Взривове, тътен, мощна стрелба и хеликоптери разтърсиха "Ново село". ББГ се роди в битка

Pan.bg 08 ное 2012 | 23:25 views (5161) commentaries(6)
img Вестник: Българска армия

Първата батальонна бойна група: Роди се в битка

08.11.2012 | Андрей Рангелов

Взривове и тътен от мощна стрелба разтърсиха полигон „Ново село” по време на ВИП-деня на сертификацията на първата батальонна бойна група (ББГ) в рамките на българо-американското учение „Съюзна сила – 2012” вчера. Почти 800 военнослужещи, включително US-взвод, и 177 единици бойна техника воюваха с терористи, превземаха бунтовнически гнезда на съпротива, посториха мост, евакуираха ранени.
Отсега нататък считам, че имаме първата ББГ, коментира с гордост министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти. Сред присъстващите бяха заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, посланикът на САЩ г-жа Марси Рийс, генерали, офицери, военни аташета.
image
Конвой попада на засада, силите за бързо реагиране светкавично атакуват терористите, блокират ги и се заемат да ги унищожат, видяха присъстващите. Бойните машини БМП-1 и МТЛБ на формированията настъпваха с непрекъсната стрелба. Полигонът се разлюля от тътена на гърмежи и взривове. В това време долетяха хеликоптери Ми-17 и „Кугър”, с които ранените бяха евакуирани.
Битката продължи с развръщане на тежък механизиран мост. ББГ напредваше срещу бунтовниците. В обстрела се включиха минохвъргачки „Тунджа” и зенитни установки ЗУ-23. Накрая командосите се спуснаха от хеликоптер „Кугър” по способа „бързо въже” и прочистиха сградата от терористи.
По дрехите и каските на бойците бяха инсталирани сензори от предоставената от САЩ лазерна система MILES, с които в „престрелката” веднага се вижда кой е „улучен” в боя. Българската армия закупи тази година 100 броя подобни устройства за тренировки DITS, шведско производство.
Пред гостите бяха демонстрирани и други системи, които правят обучението на воините максимално реалистично. Едната е жилетка с експлозиви на „камикадзе”. Другата – импровизирано взривно устройство, каквото терористите залагат на пътя на конвои.
Тези копия на любимите „оръжия” на терористите създават лек безобиден взрив, като от конфети, разпръсквайки няколко грама маркираща пудра съответно на 5 и 50 м. Така при тренировки се вижда кой е „убит” или „ранен”.
image
Впечатлен съм от действията на ББГ, която показа, че може да изпълнява задачи по трите мисии на Българската армия, сподели министър Ангелов. Той допълни, че с помощта на САЩ ще продължи изграждането на останалите 5 групи.
По думите му в бюджета за 2013 г. ще има с 20 на сто повече пари за бойна подготовка. С 9 на сто ще се увеличат заплатите на военнослужещите от 1 януари, а на цивилните служители – със 7 на сто, посочи Ангелов.
Учението беше изключително впечатляваща демонстрация на една доста сложна мисия, сподели Рийс. Сътрудничеството между България и САЩ е нещо постоянно и установено, очаквам то да продължи, както досега, каза тя в отговор на въпрос на в. „Българска армия” как ще се развиват връзките между двете страни през втория мандат на президента Барак Обама. Учението е пример за нашето партньорство, което ще продължи и по сертификацията на следващите батальонни бойни групи, заяви заместник-началникът на щаба на сухопътните войски на САЩ в Европа бригаден генерал Майкъл Бийлс.
Министър Ангелов съобщи, че през 2013 г. три хеликоптера „Ми-17” ще бъдат приведени в готовност. Все още остават някои довършителни работи по българо-американските съвместни съоръжения на „Ново село”, отговори на друг въпрос посланик Рийс.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  полковника 09 ное 2012, 09:24
   
  0
   
  0

  Не батальонна, бригадна (корпусна) да е бойната група, без непосредствена авиационна поддръжка, изтребително прикритие и/или ПВО от ЗРВ, въдушно разузнаване (може и с БЛА) и група за бойно управление на авиацията в състава на ББГ, е жива сила на открито.

 2. #2
  61 09 ное 2012, 09:54
   
  0
   
  0

  Мечтата на Ряпата Ньойски, експедиционните сили са готови. Пушечното месо на "братята" американци.

 3. #3
  Гневен 09 ное 2012, 10:00
   
  0
   
  0

  Мечтата на Ряпата Ньойски, експедиционните сили са готови. Пушечното месо на "братята" американци.

 4. #4
  General Stonewall Jackson 09 ное 2012, 10:06
   
  0
   
  0

  През 1993 г. една такава американска батальонна бойна група бе буквално смачкана в Могадишу, Сомалия от бандите на ген. Айдид, въоръжени с калашници и РПГ-та. Тогава янките имаха и солидна въздушна поддръжка от хеликоптери "Блек хоук".
  Питаме министър Аню Ньойски, нашите групи по-добре въоръжени и по-мотивирани ли ще са от американските????

 5. #5
  DDT 09 ное 2012, 10:29
   
  0
   
  0

  Полковник, големите братя от НАТО разполагат с достатъчно средства за описаните от теб операции за поддръжка на българските ББГ. Нали знаеш, че от нас се иска пушечно месо за задграничните мисии, някой и друг теляк и нищо повече. Планирано е - БА ще остане около 16 000 щика със спомагателна авиация. Моля се обаче по-скоро нашите политици да си извадят главите от пясъка и да разберат, че това вече не е армия, а без армия няма и държава.

 6. #6
  джаба 09 ное 2012, 21:10
   
  0
   
  0

  аню прилича на доган

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка