Полковник от резерва Валентин Радев е назначен за заместник-министър на отбраната

Pan.bg 06 авг 2009 | 21:30 views (4489) commentaries(0)
img Източник: Спирдон Спирдонов, в."Българска армия"

Премиерът Бойко Борисов е назначил за заместник-министър на отбраната Валентин Радев, съобщи правителствената информационна служба. На 3 август на същата длъжност бе назначен и Аню Ангелов.
Валентин Радев е полковник от резерва, ст. н. с. II ст, д-р. Той е роден на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен с магистърска степен, офицер по артилерийско въоръжение – инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества. Аспирантурата му е по аеродинамика и балистика. Магистър е по икономика от УНСС. От 1991 г. е доктор, а от 1996 г. – старши научен сътрудник II степен. Има няколко специализации в Русия, Канада, Чешката Република и Германия. Професионалната си кариера започва като началник на служба „Артилерийско въоръжение” и стига до директор на Института за перспективни изследвания на отбраната. Бил е хоноруван преподавател в УНСС и Нов български университет. Председател е на Сдружението на специалистите по боеприпасите в България.
Научната продукция на Валентин Радев се изразява в над 130 публикации, 17 изделия с военно предназначение, всички внедрени в редовно производство и приети на въоръжение, 6 патента, 2 промишлени дизайна, 1 марка и 17 предложеиня с полезен ефект. През 1989 г. е обявен за почетен реализатор, а през 1993 г. – за млад изобретател. Удостояван е с награден знак „За вярна служба под знамената” – трета степен и с лично оръжие от министъра на отбраната. Интересите му са в областта на военнонаучните изследвания, международната безопасност, въоръжението и боеприпасите и борбата против тероризма, утилизацията и несмъртоносните оръжия.
Още като полковник Валентин Радев участва пряко в ликвидирането на последствията от взривяването на складовете с боеприпаси край Челопечене.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка