Министърът на отбраната: Впечатлен съм от действията на военнослужещите от батальонната бойна група

Pan.bg 08 ное 2012 | 14:25 views (3797) commentaries(0)
img Министърът на отбраната Аню Ангелов: Впечатлен съм от действията на военнослужещите от батальонната бойна група
МО

„Впечатлен съм от действията на военнослужещите от батальонната бойна група, те доказаха, че могат да бъдат успешно сертифицирани“, каза министърът на отбраната Аню Ангелов днес, 8 ноември, след приключване на ВИП-деня на съвместното българо-американско обучение „Съюзна сила - 2012“.

Батльонната бойна група може да изпълнява задачи по трите мисии на въоръжените сили, отбеляза министър Ангелов и допълни, че вече се формира втората батальонна бойна група от състава на 2-ра механизирана бригада в Стара Загора и нейната подготовка ще започне от януари 2013 година.


Посланикът на САЩ у нас Н. Пр. Марси Рийс поздрави българските военнослужещи за отличното изпълнение на сложните задачи по време на демонстрациите и благодари на американските военнослужещи за помощта, която оказват на българските си колеги.

Заместник-началникът на Щаба на Сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Билс също даде висока оценка за подготовката на българските военнослужещи, която е проследил през последната година на обучение.

Заключителният етап на учението беше открито от смесени българо-американски екипажи на бойни машини „Хамър“, които извършиха разузнаване на разрушен мост и определяне на маршрута за преминаване на конвоя. Бяха показани действия на логистичен конвой и неговата защита при попадане в комбинирана засада. Силите за бързо реагиране се включиха в блокирането и унищожаването на нападателите, атакували конвоя. Вертолети Ми-17 и „Кугър“ от състава на ВВС и авиомедицински отряд от състава на ВМА извършиха медицинска евакуация от въздуха на тежко ранени военнослужещи, пострадали при комбинираната засада.

На полевия учебен полигон „Ново село“ формирования от състава на Батальонната бойна група участваха в рейдова операция за унищожаване на бунтовнически лагер и новоразкрита бунтовническа група. При тази операция се извърши стрелба с въоръжението на Батальонната бойна група- шокови гранати, минохвъргачки „Тунджа“, зенитни установки ЗУ 23, бойна машина на пехотата БМП-1 и стрелково оръжие.

Гостите имаха възможността да наблюдават още действията на взвода за специални операции от Батальонната бойна група, който беше стоварен на местоположението на целта по способа „бързо въже“ от хеликоптер „Кугър“. Военнослужещите извършиха прочистване на сграда и неутрализиране на бунтовниците в нея.

На ВИП-деня присъстваха още началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, постоянният секретар на отбраната Николай Милков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Стефан Василев, Командващият СКС генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, заместник-командирът на СВ бригаден генерал Красимир Кънев, заместник-командирът на Военновъздушните сили бригаден генерал Румен Радев, командирът на 61-ва механизирана бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, командирът на 24-та авиационна база - Крумово бригаден генерал Златко Златев, командири на войскови формирования, както и военни аташета, акредитирани у нас.

Тактическото учение „Съюзна сила 12“ е финален етап от 18- месечния процес на подготовка и оценяване на първата Батальонна тактическа група от състава на 61-ва механизирана бригада. Темата на учението е “Батальонната бойна група при провеждане на широк спектър от операции по установяване на сигурност в съвместна зона за отговорност”.

Командир на първата Батальонна бойна група е подполковник Цветан Кочанков.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка