ФОТО И ВИДЕО: С петте жертви в Кербала България плати членството си в НАТО

Pan.bg 27 дек 2013 | 13:02 views (17034) commentaries(8)
img С петте жертви в Кербала България плати членството си в НАТО
Контингентът ни преди 10 г. заминал неподготвен - пришпорван, за да докаже страната ни, че е готова за Алианса
БТВ


Следващите кадри да не се гледат от хора със слаби сърца... Снимките са събрани от приятели на загиналите и от социалната мрежа фейсбук

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image
Една от последните снимки на част от загиналите приживе...
image
image

image

image

image

image

image

image

image10 години след трагедията в Кербала, при която загинаха петима български военни – по случая няма развитие, няма открити виновни за пропуски в охраната на базата, няма заловени подбудители за атентата. Това обясни репортерът на bTV Габриела Наплатанова, която следи темата от години.
По думите й първият наш контингент, отправил се към Ирак през 2003 година, е бил пришпорван – да пристигне по-бързо в ислямската държава, за да докаже България готовността си да влезе в Северноатлантическия алианс.
„С петимата загинали всъщност платихме цената на това да станем част от НАТО”, допълни Наплатанова.

Тя подготви обширен материал за атентата срещу базата в Кербала преди 10 години. Ето част от него:

Сержант Стефан Драганов е инструктор на командосите от специалните сили. По думите му още от самото начало мисията не е била добре планирана и подготвена. Това проличало на дългия преход с цялата военна техника от Кувейт до Кербала.
„Целия втория конвой едва ли не обърнаха на иранската граница. До такава степен хората не бяха вникнали в нещата, които трябва да подготвят за тази мисия. Никой от ръководителите на тази операция не седна да планира - правилните маршрути, да ни раздаде карти, ако щеш, а осигуриха един американски екип, който да кара пред нас. Екипът, който ни съпровождаше, когато бях чат от охраната на първия конвой, ни беше казано - всяка претоварена машина да я изоставим и едва ли не да я взривим. А инструктажът от моя пряк командир - всяка закъсала машина да се прикачва към следващата, вървяща след нея”, казва Драганов - участник в първи пехотен батальон, Ирак.
Когато на именния му ден камионът цистерна приближава към българската база в Кербала, Стефан е част от охраната на командира полк. Петко Маринов и един от първите, изпратени да провери съмнителния камион, който преминава безпрепятствено плиткия защитен ров и събаря оградата на базата. Стефан се озовава на 8 метра от взрива. „Чух колегата Симеон Иванов извика с пълен глас - гори. Беше някъде на горните етажи. Направих опит да прикрия тялото си. Хванах Саръев и в този момент взривната вълна ни отнесе”.
На петия ден в американската болница в Германия Стефан разбира , че при взрива се е разделил с окото си. „Втакъв момент не можеш да усетиш болката. Тя идва по-късно. Тялото до такава степен е изтръпнало от болка, че ти всъщност организмът игнорира болката да можеш да го преживееш” допълва сержантът.
Първи около Стефан се озовава старшина Симеон Иванов. Той се оказва невредим при експлозията.
„Винаги може да се намерят пропуски и няма начин, след като се е стигнало дотук. Но базата до три дена трябваше да бъде освободена, никой не прави инвестиции в нещо, което се ликвидира. Може би е трябвало да бъде усилена охраната. С обикновени средства, с които разполагахме, е можело да бъде спрян. Теренът беше влажен, камионът е тежък, дистанцията е голяма. Хората, които са охранявали и са дежурни по вишките, кога са стреляли и как са стреляли. Факт е, че камионът беше спрял в оградата. Не беше уличил вратата. Ако беше, цялата сграда нямаше да я има”, казва Симеон Иванов.
Той е категоричен, че нападението срещу българите драстично променило поведението им в Ирак.
„Имаше момчета , които стреляха без причина. Страхуват се за живота си и при най-малкото стрелят на месо просто не се съобразяват. И ги чувам, че бяха застреляли погребална кола. Един от хората, които съпровождат мъртвеца. Викат - тия ни гледат лошо. Как няма да те гледат като те карат мъртвец и ти си пратил още един на оня свят”, допълва Иванов.

ВИДЕО: http://btvnews.bg/article/bulgaria/s-pette-zhertvi-v-kerbala-balgariya-plati-chlenstvoto-si-v-nato.html
Целият материал по темата гледайте в bTV Репортерите в събота след централните новини!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Генади Лаловски 27 дек 2013, 13:17
   
  0
   
  0

  Лека им пръст!

 2. #2
  Краснов 27 дек 2013, 15:42
   
  2
   
  2

  Написването на подобни квалификации за "плащане" е карйно обидно към паметта на жервтите.
  По време на комунистическата диктатура,ние бяхме член на Варшавския договор,който го няма вече и никога няма да го има.През тези десетилетия загинаха стотици офицери,сержанти и войници.Но никой не пишеше,че тези жертви са акт на "плащаме" на членството ни в този военен пакт.
  След Девети насилствено комунистите изпратиха на заколение над 35хил. български войници и офицери ,които загинаха за съветскитете интереси. И те загинаха на чужда теритиория-Сърбия,Макдония,Унгария,Австрия.

  България е малка и бепомощна страна и затова трябва да стои далеч от "големите" и техните експанзии.Феноменални са думите на тогавашния Държавен глава Н.В. Цар Борис-Трети-"По добре е нашия нарпд да яде черен хляб,отколкото жените ни да ниосят черни забрадки".Да,но комунистите бяха на друго мнение и жертваха напълно безсмислено толкова много хора.

  А сега сме членове на империслистическия военен блок НАТО и пак сме готови да дадем излишни жертви и пак никой не протестира.Лъгаха ни половин век,окрадоха ни като за световно,набутват ни в далечни за нас афери и никой не вдига дори пръст срещу тези безумия. Така и ще продължава..... 3. #3
  Изкупление на безумието 27 дек 2013, 19:36
   
  2
   
  1

  С 35-те хиляди жертви България се постара, доколкото е възможно, да изкупи безумието на Цар Борис III и Богдан Филов да обявят война на САЩ и Великобритания на 13 декември 1941г.На Парижката мирна конференция след войната Гърция искаше целите Родопи,включетелно и Асеновград,а турската армия стоеше мобилизирана в Източна Тракия и чакаше от конферинцията пай от българската територия,така както на същата Турция през 1939г.беше дадена сирийската провинция Хатай от Франция и Великобритания.Благодарение на участитето си в заключителната фаза на Втората световна война от България не бяха взети никакви територии,включително и Южна Добруджа.Всички останали съюзници на Германия загубиха територии.

 4. #4
  xxxxx4 27 дек 2013, 20:59
   
  2
   
  0

  Съжалявам, но не съм съгласен със заглавието. Ако погледнем Афганистан за пример, там участие взеха около 48 държави повечето от които въобще не са членове на НАТО (включително Украйна).

  А това че дадохме жертви сами сме си виновни. Лъсна истината за състоянието на БА. Кофти бронежилетки (включително такива без защита на шията), липса на РПГ в поделението, бодлива тел срещу атентаторите и не знам още какво.

 5. #5
  Краснов 30 дек 2013, 06:40
   
  2
   
  3

  Драги колега "Изкупление на безумието".

  Обявяването на война срещу САЩ и Великобритания е бил възможно най-хитрия ход в историята на Втората Световна Война.Извършен от малка и беззащитна България.
  Каква е целта на този флирт?
  -да се заблуди Германия,че България би се противпоставила на тези супер-сили и да не се опитват германските власти да притискат българската държава да участва във войната срещу СССР.
  -да се даде до знанието на американските и британски власти,че България би "приела война" с тях,НО на БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ.
  -дори и най-слабопотготвения войник не би допуснал,че Царство България с 6 млн. жители би могло да осъществи морски,или въздушен десант на английска територия,а за Щатите да не говорим. Американския държавен секретар като научил,че България е обявила война на неговата страна прихнал от смях и веднага отишъл усмихнат до ушите при президента Рузвелт,който съшо се разсмял.
  -Н.В. Цар Борис-Трети е казал следното :"Войната ще спечели тази коалиция,на чиято страна се намесят Съединените Щати".Убедително е познал,дори не доживявайки реализирането на своето предвиждане.
  - Съветския Съюз изобщо не се е впечатлил негативно от този акт на 13 дек.1941г. И не нарушва дипломатическите си отношения с България,която обявява война на неговите съюзници.
  -Обявяването на война е акт на безсилие,което е демонстрирано по такъв хитър начин. Българите са щяли да воюват срещу САЩ и Британия толкова,колкото воюваха срещу Германия и Съветския Съюз-сиреч,пълен неутралитет и падане на колене. През март 1941г. страната падна пред Германия,през септември 1944г.,падна пред Съветския Съюз.Без жертви,без разрушения,без перчене. Комунистите не одобряват спасяването на българските граждани от смърт,ад,глад,разрушения и кървища. Затова преди още да бъде подписан края на войната срешу Съветскяи Съюз(28 окт. 1944г),те включиха Българската войска в съства на окупаторската Червена армия и затриха 35 хил невинни българи.Ползата?-НИКАКВА!.Румънците дадоха много повече жертви по същия параграф-180 хиляди. Ползата?-пак никаква.

  Драги колега откъде намирате сили да обвините по такъв елеменатрен и лъжлив път цялото Българско Държавно ръководство,начело с Държавния глава и Правителствата на Филов,Божилов,Багрянов и Муравиев.

  Какво сте чел Вие за тези дейци,след като архивите на страната са заграбени буквално след няколко седмици от съветските следствени органи към НКВД. И до днес се намират в Русия,която ни дава по лъжичка от тях,срещу зплащане.Нашите архиви на Министерството на войната пък са все ощев Подолск. И по всичко изглежда,че никога няма да ги видим.
  Руските чекисти в името на Путин дори отказха да върнат най-важните ни архиви,за които се застъпиха такива вископоставени комунистически функционери като историка и бивш президент Г-н Георги Първанов,Г- Гиньо Ганев ,Г-н Сергей Станишев и мн. др.

  Не ги дават "братушките" и не ги дават,който исак да се сърди,който иска да се радва,това е!

  Що се касае за Южна Добруджа-явно сте чел не историята,а комунистическата история.Договарянето е било териториите да се запазят такива,каквито са били до 1 януари 1941г.Защо е така-ами много просто,защото Съветския Съюз окупра една десета част от Финландия през 1939-40г.,която и днес е в състава на Русия.Заради която територия на 14 дек. 1940г. Съветския Съюз бе изключен от Обществото на народите.

  Южна Добруджа е върната изключтелно под силния натиска на Германия към Румъния със съюзническата подкрепа на Съветския Съюз,който дори е искал да ни се върне и Северна Добруджа,от което "добро намерение" Н.В. Цар Борис настръхва и отказва.

  От гледна точка на комунистическата пропаганада,защо трябва комунистите да са недоволни от обявяването на война срещу империалистическите и колониални САЩ и Великобритания?Те са си били такива както на 13 декември 1941г,така и на 13 дек 1940,както и на съшата дата през 1944 и 1945г.

  Извод-комунистите вместо да са доволни от българските държавници,депутати и министри,че са обявили война на империализма и колниализма,взеха та ги избиха като кучета.Е,сега е вече ясно-още тогава комунистите са имали план,че един ден ще ни вкарат в съюз с тези империалистически държави-и ни вкараха.Така ли е колега,или има грешка някъде.

 6. #6
  Пътя за Курило 30 дек 2013, 12:50
   
  3
   
  1

  Краснов,от нашата фамилия има тежко пострадали от англо-американските бомбардировки.Явно дори не знаеш,че тия хуманисти,освен бомби са хвърляли детски кукли и автоматични писалки-бомби за осакатяване на наивни деца.На моята майка ,братовчедка и е постадала точно от тия хуманисти.Сам ли ще хванеш пътя за Курило или да ти помогнем?За твое удобство да знаеш,че всички влакове за Видин,Барна и Русе спират на Курило.

 7. #7
  Краснов 30 дек 2013, 15:07
   
  1
   
  3

  Уважаеми "Път за Курило",Вашия коментар към мен ли е насочен,или към хората,които приеха България в империалистическия лагер,предвождан от америкнаските империалисти. Аз доказвам,че комунистите не бива да се сърдят на българските власти,задето са обявили война на империалистите от Щатите и Англия през 1941г. какво по-похвално е една дъражва да обяви война на агресори и разбойници.Просто не мога да повярвам,че е възможно таква некоректност,или може би неграмотност.Вие чел ли сте документите от "Народния Съд" и Обвинитения акт. Разстереляни са стотици държавници,че са обявили война на "великите демокрации". А Вие съвсем по обективен начин доказвате,че тези демокрации не са били толкова велики,след като бомбардират граждански обекти на една мирна и беззащитна държава-нашата страна.Убити са над 3800 граждани,разрушенията са огромни,разходите са фантастични.Е,бъллгарските власти са обявили война в такъв случай на кого-на човеколюбци,или на милитаристи,терористи и империалисти.
  Вие сега ще празнувате ли годишнината от приемането на България в тази империалистична организация. Или според партийната линия тя вече не е такава. Или не разбирате какво пиша,или не го четете внимателно.

  Сега Вие и комунистите сте готови да обърнете оръжията срещу Русия,защото нашата страна наред с Румъния и Турция попада в Югоизточното крило на НАТО. И Вие и тези като Вас,предвождани от българските комунисти(Правителството) сте готови да нападате Русия и Руския народ,така ли да ви разбира човек.Ако НАТО обяви за враг Русия,Вие ще тръгнете да убивате руснаци?-военни и цивилни лица,жени и деца...браво бе ,браво на комунстите,щом като стигнахте до това ниво.Затова ли навремето те ни учеха и въоръжаваха,за да ги избиваме сега,по времето на капитализма и империализма.

  Та кой е за Курило,кой е за влаковете към психиатриите в страната-тези ,които като мен заемат отрицателна позиция към членството ни в НАТО,или тези,които ни вкараха в него.И очкавате правителството на българските комунисти да издаде Нота за обявяване на война срещу Руската федерация. Както навремето Съветския Съюз ни обяви война през 1944г.Браво бе!

  И всичко това да е акт на добри отношения между две славяснки държави и два православни народа.

  Странни същества сте вие комунистите,не се отказвате от лъжите и измамите.

  Така че ,вместо на мен да помогнете,помогнете на комунистите да извадят България от НАТО и да си налягат парцалите,че ако не дай Боже руснаците отново ни нападнат,тогава ще стане много по-лошо от нападението им на 8 септ. 1944г. С Русия шега не бива-точно така правеше Цар Борис -Трети. Не даваше минимален повод за антисъветски и антируски изстъпления в страната.Пък и въобще възможно ли е страна като България да води политика срещу страна като Съветския Съюз.Вие комунистите съвсем сте отлепили,вие май сте за Курило.

  Да,и в нашата фамилия има пострадали от терористсичните американски бомбардировки-на баща ми братовчед е убит в София,бил е химик и никога тялото му н е намерено. Така че ,аз не мога да изпитвам уважение към американците,каквото изпитват българските комунисти. Андрей Луканов пък доведе разни американски специалисти,та...,но това е друга тема.

 8. #8
  Направо 01 яну 2014, 14:46
   
  2
   
  0

  Краснов,ти не си за психиатрията в Курило,а направо за лудницата в Карлуково.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка