Учението "Съюзна сила": Едни хванаха духовете, други изтърваха кравите

Pan.bg 09 ное 2012 | 13:39 views (3444) commentaries(1)
img http://www.sliveninfo.com/

Български и американски рейнджъри станаха ловци на духове в държавата Балистан. Законното правителство там беше атакувано рано сутринта в четвъртък от бунтовници, които раниха част от бойците на страната. Веднага започна операция "Ловци на духове", която имаше за цел обезвреждането на бунтовническите групи в провинция Кохар. Днешното обучение бе част от тактическото учение "Съюзна сила 12", което стана финален етап в 18-месечния процес на подготовка и сертифициране на 1-ва батальонна бойна група от състава на 61 механизирана бригада.

Незабавно на помощ дойдоха два хеликоптера. Единият, Ми 17 успя да изнесе ранените рейнджъри, а другият - "Кугър" осигуряваше действията на колегите си от въздуха. Съвместните сили на САЩ и българската армия започнаха незабавна операция за блокиране на бунтовниците и претърсване на районите в провинция Кохар. За целта в действие влязоха смесени екипи с български бронирани машини БМП. Бунтовниците обаче се опитаха да избягат и се укриха в бункер. Тогава в действие влязоха специалните сили, които извършиха десант и унищожиха бунтовническата група, използвайки метода "бързо въже". Междувременно артилерията оказа подкрепа, стреляйки по противника с минохвъргачки, зенитни установки ЗУ-23 и БМП.

В крайна сметка операция "Ловци на духове" се оказа успешна и бунтовниците в Балистан бяха унищожени. Тя беше част от съвместно учение "Съюзна сила 12", което се проведе с участието на рейджъри от България и САЩ на база "Ново село". Тренировката се разигра пред очите на министъра на отбраната Аню Ангелов, посланика на САЩ у нас Марси Рийс, зам.-министъра на отбраната Августина Цветкова, началника на отбраната ген. Симеон Симеонов и други висши военни от Българската армия.

Пробват жилетки като на терористите

Оказа се, че американската армия е предоставила уникалните системи "Майлс" по време на тренировките на съвместните екипи. Системата "Майлс" дава възможност със сензори от лазер боецът да се тренира срещу самоубийствени атентати и действия на терористи. Пред гостите бяха демонстрирани жилетки, които са напълно идентични с тези, носени от терористите. Те са пълни с въздух, който се задейства чрез електронен спусък. Кога да стане това решава офицер, над чийто компютър се води обучението. Когато той активира електронния спусък, системата се задейства и поразява бойците в радиус на 10 метра. Подобно устройство, но действащо на 50 метра, също бе демонстрирано. Самият оператор може да бъде на цели 300 метра от местността, където тече обучението, обясниха българските военни. Оказа се, че нашата армия вече закупува система "Даитс". Първите 100 бройки вече се внедряват за обучение на българските бойци.

"Благодарни сме на американската страна за осигурената възможност българските военнослужещи от първата батальонна бойна група на 61-ва механизирана бригада да се подготвят за своята сертификация и у нас, и на полигоните в Германия. Ще продължим да използваме някои от техните системи и ще доставим свои. Ще продължим и да тренираме активно", заяви министърът на отбраната Аню Ангелов. Той подчерта, че след първата батальонна група започва подготовката на втора от състава на Старозагорската механизирана бригада. Очаква се това да стане от 1 януари идната година.

Посланик Марси Рийс благодари за поканата да наблюдава съвместното учение. "Беше много впечатляваща демонстрация на едно доста сложно упражнение", заяви дипломат номер 1 на САЩ у нас. Тя не се ангажира с точна дата за официалното откриване на българо-американската база "Ново село". "Все още остават някои довършителни работи", каза посланик Рийс. Министърът на отбраната допълни: "Ще решим заедно и ще ви оповестим". Той съобщи добра новина за българските военни. Догодина бюджетът за бойна подготовка ще бъде с 20 % по-голям. Заделяме по-голямо количество средства за горива и бойна подготовка, над 20 % повече. Това означава, че ще има повече тренировки. С този бюджет се очаква да се осигурят всички задачи на армията ни. В това число влиза 9-процентното увеличение заплатите на военнослужещите, 7-процентното увеличение заплатите на цивилните служители и материално осигуряване във всеки един аспект.

Стадо крави в тила на "добрите"

Министър Ангелов каза, че планираните капиталови ремонти и част от инвестиционната програма ще бъдат отложени за 2014 година. Гост на учението беше и бившият началник на Генералния щаб на Българската армия генерал-полковник Цветан Тотомиров. Всички гости бяха посрещани от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков и от полковник Явор Матеев, началник отдел в Министерството на отбраната.

Докато учението течеше, в тила на "добрите" се промъкна неочакван противник. Това бяха стадо крави, които достигнаха на около 150 метра от централната вишка на база "Ново село". Военна полиция обаче бе твърде ангажирана с охраната на ВИП-гостите и така и не усети появата на кравите.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  michmana 09 ное 2012, 19:18
   
  0
   
  0

  "Военните полицаи трябва да бъдат приятели на всеки един във въоръжените сили, а военните и цивилните да се обръщат към тях за помощ", заяви заместник министърът на отбраната Валентин Радев в понеделник по повод професионалния празник на военната полиция.
  Те и на кравите са приятели, сигурно са им помогнали с нещо, знае ли човек?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка