Москва се прости с Михаил. Калашников: магия на името

Pan.bg 29 дек 2013 | 16:33 views (3140) commentaries(0)
img ruvr.ru


Михаил Калашников бе не просто оръжеен конструктор: създаденият от него автомат в десетки страни по света стана символ на оръжието изобщо. Простотата и сигурността на конструкцията превърнаха автомат „Калашников” в най-разпространеното оръжие. Съгласно някои оценки, общият брой произведени такива автомати съставлява 12-15% от цялото стрелково оръжие по света.

Една от най-големите загадки на Калашников са ожесточените спорове – кой всъщност е бил автор на легендарния автомат? Със сигурност може да се каже следното: върху работата на конструктора са оказали влияние образците, създадени и от други конструктори – както съветски, така и чуждестранни. По-специално, използвани са елементи на американската карабина „Garant”. Но, като цяло, конструкцията на „Калашников” е напълно оригинална. В крайна сметка, всеки инженерен труд се опира върху определена вече съществуваща база.

И затова на поставения въпрос може еднозначно да се отговори: оръжието е създадено от Михаил Калашников. Разбира се, при подкрепата на инженерите от Научно-изследователския полигон за стрелково и минохвъргачно оръжие и по-късно Ковровския завод (конструктор Зайцев). Във Въоръжените сили след доработване беше приет вторият вариант на автомата модел 1947 година. Негов официален индекс стана „7.62 мм автомат Калашников АК” и „7.62 мм автомат Калашников със сгъваем приклад АКС”, предназначен за въздушно-десантните войски. Но толкова популярното в света обозначение „АК-47” в СССР не е използвано никога.

Историята на оръжията познава много горе-долу успешни образци. Някои от тях дори могат да се смятат за гениални, но нито един от тях няма такава популярност, като „Калашников”. Без съмнение. промишлените мощности на СССР, а по-късно и масовият китайски износ, осигуриха най-широко разпространение на автомата, но за „легендарност” това явно не стига.

Главната причина на световното признание на „Калашников” е в изключително сполучливото съчетание на редица основни черти:

- простота на конструкцията, което гарантира възпроизводство в страни със слабо развита промишленост;

- лекота в експлоатацията, улесняваща овладяването на това оръжие от хора с ниска квалификация;

- принципна надеждност на конструкцията, което намалява риска от излизане от строя при неграмотно боравене и недостатъчно почистване, както и дълговечност на използването.

Москва се прости с Михаил Калашников


Москва се прости с Михаил Калашников. Последно убежище легендарният констуктор-оръжейник получи в Руският пантеон на славата - на територията на Федералния военно-мемориален комплекс в Москва. През юни се състоя официалното му откриване и церемонията по погребване на
пепелта на Незнайния воин, чиито останки бяха донесени от едно от бойните полета близо до Смоленск. Калашников е първият човек, починал в мирно време, на когото е оказана честта да бъде погребан в Пантеона.

Фотогалерия

Да кажат сбогом на Майкъл Тимофеевич в мемориалния комплекс в град Митище в Подмосковието се събраха хора още от сутринта. Да отдаде почит на човека, чието творение – автомат Калашников - стана нарицателно име в целия свят, дойде руският президент Владимир Путин. Президентът поднесе цветя, постоя малко, отдаде чест на Калашников, и след това поговори с неговите роднини – двете му дъщери и сина му. Какво им каза върховния главнокомандващ - остана зад кулисите.

В церемонията по прощаване взе участие също и министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу. Той пристигна на мемориала с ръководителя на администрацията на Кремъл Сергей Иванов и първия заместник-министър на отбраната генерал Аркадий Бахин. Министърът на отбраната с траурна лента поднесе цветя и след това зае място в траурния караул на легендарния оръжейник.

Да се сбогуват с починалия дойдоха също представители на военно-промишления комплекс, военни от съветските години и действащи военнослужещи.

Цветя на гроба положиха заместник-министърът на отбраната и генерал Дмитрий Булгаков и други висши представители на Министерството на отбраната. Със великия си баща на този ден се простиха и трите деца на Калашников: Виктор, Елена и Нели. В залата също така присъстваха внучката му Александра, правнучката Илона и други членове на семейството на знаменития конструктор.

„Жалко е, че с него завършва плеядата от видни констуктори. Дай Боже, в нашата страна да се появят още такива хора. Той живя не за себе си, той живя за Родината си”, - каза на церомонията дъщерята на Калашников Елена.

Героят на Руската федерация, два пъти Герой на социалистическия труд, генерал-лейтенант Михаил Тимофеевич Калашников тръгна на последното си пътешествие под троен прощален залп, който беше изпълнен от група от 154-ти отделен Преображенски полк от неговото творение – автомат Калашников.
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_12_27/Pod-zalpovete-na-rodnija-AK-47-0298/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker