Министър Красимир Каракачанов: Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната

Pan.bg 05 фев 2020 | 14:38 views (4188) commentaries(0)
img
Пресцентър МО

Необходимо е Българската армия да притежава повече способности и да е в състояние да изпълнява задълженията си по Конституция и съюзническите си задължения. Реализирането на тази визия изисква повече инвестиции в отбраната – приоритизиране, задълбочена модернизация на способностите, прилагане на иновациите, сътрудничество със съюзниците и партньорите и грижа за личния състав, който е посветил живота и кариерата си на отбраната на страната. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 5 февруари, при откриването на годишната конференция на началника на отбраната. Форумът е на тема „Тенденции в развитието на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“.

Министърът на отбраната подчерта, че една от основните задачи през първата половина на тази година е приключване на Стратегическия преглед на отбраната, който трябва да посочи как да се реализира важната цел към 2032 г. българските Въоръжени сили да имат необходимите оперативно съвместими отбранителни способности, така че те да са в състояние надлежно да изпълняват конституционните си задължения, възложените им мисии и задачи и ангажиментите на държавата в рамките на НАТО и тези в общата политика за сигурност и отбрана в Европейския съюз.

„В центъра на усилията ни е повишаването на престижа и привлекателността на военната професия. Приоритетно работим за повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната. За да бъдем конкурентни на пазара на труда, за трета поредна година увеличаваме доходите на хората, заети системата на отбраната, каза министър Красимир Каракачанов.

По отношение на провеждания Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност министър Каракачанов подчерта, че Министерството на отбраната е сред институциите, които до момента са постигнали най-много конкретни резултати.

Министърът на отбраната очерта и основните приоритети през 2020 г. - подготовка и приемането на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили 2032 и основания на нея План за развитие на въоръжените сили 2026, повишаването на мотивацията и кариерния модел за развитие на хората в отбраната, реализация на основните модернизационни проекти за Българската армия, както и инвестиции в приоритетни проекти, свързани с придобиване на нови трикоординатни радари, зенитно-ракетни комплекси, системи за командване и управление, способности за кибер отбрана, модернизация на фрегатите клас Е-71 и на танковете Т-72, артилерийските системи, щурмовите хеликоптери и безпилотните летателни апарати.

В
настоящия заключителен етап от провеждането на Стратегическия преглед на отбраната трябва да се съчетае намирането на точен баланс между необходимите отбранителни способности и прецизното планиране на разходите за тяхното изграждане и поддържане в условия на ограничени финансови ресурси. Това заяви началникът на отбраната генерал Андрей Боцев при откриването на конференцията.

„С цел адекватен отговор на новите предизвикателства за сигурността в света и региона, НАТО e в процес на преструктуриране на командната си структура и тази на силите“, посочи началникът на отбраната. Той бе категоричен, че това ще доведе до изграждане на силна колективна отбрана, но в същото време подлага на изпитание страните-членки с конкретни изисквания за постигане на необходими способности за възпиране във всички домейни на бойното пространство. „Това налага ново степенуване на приоритетите в политиката за сигурност и определяне на актуални насоки за развитие на отбранителните способности“, заключи генерал Боцев.

През двата дни на форума ще бъдат изнесени множество съдоклади и брифинги. Присъстват ръководители на държавни институции и структури, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО, Европейския съюз и структури на силите на НАТО от Балканския регион, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker