СПЕЦИАЛНИТЕ ЧАСТИ СТАВАТ ОТДЕЛЕН КОМПОНЕНТ!

Pan.bg 01 фев 2016 | 15:20 views (3903) commentaries(5)
img http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/01/15/2686422_diskretnite_lupingi_na_voennata_reforma/?sp=1#storystart

Другата голяма промяна, свързана със Сухопътни войски, е обособяването на специалните части като отделен компонент. Те ще бъдат извадени от състава на пехотата и ще бъдат подчинени директно на Съвместното командване на силите, което е натоварено с управлението на реалните бойни операции във военно време, а в момента се занимава с мисиите ни зад граница. Специалните сили ще се състоят от сегашната 68-ма бригада и морския разузнавателен отряд от поделението "Тихина". Правителство също така се отказва от досегашните планове да редуцира спецчастите до размерите на полк, вероятно давайки си сметка, че те са най-доброто средство за бърза реакция при нестандартни заплахи. "Бригада специални сили е предназначена за провеждане на специални операции в изпълнение на определени стратегически и ясно дефинирани оперативни цели. Бригада специални сили поддържа способности, които допълват съществуващите способности на въоръжените сили, с ефективен инструмент за реагиране на асиметрични и хибридни заплахи и допринася за повишаване общите военни способности, за гарантиране на националната сигурност и отбрана на страната и пълноценно участие в системата на колективна сигурност на НАТО и ЕС", пише в плана. Именно Съвместното командване на силите, под чиято шапка ще са спецчастите, е натоварено с "планиране и водене на съвместна операция с пряко подчинените му военни формирования и оперативно подчинени формирования от видовете въоръжени сили за прикритие на застрашения участък от държавната граница съгласно сценариите с цел създаване на условия за приемане и развръщане на съюзни войски за провеждане на операция по чл. 5 от Вашингтонския договор". Или казано по-просто - специалните части трябва да спрат евентуален противник при внезапно нападение, докато дойдат новосформираните натовски сили за бързо реагиране VJTF.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  Аз 01 фев 2016, 17:19
   
  9
   
  1

  Много некадърно написана статия. Непознаване на военната тематика и терминология. Да не говорим за процедури на Министерския съвет. Всеки класифициран документ, не само от МО, се разглежда и приема от МС на ЗАКРИТО заседание. В това няма нищо тайно и конспиративно. Проверете от 15 години назад всички планове на ВС са приемани винаги на закрити заседания, включително техните изменения и допълнения. А за снимкитте под тази част от статията в ПАН, да не говорим. Те не отговарят на текста. Това е най-малкото което мога да коментирам. ;)

 2. #2
  Диверсант 01 фев 2016, 21:28
   
  2
   
  0

  До аз. Заседанията са закрити, защото част от плана съдържа класифицирана информация. Но останалата част е публична и всеки може да я прочете.
  А кой командва силите за специални операции не е толкова от значение. Проблем на този етап е, че ръководството на армията не осъзнава концепцията на НАТО за специалните операции.

 3. #3
  sill 01 фев 2016, 22:47
   
  7
   
  0

  Постоянното лутане насам-натам, съкращения, после пак възстановяване, преподчиняване, ще го съкращаваме, не няма да го съкращаваме, ще го преподчиняваме...Това говори за абсолютна липса на каквато и да е идея, план или визия за бъдещето. Цялото това непостоянство в идеите и решенията говори за неувереност и незнание в политическото и военното ръководство. Това ме кара съвсем основателно да смятам, че ако недай боже се наложи тези да командват при една война, ще измрем много бързо...

 4. #4
  komando 01 фев 2016, 23:38
   
  2
   
  1

  Мисля, че нищо от това няма да се случи. Или ако стане ще е поредния неуспешен "проект". Не сме дорасли!

 5. #5
  лелемале 02 фев 2016, 18:25
   
  0
   
  0

  Ужасна статия! Спецчастите не могат да отразяват противника! За целта трябва бронирана и окупана техника. Спецчастите са за специални операции, каквато не е отбранителната!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка