Пазим славата на 19-ти Пехотен Шуменски (Разградски) полк

Pan.bg 25 апр 2017 | 05:06 views (2556) commentaries(0)
img Пазим славата на 19-ти Пехотен Шуменски (Разградски) полк и другите военни формирования в нашия край.

Димитър Петров

На озвучения с военни маршове и възрожденски песни площад „Възраждане” пред паметника на загиналите военни се събраха запасни офицери и сержанти, служили в поделения 65 210 и 36 240 в Разград, техни близки и приятели. За събитието бяха дошли приятели от Шумен, Исперих и Русе. Идеята за тази обществена проява е на СОСЗР-Разград и по-точно възниква от снимката на корицата на книгата на Александър Сертов, където се вижда казармата в Разград. На снимката е поделение 36 240 и е отбелязано „15 години от закриването на полка”. Полковник от запаса. Румен Вълчев и подполковник от запаса Владо Вълов решават да предложат да се организира среща, която да се превърне в традиция.

Събралите се почетоха паметта на служилите в разградските поделения, но същевременно и отбелязаха деня, като ден за да отдадат почит на загиналите герои от 19-ти Пехотен Шуменски (Разградски) полк и другите военни формирования в нашия край от Сръбско-Българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата световна до Втората световна войни.

Полковник от запаса Огнян Кирилов – председател на УС на ОС на СОСЗР-Разград, откри паметната среща. Специалистът от Регионален историческ имузей Иво Стоянов разказа накратко историята на военните формирования в Разград след Освобождението 1878-1879 г. до наши дни. Признателните военни и граждани поднесоха венец и цветя на военния паметник на площада с имената на загиналите герои. Последва втора част на събитието, всички заедно разгледаха подготвената фотоизложба на подполковни от запаса Владо Вълов с архивни снимки от живота на поделението в Разград, подредена в залите на къщата на запасните. Другарската среща завърши с тържествен обяд и много спомени за бойната слава и минало на военните от разградските поделения и бойната слава на 19-ти Пехотен Шуменски полк.

Тази среща ще бъде осъществявана всяка година. Тя ще се превърне в традиционна за служилите в поделение 65 210 и 36 240 и техните наследници, а също и ден на 19-ти Пехотен Шуменски полк понесъл славата си с името 19-ти Пехотен Разградски полк, поради дислоцирането му в Разград.

Инициативна група от запасни офицери и граждани от Разградската организация на СОСЗР ще се съберат, за да изготвят план за работа по патриотичното възпитание на подрастващите и включване в родолюбиви обществени мероприятия на местната и централна власт, на училища и други сродни организации..otbrana.com

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка