В кризисната ситуация армията пак е отпред

Pan.bg 05 мар 2020 | 12:24 views (1254) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Учение – летище „София”, терминал 2

С полет от Истанбул от самолета слизат 2 млади жени, които с потока от пътници преминават покрай термокамерите в салона. Точно те бяха спрени от гранични полицаи и представители на МЗ заради установена по-висока температура. Това, което само преди около 2 месеца не би впечатлило по този начин службите на летището, сега е червена лампа за опасност от разпространяване на заболяването коронавирус, регистрирано в 5-те континента. В специално помещение жените попълват декларации, които ще се съхраняват в МЗ.
Всъщност „посрещането” е част от първото учение, на което кризисният щаб, създаден от Съвета по сигурност при министър-председателя, отработва съвместните действия за реакция на ангажираните институции в алгоритъм, по който ще се действа при установяване на симптоми на заболяването при влизащи в страната пътници.

В този случай двете пътнички се поемат от медици в изолационни костюми от Военномедицинска академия и с изолационни количка и носилка влизат в специализираните линейки. Учението се провежда в максимално близки до реалната ситуация условия, обясниха от Гранична полиция. А служителите им бяха с лични предпазни средства – маски и ръкавици при работа с пътниците. И на пръв поглед, и в детайли се вижда и усеща извънредността на ситуацията. И мобилизацията на екипите.

Учение – ВМА, Инфекциозната клиника

Лекари в изолационни костюми посрещат пътничките от летището в двора на Инфекциозната клиника на ВМА, „отцепен” с полиция. Нещо, което напомня за подготовката на военните медици преди време при опасността от заболяването ебола. Общо 80 легла в болницата могат да поемат заболели или под карантина със симптоми на заболяването пациенти – висока температура, тежка кашлица и пристъпи на задух. Прилича на грипа, чиято втора вълна ни залива сега, но не е.
В разпънатите две палатки пред клиниката ще се извършва предварителен преглед , ако пристигнат повече хора със симптоми. Междувременно на входа линейките, с които превозиха двете пациентки, бяха дезинфекцирани.

Едновременно в 3 кабинета се преглеждат пристигнали от пътуване в рискови зони като Италия и Китай. Там се определя кой е рисков и подлежи на тестване. От Инфекциозна клиника казват, че напливът от хора е голям. Ако първата проба е отрицателна, се прави втора и се прави преглед заради кашлица, температура и други симптоми. Болните се поемат на три от етажите на клиниката. На първия са кабинетите, а със симптоми, но с недоказана зараза се приемат на втория етаж, докато се потвърди положителен или отрицателен тест. На следващия са пациентите с карантина, за изолация, а такива с тежка симптоматика се превеждат с изолационния асансьор до реанимацията. Там попадат и пациентите, които са с остра дихателна недостатъчност и имат нужда от изкуствена белодробна вентилация или от асистирано дишане.

Четири реанимационни екипа са „отстъпени” от реанимацията на ВМА на Инфекциозната клиника. Така в основната й сграда болни с коронавирус няма да влизат. По скайпа ще се правят консултации с други специалисти, а изследванията ще се пращат чрез компютър. И в зоната на клиниката няма да влизат други лекари. А по този затворен цикъл ще се работи във всички инфекциозни отделения в страната.

image

Проф. д-р Камен Плочев, катедра „Инфекциозни болести”, ВМА*: Екипите ни са подготвени за минимум щети

Армията ни е най-подготвената институция в момента, годна да овладее ситуацията, да поеме първите случаи на заразени и да създаде организация в национален мащаб за недопускането на проникването и разпространението на болестта на територията на страната. Затова има два важни фактора: Във ВМА имаме необходимия кадрови ресурс и необходимата подготовка. Ние сме обучавани как да реагираме в кризисна ситуация. А това е една кризисна ситуация. Дали е война, епидемия или природно бедствие, екипите ни са я отработвали нееднократно. Ние имахме готовност със специализирано облекло, обучен персонал и с транспортни средства. ВМА и армията като цяло изиграва важна роля и изпълнява вменените й от Конституцията отговорности за осигуряване на безопасността на населението на страната.
За съжаление, трудно може да се оцени „с просто око” разликата или приликата с други вирусни инфекции. Клиничните симптоми много приличат на тежко протичащ грип. При всички диагнози има 2 опорни пункта: епидемиология, риск от заразяване и клинична картина. Районът, откъдето идва човек извън страната, позволява да се заподозре заразяване, да се постави в условия на обсервация, т.е. наблюдение, да се изследва и да се установят съмнения или да се отхвърли заразяването. За лечение се прилагат противовирусните средства като при пневмония.

В момента е най-важна организацията, тип военна, за да има минимум щети. Благодарни сме на цивилните колеги, които са подготвени не по-лошо от нас и очакват да им помогнем.

image

Цифри и факти

Актуална информация и цялостна картина на заболяването ще се получава от началото на седмицата всяка сутрин в 8,00 ч пред ВМА от членове на кризисния щаб, създаден от Съвета по сигурност към МС за проследяване на ситуацията и предотвратяване на епидемия у нас. Той се оглавява от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Превантивните мерки на държавата включват и разкрития в МЗ денонощен телефон, брошури за влизащите чужденци по границите ни и доставката на предпазни средства, както и оборудването на летищата ни с термокамери. Дистанционни термометри има по другите КПП. Там ще се разполагат медицински екипи, които преглеждат и изолират потенциално заразените. При пристигане в страната след престой в чужбина на летищата и КПП-та ще се попълват анкетни карти декларации. Те са с достатъчно данни за връзка с контактни лица и личен лекар, ако човекът развие заболяване от коронавирус, и за проследяване на заболяването на самия пациент. Които нямат личен лекар, вкл. Чужденците, трябва да се обърнат към РЗИ на съответния град.

Във ВМА разполагат с 80 легла, с 8000 изолационни екипа и с консумативи. Другата основна болница, която приема за изследвания и лечение, е Инфекциозна. „Пирогов” разполага с 40 легла, а директорът Асен Балтов е наредил отделянето и на помещение в токсикологията.
Ген.-майор Мутафчийски обясни, че човек без признаци на заболяване няма да даде положителен резултат при тест за коронавирус. Ние работим по препоръките на СЗО: Най-късият срок от заразяването до проявата на симптоми е отчетено за половин ден, а най-дългият е 11 дни и половина. Затова СЗО смята, че карантинният срок от 14 дни е достатъчен. Тестовете за коронавирус са безплатни, но те не са препоръчителни при липса на признаци на заболяване и така може да даде фалшиво успокоение.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка