Ген. Димитров разкри какво е заповядал Добри Джуров веднага след аварията в Чернобил

Pan.bg 12 юни 2019 | 10:59 views (6905) commentaries(11)
img blitz.bg


Войниците са се хранели от военните запаси, забранени били пресните зеленчуци и млечни храни

Ден-два след аварията в Чернобил, станала на 26 април 1986 г., във всички поделения на армията на Народна република България пристига заповед от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров. Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци. Забраняват се млякото и прясно сирене.


Войниците не трябва да сядат и да лягат по земята на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Лентата на събитията отпреди 33 години в интервю за Радио Стара Загора чрез своите спомени връща генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в Стара Загора. По време на черните събития, които по впечатляващ начин припомни хитовият американски сериал „Чернобил“, той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

„Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване. Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

Новата заповед напълно потвърждава опасенията на офицерите, че някъде има ядрена катастрофа. Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига месец по-късно...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Малко мярка 12 юни 2019, 12:02
   
  8
   
  17

  Защо лъжете бе?
  Нищо от написаното не е истина.
  Никой нищо не каза, храната си беше същата.
  То бива бива лъготене.

 2. #2
  Вярно е 12 юни 2019, 13:44
   
  16
   
  5

  Изложеното в статията е абсолютна истина. След като се разбра за аварията в Чернобил на всички, които служеха по това време им беше ясно защо се взимат тези мерки. Дори предупреждавахме близките си да не консумират зелена салата, мляко и млечни продукти.

 3. #3
  5kof 12 юни 2019, 13:51
   
  7
   
  12

  Глупости на търкалета! Никой нищо на никой не е казвал. Летяхме си, давахме си бойни дежурства и се хранехме, както обичайното. Тоя генерал е решил да се покаже на светло с някакви измислици-недомислици. Или достатъчно е изперкал, за да му се виждат неща, които би било добре да станат. Ама с минало време. Аман от великани!!!

 4. #4
  Глупости 12 юни 2019, 14:08
   
  4
   
  9

  Пълни глупости,разбра се след няколко седмици дадоха по един въглен и това беше.

 5. #5
  Със задна дата 12 юни 2019, 15:30
   
  11
   
  4

  Отговор на коментар: #3

  Дали си давал дежурен по поделение по това време не знам,но аз отлично си спомням,че се мина на консерви,спряха се стрелбите и полевите занятия. Тооо..във ВВС може и да не сте изпълнявяли,защото вицът,че където започва ВВС свъръшаат уставите....май е верен. Най-досадно беше честото мерене на радиацията. В нашто поделение всичко бе разяснено,както и с молба да го разянсим на семействата и роднините. Това,че официалната власт мълчеше,не значи ,че за любопитните това да беше тайна. Веднага врътнахме с ВЕФ - овете и се разбра. Лошото е и,че западняците една седмица плямпаха общи приказки,защото Горбачов им беше приятел и го пазеха. Чак когато писна Норвегия , нещата се разсмърдяха със всички достъпни им тогава подробности. Реално само в армията се взеха адекватни мерки,а сега гледам разни учени ми се правят на герои със задна дата.

 6. #6
  Изперкали 12 юни 2019, 16:19
   
  6
   
  4

  има много, и не само от радиацията, но генералът е прав. Тези заповеди, а имаше и указания на Тила на БНА съществуват и могат да се намерят в архивите. Уточнението е само в думите "няколко дни след"-по памет /несигурно/ десетина дни но, на когото му трябват точно-в архивите.

 7. #7
  Ники 12 юни 2019, 20:36
   
  1
   
  3

  Това все пак са мерки ако има радиация, но такава не е имало аз точно тогава с една група тръгвахме точно за Киев с коли и си бяхме накупили пловоде и зеленчуци и всичко за ядене от България с това доказвам че не е имало радиация.у нас. Всичко се е предполагало. Отидохме в Украйна в Киев спахме там разгледохме го и се завърнахме здрави както отидохме.

 8. #8
  Тервел 12 юни 2019, 23:56
   
  2
   
  2

  Аз да попитам сега като няма нищо храна, вода и дрехи какво ще се прави в армията какви мерки ще се вземат?

 9. #9
  ком 13 юни 2019, 00:07
   
  1
   
  3

  С уважение към господина но много късно са го информорали.Знаеще се в до 1.05къде точно е аварията,хората се опасяваха за нашите колоездачи в Киев,до към 5-7 стана ясно ,че не е необходимо да се вземат йодни препарати превантивно,че в началото сме пощадени и тн. тн.Но най-важното е ,че чрез инфрмираната армия,личен и волнонаемен състав много бързо се иформира и обществото до 1-2 седмици.може без факта ,че едно от нй-големите поражения бе във северна Франция открито чрез нтрупванията в трюфелите,

 10. #10
  ВЕНЦЕСЛАВ ПЕНЕВ 13 юни 2019, 10:19
   
  4
   
  4

  Така беше,изпълняше се разпореденото .Беше проявена грижа ! Тогава бях н-к щаб на Арт.полк в РАЗЛОГ.оз.полк.инж.В.ПЕНЕВ

 11. #11
  наистина 15 юни 2019, 09:38
   
  1
   
  0

  и на първомайската манифестация цялото цк на бкп бяха в куба...'загрижени за гражданите си...и на всички членове на семействата им се вкарваше храна от вън...наистина 'загрижени' за простолюдието...соца е най голямото зло което може да се случи на един народ...особено на прост народ като нашия...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка