Русия ще съживява идеята на академик Сахаров за "най-хуманното оръжие"

Pan.bg 31 юли 2020 | 18:22 views (753) commentaries(3)
img
pan.bg
В Русия отново започнаха да говорят за създаване на перспективно оръжие, което няма аналози в света. Но както е известно: „Всичко ново е добре забравено старо“. А някои признаци показват, че руските експерти са решили да „съживят“ идеята на академик Сахаров (на снимката), предложена в началото на 70-те години. Става въпрос за „електронната бомба“, която би могла да деактивира техниката на противника без никакви щети или последствия за околната среда. Предвид високата зависимост на съвременните армии от радарите, такова оръжие се радва на голямо търсене. Същността на концепцията на академик Сахаров е следната: около медна намотка се създава магнитно поле под действието на електрически ток. Тогава в нея бързо се въвежда магнитно ядро, многократно увеличаващо напрежението на последния. В резултат на това се получава електромагнитен импулс, подобен на този, който се образува по време на ядрена експлозия на голяма височина, но без никакви последствия за околната среда. Идеята е добра, но в СССР „електронната бомба“ никога не е влизала в производство. Инженерите не успяха да създадат достатъчно мощен импулс на базата на елементната база, налична по това време. Времената обаче се промениха. За да се "изгори" чувствителната съвременна електроника, вече не са необходими свтъхвисоки мощности. Следователно разработката на Сахаров би било доста подходяща за подобни мисии. В същото време предлаганите днес технологии позволяват създаването на компактни боеприпаси, които биха могли да се използват дори от полковата артилерия.
Л. Дойчинов
По информация на https://topcor.ru
Снимка: https://www.culture.ru/persons
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borislavov 01 авг 2020, 09:34
   
  5
   
  3

  През 1996 г. бях за последен път в Русия и тогава в разговори с приятели стана дума за ламповата електроника. Руснаците пазят, консервират и поддържат много такава, защото по думите на един от събеседниците ми, "като "изпържим" транзисторите и интегралките, ще използваме услугите на Леля Лампа". И по негов съвет аз си пазя стария кабелен телефон ВЕФ, че знае ли човек...

 2. #2
  Къща от карти 01 авг 2020, 11:04
   
  3
   
  3

  Руснаците си подържат и тренират радиосвръзките не УКВ и КВ,нищо,че е по-лесно да си ползва сателитна свръзка. Сателитната свръзка е къща от карти и може лесно да бъде срутена.

 3. #3
  XR4R 01 авг 2020, 22:05
   
  1
   
  0

  Още на Т-55 проблема с ЕМИ е решен и то много елементарно-нарича се "екранировка"(преди да задавате тъпи въпроси, използвайте Гугъл).Точно поради това в СССР идеята е изоставена.До тук с мантрите за пържената електроника.
  ЕМИ може да свърши някаква работа, но най вече при опит да се срине тила на противника(щото не може да се екранира всичко), ама и там е малко фантастика.
  Що се отнася до лампите...ха-ха!
  Просто на руснаците толкова им е потенциала-лампи.Всичко останало е оправдание от типа "гроздето е кисело".
  ПП.Каква би била изчислителната мощност на компютър базиран на "баба лампа" и при какви размери? В пет етажна сграда с водно охлаждане(като компа в Блечли парк)? Я стига глупости!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка