ФОТООКО: Летище Божурище в зоната на здрача

Pan.bg 25 апр 2014 | 17:47 views (6734) commentaries(4)
img Снимки - сп.Клуб КРИЛЕ

Нашият фотограф Кристиян Благоев направи кратка разходка до летище Божурище и ни предостави следните кадри.

image

image

image

image

image

image

image


Ето и материал от последния брой на сп.КРИЛЕ по проблема:

Досиетата Х
Летище Божурище за 106 апартамента... далавера в зоната на здрача


“Запазването на летище Божурище трябва да се превърне в национална кауза!” С тези думи започнахме разговора си с полковник (о. з.) Тома Ковачев, който е и съпредседател (с професор Борис Бонев - президент на Българската аерокосмическа агенция) на инициативния комитет за запазване на летището. Създадената временна анкетна комисия към Парламента трябва да излезе с доклад, който да бъде изпратен на Министерския съвет и на Главната прокуратура. Тома Ковачев се оказва в центъра на тежката битка с “Индустриален парк София” АД (IPS) за спасяването на летище Божурище.
image
“Бих искал да продължа, изтъквайки факта, че летище Божурище е едно от най-старите летища не само в България и в Европа, но и в света. По своите климатични особености то е признато за най-добро за практикуване на авиационни спортове и се нарежда само сред четири летища с подобни дадености в света. Това са Грюнау в околностите на Берлин, полското Снежанка и Бишъп в САЩ, четвъртото е Божурище, разбира се. Бих искал да подчертая също така, че летището се намираше в зона извън директрисата на летище Враждебна (летище София), а дейността му не пречеше и на военното летище, по-късно авиобаза Доброславци.
От друга страна летище Божурище остави трайни следи в историята на българската авиация и ще припомня накратко някои факти. През 1911 г. то започва да съществува като летище. През 1914 г. тук е сформирано първото аеропланно училище, а през 1917 г. е създадена и първата Държавна аеропланна работилница (ДАР). Тя произвежда 11 типа самолети, от тях шест серийно, от които два типа бойни. През 1925 г. на летището се изпълняват и първите парашутни скокове. Пет години по-късно там е построена и първата аерогара в България. В периода 1937-1939 г. на летище
Божурище сме обучавали полски летци и то оставя трайни следи в развитието и историята на полската авиация.
На всички, които се интересуват от темата, е известно, че летището беше продадено, по-точно заменено за стотина апартамента в столицата и в Пловдив. Теренът беше прeдаден на “Индустриал парк София” АД, собственост на италиански финансов консорциум срещу стотина апартамента. Това беше направено по един задкулисен начин от правителството на НДСВ, когато министър на отбраната беше Николай Свинаров. Така наречената сделка беше финализирана по време на мандата на кабинета на тройната коалиция, когато министър на отбраната беше Веселин Близнаков, също от НДСВ. Тази задкулисна, бих я нарекъл престъпна сделка, заменка, може да се охарактеризира като “кон за кокошка, дори за врабец”. Статутът на летището беше променен на земеделска земя от 9-а категория. Престъпни министри станаха милионери с продажбата на летище Божурище! За мен това е национално предателство.”
Как стоят нещата днес? Според адвокат Тома Ковачев (в момента единственият юрист сред авиаторите) “двама министри на културата - Стефан Данаилов и Вежди Рашидов, се опитват да постигнат обявяването на летището за паметник на културата, но без успех. Причините са както обективни, така и субективни. Надявам се да се подготви петиция и да бъде внесена в Народното събрание и Министерския съвет за одържавяването на летище Божурище. Държавата има право на такъв ход по чл. 101 от Закона за собствеността. Бих се радвал да бъде постигната националната кауза и временната комисия към Народното събрание да излезе със становище, което да възвърне статута на културен и исторически паметник на летище Божурище”.

Летище Божурище
Летище Божурище се намира в южната част на градчето, носещо същото име, от София е на 4 km, а от път Е80 – на 2 km. Фактически от зората на българската авиация то става едно първостепенно българско летище и остава такова до началото на реактивната ера на авиацията в България. Дори в герба на градчето Божурище е включен стилизиран образ на летището – недвусмислена символика. За ранните символични дати в историята на летището разказа полковник о. з. Тома Ковачев, но според него не трябва да се подминава фактът, че оттук на 20 декември 1943 г. излита за последната си бойна мисия поручик Димитър Списаревски, геройски загинал за отбраната на София. След 9 септември 1944 г. на това летище продължават да се пишат славни страници от историята на българската авиация. Започва интензивно развитие на авиационните спортове – безмоторно и моторно летене, парашутизъм. Тук се създава и започва да осъществява дейност Софийският аероклуб, отначало в структурата на Доброволната организация за съдействие на отбраната (ДОСО), преминавайки по-късно в структурите на Отдела за военнотехническа подготовка на населението (ОВТПН). Именно тогава мнозина български младежи усещат тръпката към небето в планера, моторния самолет или под купола на парашута. От летище Божурище своите криле получават поколения пилоти както за БГА, така и за ВВС. Тук е издигнат и паметник на загиналите български парашутисти, запазен и до днес.
Ньойският диктат след 1919 г. налага драконовски мерки на практика за тотална ликвидация на българската войска. Авиацията не прави изключение, попадайки под жестоките им удари, довели до ликвидацията на бойната авиация и аеропланното производство на България. Запазването на летището коства огромни усилия на страната ни, но все пак то е запазено – като гражданско. През 1930 г. там се изгражда и първата аерогара у нас, чиято сграда е запазена дори до днес. На тържествена церемония през 1937 г. (годината на раждане на Симеон ІІ), на летище Божурище цар Борис ІІІ връчва бойните знамена на новосформираните бойни части на Въздушните на Н. В. Войски. От тогава въпреки всичките ограничаващи и забранителни клаузи на Ньойския диктат летище Божурище отново става първото бойно летище на България. По ирония на съдбата (можем да го наречем типичен български парадокс) именно Симеон Сакскобурготски (синът на цар Борис ІІІ, спасил летището заедно с цената на огромни всенародни усилия) и правителството на неговата партия НДСВ ликвидира един исторически символ както за нашата авиация, така и за България – превръщайки го в земеделска земя от 9-а категория. Трудно е да се намерят думи за министрите от НДСВ като инициатори и изпълнители на тази срамна и унизителна сделка – заменка, одобрена броени дни преди края на мандата им. Официално летище Божурище не се ползва от 2005 г., но година по-рано статутът му е заменен (решение на МС) и от публична държавна собственост преминава в частна държавна собственост.

Далаверата – 106 апартамента в София и в Пловдив
През 2005 г. министърът на отбраната Николай Свинаров от НДСВ ликвидира летището и теренът е заменен от МО за 50 апартамента. Заменката обаче е дадена на военната прокуратура и едва през 2007 г., когато страната се управлява от правителството на тройната коалиция (БСП, НДСВ и ДПС), теренът с площ 1054 декара е предаден на IPS, собственост на италиански консорциум в замяна на 106 апартамента в София и Пловдив с доплащане.
Междувременно двама министри на културата правят отчаяни – опити да обявят летището за културен паметник. През 2007 г. инициативният комитет за спасяване на летището (съществува от 2005 г.) се обръща към Стефан Данаилов, министър на културата по онова време, и в началото на 2008 г. случаят е внесен за разглеждане на заседание на Националния съвет за опазване на паметниците на културата (НСОПК). То завършва с препоръка към министъра теренът да бъде одържавен и летището да бъде обявено за културен паметник от национално значение. Подписът на министър Данаилов стои на протокола от заседанието на НСОПК, в който се съдържа и препоръката. В “Държавен вестник” министерска заповед не е публикувана и процедурата не стартира.
През 2010 г. подписът на наследника на Данаилов – Вежди Рашидов от ПП ГЕРБ, стои именно под такава заповед. Заради сериозни административни пропуски обаче тя е отменена от Върховния административен съд (ВАС) през ноември. ВАС присъжда терена на италианския консорциум и това решение става претекст депутатите да извършат проверка. По инициатива на депутата и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев беше създадена временна анкетна комисия, която ще проучва обстоятелствата около сделката за летище Божурище. По изчисления на Велчев тази сделка (заменка) е ощетила държавата поне с 4 млн. лева. Предложението точката да влезе в дневния ред на Парламента идва от ПП ГЕРБ и получи единодушна подкрепа в пленарната зала. По време на продължилите почти час дебати по типичния и традиционен български обичай депутатите не си спестиха размяната на по-остри реплики. Председател на комисията ще бъде бившият министър на транспорта и сега депутат от КБ Петър Мутафчиев.
В момента на територията на летището освен сградата на първата аерогара в България е запазена и пистата от 70-те години и хангарът на Lufthansa.
Максим ГЕНОВ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  herez 25 апр 2014, 20:21
   
  0
   
  0

  Много хубави спомени имам от това летище,тука през 1990-1992 скачах с парашут,тука летях и изкарах моторното летене,авио-лекарската в ВМИ преди изпитите в Долна,много хубави години бяха 90-те на Божурище-имаше моторно и безмоторно летене,скокове с парашути,освен нас скачаха и парашутисти-спортисти имаше и САС и мнооооо неща имаше,а сега......НАТО-вска разруха.
  Много жалко,бяха добри времена!

 2. #2
  xxxxx 26 апр 2014, 09:41
   
  0
   
  0

  herez, Украйна никога не е била в НАТО, а наскоро гледах някакви снимки общодостъпни за всички и там разрухата въобще не е по-малка.

 3. #3
  geovel 26 апр 2014, 10:04
   
  0
   
  0

  Не ни е виновно НАТО а българските продажни-политици. Не съм бил в Божурище но имам щастливи спомени от Аероклуб Шумен. Прекрасна база- 2 хангара, хотлска част, работилница, гаражи, зали за обучение, новата част(нова климатизирана-радио кула,брифинг зала, зала за обучение, кафене, спортна зала с изкуствена настилка, бани със финландски сауни-построено за еропейското по безмоторно летене за жени 87г.) тренажори, парашутна зала, радио работилница, ГСМ, парк, самолет МИГ-17 на постамент, поляната вече не си спомням колко десетки декара беше, писта и стоянки на ССА и всичко това бе продадено за смешни пари около 500 000 лв. Продадено беше от специално назначен човек(назначен след като току що е завършил уневерситет), който сега е депутат от БСП и беше зам. вътрешен министър за 3 часа преди да го сменят заради това, че е бил служител СИК като баща си. Същия депутат продаде на баща си и съседната автошкола с 30 гаража за камиони, работилници, бояджийски цех, оранжерии, 2 големи корпуса,столова, огромен асвалтиран плац, пункт за технически прегледи и др. техника пак за смешни пари( пари които бяха избити за 2 години само от наеми от гаражите), същия депутат продаде огромната новопостроена сграда на новото ОСО на бившия областен от НДСВ за приблизително 500 000лв.Сградата бе препродадена след една седмица за милион и половина лева. Продаде и Мотостадиона по същата схема. Веднага след като за една година се разпродаде цялото имущество на бившето ОСО се отказа от директорското място и отиде да работи във фирмата на баща си и започна да се занимава с политика в младежкото БСП под крилото на сивия кардинал на БСП. Така че НАТО няма никаква вина.

 4. #4
  herez 27 апр 2014, 00:35
   
  0
   
  0

  Мдаааа,така е,и еб...те ни политици имат дан в тази разруха,но когато имаше ОСО(по-тази програма кандидатствахме(10 човека-бяхме) в Долна,не бяхме в НАТО,когато закриха
  Равнец,Доброславци,Габровница,Добрич и т.н.,пак не бяхме в НАТО,аз не съм привърженик нито на руснаците,нито на американците-харесвам и двата отбораааа,и двете страни имат и + и -,но поне да има баланс,а сега четох- на 24-25.04.2014г.кръгла маса-"Глад за Пилоти",Долна Митрополия да стане национален център за авиационно обучение на гражданската ни авиация(аз съм за,по-добре в Долна,отколкото в ИВТ,ЧТК,казах му го и на ст.н.с.2-ст. д-р инж. Тонко Петков,в момента ми е преподаватвл по авиационна безопасност и сигурност),еееееее по-булгаристански ние всичко рушим,а като ни засърби, педизборно или не,оле майко-глад за пилоти и т.н.,не става така,или си или не си,а тоя МИЗЪЪЪЪЪЪЪЪРБЪЛ СъъЛОМОН Паси си прави СЕЛФИТА,,,,със Расмусен,е ай стига вече!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка