САЩ отработват „непрогнозируем удар“ срещу Руската федерация

Pan.bg 11 юли 2020 | 12:42 views (870) commentaries(2)
img
pan.bg
Една от ключовите позиции на новата Национална стратегия за отбрана на САЩ стана концепцията за „динамично използване на силите“, която предполага мащабно и непредсказуемо използване на военния потенциал. САЩ отработват „непрогнозируем удар“ срещу Руската федерация. Според седмичното издание "Звезда" в рамките на новата парадигма САЩ се стремят да променят радикално процесите на бойната подготовка и носенето на бойното дежурство за всички видове и родове войски. Оттук нататък те ще се осъществяват в съответствие с концепцията за "динамично използване на силите", основният принцип на която е "стратегическа предвидимост, но тактическа несигурност". Тази концепция е един от ключовите компоненти на новата Национална стратегия за отбрана на САЩ, одобрена в началото на 2018 г. Динамичното използване на силите ще бъде приоритет в поддържането на потенциала и способността за провеждане на широкомащабни военни действия, като същевременно се предоставят възможности за изпреварващо и мащабно използване на обединените сили, се подчертава в стратегията. Инициатор на разработването на концепцията беше бившият министър на отбраната Джеймс Матис, който смята за необходимо да й се даде на военните стратегически предвидим, но в същото време по-гъвкав и лошо прогнозируем от оперативно-тактическа гледна точка характер. Според него другите държави трябва да останат в състояние на пълна несигурност какво прави Пентагонът в момента, както и къде и в какво количество силите му са в бойно дежурство. Всъщност говорим за създаването на един вид „оперативно-тактически хаос“ за потенциалните противници на САЩ, като ги лишат от възможността да се подготвят за различните по характер операции на въоръжените сили на САЩ. В рамките на разработването на концепцията за „динамично използване на силите“ бомбардировачите B-1B и B-52H наскоро летяха край бреговете на Русия и Китай. Друга двойка B-1B, излетяла от авиобаза в Гуам, извърши 29-часово патрулиране край руския Далечен Изток и крайбрежието на Китай. Идвайки от север, самолетите преминаха в непосредствена близост до Камчатка, където е съсредоточено ударното ядро на подводните сили на Тихоокеанския флот, включително и стратегическите подводни ракетоносители. "Тези мисии демонстрират способността ни да държим под прицел всяка точка, по всяко време и навсякъде, без никакви прогнози" - казва подполковник Райън Столсуърт, командир на 9-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила. В средата на юни B-2A излетя на патрулиране към Норвежко море, а след това двойка B-52H
навлезе във въздушното пространство над Охотско море.
Л. Дойчинов
По информация на https://www.popmech.ru/weapon/news
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  радиолокаторист 11 юли 2020, 15:54
   
  0
   
  0

  САМО за мъже! Roxette - She's got the look - Dj KaktuZ ( remix )

 2. #2
  Borei 13 юли 2020, 11:32
   
  2
   
  0

  "...другите държави трябва да останат в състояние на пълна несигурност какво прави Пентагонът в момента, както и къде и в какво количество силите му са в бойно дежурство. Всъщност говорим за създаването на един вид „оперативно-тактически хаос“ за потенциалните противници на САЩ, като ги лишат от възможността да се подготвят за различните по характер операции на въоръжените сили на САЩ..."

  Е, й? Добре, това влиза в т.н. "изненадващ удар"!

  1. Такъв удар не може да е съкрушутелен, понеже такъв би трябвало добре да е подготвен и веднага биха го разпознали враговете и няма да е "несигурен и хаотичен" !
  2. С такъв удар могат да нападнат на две три места противника едновременно, но никъде толкова силно, че да направят големи поражения или да имат голямо завоевание.
  3. Противникът може да бъде изненадан в началото, но смисълът ако е предвидено истинска война, много бързо ще им се изясни.

  Е, например противникът им е Русия! При такъв "случаен", "неочакван" "изненадващ" удар Русия веднага ще се задейства на най-високо ниво и ще влязат веднага в пълномащабна война, която сащиянците нямат изгледи да победят. Тогава смисълът от такова нападение е нулев.

  Русия по времето на Путин разработи даже и методика, как да реагира адекватно и на т.н. масиран, обезоръжаващ удар. А тогава един лек "случаен", "неочакван" удар не е никакъв проблем за тях! Отговорът им ще е такъв, че сащиянците много бързо ще разберат, че са направили огромна грешка.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка