казват от командването на бригадата, не разполагат с необходимия личен състав поради извършващите се реформи. За учението разчетът на този комплекс ще бъде смесен от няколко дивизиона, като се използват опитът и знанията на хората, съхранени до момента.
Изпитите за допуск до стрелбите, проведени през юли, показват отлични резултати, смята командването на съединението. Не трябва да забравяме, че през тази година протекоха по-голяма част от организационно-щатните промени във войските и дивизионите, които сега участват в стрелбите, преминаха през тях. Но определено има стремеж към отлично представяне, хората от разчетите с голямо желание и съвестно изпълняват задачите си. Офицерите за насочване са добри. Предизвикателството в тези стрелби ще бъде екстремната ситуация, в която са поставени разчетите – стрелбата по ракета-мишена. Времето на разчета за изпълнението на стрелбата е минимално. “Цикълът на стрелбата е особено нещо. Тази година даже разширяваме единия сектор, за да може ракетата да се изстреля по-рано. По този начин се стремим да осигурим необходимото време за захват и среща на ракетата с целта и тя да я унищожи” – коментират командирите.
Разчетите от ЗРК “Куб” ще участват, но без да извършват боен пуск. Те ще следят мишените, за да видят как ще премине имитираният цикъл на стрелбата до пуска на целта, но не с бойни, а с учебни ракети. На практика ще се провери дали догодина ще може да се използва новата усъвършенствана мишена и за стрелба от този комплекс. Това е важно, за да има готовност при желание на сръбски разчети от 250-а ракетна бригада за ПВО отново да дойдат на полигона за стрелби, в бригадата да са готови да отвърнат на тяхното искане за стрелба със ЗРК “Куб” по тази мишена.
Последният етап от подготовката за допуск до стрелби е комплексната тренировка с реално обозначаване на въздушни цели на тема “Управление на войските на ВВС за защита на обекти от критичната инфраструктура на страната от удари от въздуха”. Според командването на бригадата тя е преминала с висок професионализъм, комуникация и координация. На практика тренировката позволява на разчетите да действат в условия, близки до бойните.

Малко цифри и очаквания

Зачотните и бойните стрелби на полигон “Шабла” ще се проведат по аеробалистични мишени и светещи парашутни мишени СПМ-100. Експерименталните и електронните пускове ще бъдат по усъвършенствани аеробалистични мишени. Парашутните СПМ-100 са две.
Може ли да кажем, че тази година бойните стрелби на бригадата са минимизирани, като се има предвид броят на комплексите и разчетите, участващи в учението– питаме командването.
Според бригаден генерал Славеев и полковник Димитров стрелбите дали ще бъдат с един дивизион или с три организацията и напрежението са едни и същи. “За толкова години винаги сме провеждали отлични стрелби и вярваме, че и тази година ще бъде така. Целта сега е да проверим усъвършенстваната мишена – как ще стане стрелбата и дали мишенният комплекс догодина да не бъде разположен на друго място, а не на Тюленово, както ще бъде сега.” По този начин ще се осигури на стрелящите дивизиони по-голяма възможност да захванат целта и за стрелба. И ако сега целта се захване в тези екстремни условия и догодина например се разреши мишенният комплекс да се изнесе на Крапец, тогава ще се осигури много по-спокойна работа на дивизионите. Но тук нещата са сложни, защото касаят излизането извън границите на полигона, е коментарът на командването.
В момента техническият дивизион подготвя ракетите, предстои подготовката на усъвършенстваните ракети-мишени. Все още се разработва алгоритъмът, или т. нар. матрица за зареждане. На полигона мишените ще се доработят с допълнителни операции.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Четящия 16 авг 2012, 14:23
   
  0
   
  0

  И ЗРВ-то загасва усилено, а преди години не можеше и пиле да префръкне. Направо си е трагична история, да отидеш до Шабла и да не направиш пуск!!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка