Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще открие в Русе юбилейна плоча „140 години Военни окръжия в България“

Pan.bg 27 фев 2020 | 17:08 views (240) commentaries(0)
img MO

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва утре, 28 февруари, в Русе в тържествените чествания по повод 140 години от създаването на военните окръжия в България. Министърът ще бъде посрещнат официално пред сградата на Военно окръжие – Русе, където в 12.00 ч. ще се състои военен ритуал и освещаване на юбилейна плоча „140 години военни окръжия в България“.

В тържествата ще участва и началникът на Централното военно окръжие полковник Георги Петков. Да се включат в проявите са поканени областният управител на област Русе, кметът на община Русе, представители на местната и държавната администрация.

В 13.30 ч. в зала „1“ на Областна администрация Русе министърът на отбраната ще приветства участниците в кръгла маса, посветена на годишнината, и ще връчи грамоти за принос в развитието на военните окръжия. Малко по-късно в 14.45 ч. в сградата на Доходното здание министър Красимир Каракачанов ще разгледа изложба, подредена в чест на юбилея.


***
На 27 септември 1880 г. с Указ № 165 на Александър І – княз на България, се създава длъжността „Окръжен войнски началник”. Указът е издаден в царския дворец в гр. Русе (днес сградата на Кукления театър) и обявен на ул. „Княжеска“, в непосредствена близост до сградата, където в днес се намира Военно окръжие – Русе.

Първоначално Русенското военно окръжие е попълвало 14-та пеша Русчушка дружина. През 1884 г. от Русчушка пеша дружина, Шуменска пеша дружина и Силистренска пеша дружина с Указ № 41 от 12 октомври се сформира Пети пеши дунавски полк с щаб в Русе. Военното окръжие започва да се води към него и е известно като 5-то Военно окръжие. През годините Русенското военно окръжие е обслужвало едни от големите воински съединения, сформирани и съществували в Русе, като 5-та пехотна дунавска дивизия, Дунавската флотилия, Русенски граничен отряд (охранявал северната граница на България от р. Лом до гр. Силистра, от там по суша до гр. Дуранкулак и по море до гр. Балчик), Тиловото училище, 3-та зенитна бригада и др. В своята история Русенското военно окръжие е провеждало пет пъти реална мобилизация – в петте войни, в които България е участвала през 1885 г.; 1912 г.; 1913 г.; 1915 г. и 1941 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker