Трите вида въоръжени сили ще участват в бойните стрелби на полигон „Шабла”

Pan.bg 31 авг 2009 | 21:59 views (6477) commentaries(0)
img Източник: Спирдон Спирдонов, в."Българска армия"

Снимки - Оги Стефанов, сп."Клуб КРИЛЕ"


Уверен съм във възможностите и професионализма на личния състав и очаквам поразяващи бойни пускове, казва началникът на Щаба по подготовката на ВВС генерал-майор Константин Попов. От 1 до 5 септември на полигон „Шабла” в операция за осигуряване на въздушния и морски суверенитет на Република България по единен замисъл и под единно управление ще участват ВВС съвместно със средствата за ПВО на Сухопътни войски и ВМС. Това бе поводът за нашия разговор с генерал-майор Попов.


- Г-н генерал-майор, какво значение отдавате на тазгодишните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла” за повишаване способностите на Военновъздушните ни сили?


- Зенитно-ракетните стрелби са връхна точка в подготовката на разчетите и специалистите. Те дават увереност във възможностите на техниката и самочувствие на личния състав за справяне с поставените задачи във всякакви условия, за надеждно поразяване на въздушните цели. Съобразявайки се с обективните икономически условия и необходимостта от въвеждане на ограничения в разходите, предстоящите бойни стрелби придобиват още по-голямо значение за издигане подготовката на войските и формиране на необходимите възможности.

image

- Доволен ли сте от хода на подготовката на щабовете и поделенията, които участват в зенитно-ракетните стрелби?

- До момента е извършена значителна по обем дейност по отношение на подготовката на щабовете и поделенията от войските. По време на учението се тренират различни елементи от щабовете и поделенията чрез разпределени по фази тренировъчни събития, започващи през пролетта на 2009 г. и достигащи кулминация в началото на септември 2009 г. Проведе се индивидуалното и колективно обучение в пунктовете за постоянна дислокация. Издигната е индивидуалната подготовка на обучаемите и колективната подготовка на дивизионите за изпълнение на основните задачи по мисията. Сдадени са задачи от зенитно-ракетните и техническите дивизиони, определени за участие в Тактическото учение с бойни стрелби пред комисии от щаба на 1 зенитно-ракетна бригада. Оценена е сглобеността на оперативните групи и бойните разчети при действие в сложна въздушна обстановка.
В етапа на планиране на действията в отговор на криза действията бяха насочен към овладяване стандартните оперативни процедури и моделите за работа в НАТО от офицерите, участващите в учението.
Приключи непосредсвеното планиране на участието на Зенитно-ракетните войски в операцията. Участващите в бойните стрелби поделения извършиха маньовър, подготвиха бойната техника и ракетите, проведоха заключителните тренировки, оборудваха позициите и са готови за заключителния етап на учението.
Личният състав показа изключителен професионализъм и отговорност по време на подготовката, което създава предпоставки за довеждане до успешен край на учението.

image

- Какви сили и каква бойна техника ще участват на стрелбите? Как се организира взаимодействието с другите видове въоръжени сили?

- В бойните стрелби ще участват подразделения от трите вида въоръжени сили – Сухопътни войски,, Военновъздушни сили и Военноморски сили. Управлението на всички участващи сили се осъществявая от единен команден пункт, а стрелбите се провеждат по единен график. В стрелбите ще се използват ЗРК от типа SA – 3, SA – 7, SA – 10, 2K12, SA – 13 и изтребители МиГ-21 и МиГ-29.


- Нашата информация е, че на полигона ще има подразделения и от Сръбската армия. В какво се изразяват съвместните ни действия?

- Тази година не се предвижда участие на подразделения от други армии. Може би през следващите години ще бъде договорено и съгласувано и чуждестранно участие.

- От какви резултати от тактическото учение и стрелбите ще бъдете удовлетворен като началник на Щаба по подготовката на ВВС?

- Тактическото учение с бойни стрелби ще допринесе за изграждане на опитни специалисти в системата на Зенитно-ракетните войски, ще доведе до натрениране и сглобяване на бойните разчети. Уверен съм във възможностите и професионализма на личния състав и очаквам поразяващи бойни пускове, които са тест за достигнатото ниво на подготовка на личния състав и възможностите на зенитно-ракетна техника.


Основни въпроси, които се решават на учението


image

* Извършване на предварително и непосредствено планиране участието на подразделения от ЗРВ в операция с използване на стандартните оперативни процедури и моделите за работа в НАТО.
* Изготвяне на разчети за извършване на марш с подразделения и организиране на зенитно-ракетно прикритие на даден район.
* Изготвяне на разчети за логистично осигуряване на подразделения от състава на бригадата при предислоцирането им в нов район и заемане на нови стартови (технически) позиции.
* Управление на планираните за участие в операцията подразделения от състава на бригадата при привеждането им в готовност за изпълнение на задачите, извършване на маньовър за създаване на групировка в нов район и непосредствено организиране на зенитно-ракетното му прикритие.
* Водене на бойни действия на подразделения по въздухоплавателни средства нарушили забранена за полети зона.
* Управление на участващите в операцията подразделения за възстановяване на боеспособността им за носене на бойно дежурство в националната система за ПВО.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка