Президентът открои успехите в областта на отбраната

Pan.bg 08 фев 2019 | 11:38 views (1085) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Благодарих на ръководството на Министерството на отбраната и на командния състав за това, че въпреки многобройните предизвикателства през годината, имаме успехи в три важни направления. Първо по отношение на хората със взетите мерки тази година за първи път от много време имаме пречупване на негативната тенденция за увеличаване на некомплекта на личен състав. Това трябва да продължи като визия и политика, да се награди, така че да има яснота във военнослужещите относно кадровото им развитие и социални условия. Това каза президентът Румен Радев, който присъства на годишната конференция на началника на отбраната.
Въпреки трудностите има множество проведени, и то успешно, учения. Имаме усвояване на нови видове подготовки. Отделиха се немалко средства за поддържане на техниката и въоръжението. Това е много времеемък процес, ефектът ще бъде усетен догодина най-рано, каза още държавният глава.
На вниманието остава рискът за летателния състав. Тази година негативната тенденция за намаляване на нальота не може да бъде преодолян. Очаквам новият стратегически преглед на отбраната, да даде по-голяма яснота относно процесите на планиране, нивото на амбиция и постигане на баланс между предизвикателства, задачи, ресурси и хора, посочи Румен Радев. По думите му, важният акцент и през тази година е воденето на съвременна бойна подготовка и останалите така наречени малки като финансови средства, но огромни като значение проекти за модернизация, без тях не можем да осигурим мобилност, осигуреност, съвместимост и работа в единно информационно пространство на всички елементи на системата на отбраната, добави държавният глава.
През 2018 г. бяха увеличени възнагражденията на военнослужещите. Близо 160 човека повече са постъпили армията през изминалата година, отколкото са напуснали. В това отношение се изискват още усилия. Затова започва кампания на Министерството на отбраната «Бъди войник». Колкото повече армията е пред очите на обществото, толкова по-бързо ще преодоляваме недостига на хора. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също присъства на конференцията на началника на отбраната.

Основните планирани мероприятия през годината са изпълнени, резултатите от нашата дейност са положителни. Това ни дава повод да отчетем 2018 г. като успешна, каза генерал Андрей Боцев в началото на представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“.
Видовете Въоръжени сили отчетоха ефективно и цялостно изпълнение на планираните им мероприятия през 2018 г. Поддържането на необходимото ниво на готовност за изпълнение на мисии на Въоръжените сили в тясна координация с държавите членки на НАТО и ЕС изискваше търсене на качествени, ефективни подходи за поддържане и развитие на отбранителните способности в контекста на новите предизвикателства, посочи началникът на отбраната и допълни, че основните подходи при провеждане на подготовката са били свързани с комплектоването с личен състав, въоръжение, техника и наличните ресурси.
Темата на годишната конференция на началника на отбраната беше: „Тенденции и предизвикателства при организационното изграждане и развитие на въоръжените сили в условията на динамично променяща се среда на сигурност и реалностите с окомплектоване на Въоръжените сили на Република България”.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка