Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия

Pan.bg 01 сеп 2020 | 15:23 views (1620) commentaries(2)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„Днес за пореден път имам честта да ви приветствам по случай откриването на новата учебна година в най-старото висше военноучебно заведение в България. Като носител на най-добрите традиции във военното образование Академията и до днес следва завета на своите основатели – да подготвя военнослужещи и цивилни служители с изявени лидерски качества и перспективно мислене, както и да възпитава в тях родолюбие и интегритет, отговорност и решителност да служат вярно и всеотдайно на Родината“. Това заяви вицепремиерът по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на откриването на учебната година във Военна академия „Г.С. Раковски“.

Министър Каракачанов пожела на обучаемите в Академията да бъдат не само добри професионалисти, но и да се утвърждават като истински лидери. „Затова и през четвъртата година от мандата ми поставям отново ударението именно върху лидерството. То ще ни бъде още повече необходимо и занапред предвид предизвикателствата на усложняващата се геостратегическа среда и все по-нарастващите изисквания към отбранителните способности на страната“, подчерта министърът на отбраната.

„Посветил съм се на каузата военната професия да бъде една от най-авторитетните, престижни и предпочитани. Затова поех и този тежък управленски мандат. Защото вярвам в бъдещето на България, в енергията на младите хора и най-вече във вас – бъдещите лидери. Хората остават най-важният компонент на способностите. И това за нас е едно водещо начало в работата. Наследихме изключително високи нива на неокомплектованост във въоръжените сили, особено в бойните и декларираните за НАТО формирования. А това пряко ерозира способностите на въоръжените сили да изпълняват както конституционните си задължения, така и тези по линия на колективната отбрана.

Благодарение на последователните ни усилия през тези почти четири години, вече имаме резултат – преустановена е тенденцията за увеличаване на неoкомплектоваността на формированията с военнослужещи. Мога спокойно да заявя, че предприетите комплексни мерки за набиране на кандидати за военна служба и най-вече кампанията „Бъди войник” изиграха положителна роля за повишаване броя на кандидатите. В допълнение, не си спомням в рамките на предишни периоди да е имало увеличения на заплатите на военнослужещите за три поредни години средно с по 10%. Уверявам ви, че ще направя всичко възможно въпреки ефектите от икономическата рецесия и през следващата година отново да бъдат увеличени заплатите на
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
хората в отбраната. Ще продължим да полагаме и усилия не само за запазване, но и за увеличаване на придобивките и стимулите за военнослужещите. Планираме в новата Програма за развитие на отбранителните способности до 2032 г. доходите на хората в отбраната да продължат устойчиво да нарастват“, подчерта министър Каракачанов.

По думите му предстоят още много и систематични усилия, за да се преодолее неокомплектоваността във въоръжените сили. „Тук не трябва да забравяме и резерва на въоръжените сили, който, за съжаление, остава с критично ниски нива на окомплектованост. Ето защо екипът в Министерството на отбраната изготви законодателни предложения за подобряване на условията за служба в резерва с проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за резерва на въоръжените сили. Предвижданата възможност за въвеждане на срочна служба в доброволния резерв като форма на доброволна военна служба е начин за разрешаване на този проблем. Ако и тази мярка не даде резултат, ще поставим на обществено внимание и въпроса за евентуално връщане на задължителната военна служба“, категоричен бе министърът.

В лекцията си министър Каракачанов обърна внимание и на повишаването на средствата за отбрана: „Докато предишни правителства само говореха за увеличаване на разходите за отбрана, при нас това вече е факт. България реализира успешно ангажимента си в НАТО за повишаване на инвестициите в отбрана. От началото на 2018 г. успешно прилагаме Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. С авансовото плащане през 2019 г. на 8 самолета F-16 разходите за отбрана достигнаха до 3,14 % от БВП, като по този показател вече сме сред страните с разходи за отбрана над 2% от БВП. В допълнение, от 2019 г., съгласно правилата в НАТО, пенсиите на българските военнослужещи са включени в разходите за отбрана, с което те се увеличиха с над 40 млн. лв. Извършената проверка от Сметната палата потвърди правилното определяне на разходите за отбрана в това отношение“.

Министър Каракачанов открои превъоръжаването и модернизацията като другото основно направление на усилията в този момент. По думите му с придобиването на новия боен самолет F-16 е постигнат най-значителният пробив през последните десетилетия в превъоръжаването. В ход са и другите два големи проекта – за бронираните машини и за корабите. За последния е избрана фирма изпълнител и предстои сключването на договор. По проекта за бронираните машини процедурите продължават. Освен работата по основните проекти за модернизация, през 2019 г. стартираха основният ремонт на танкове Т-72 и танкови мерници-далекомери за Т-72, ремонтът на самолети СУ-25, както и капитално-възстановителният ремонт на вертолети Ми-24В и Ми-17. Въпреки проблемите, продължава работата и по поддръжката и на самолетите МиГ-29.

„Трябва да продължим да инвестираме в модернизацията на въоръжените сили и да работим и по останалите приоритетни и важни проекти. След приключването на Прегледа на отбраната и разработването на новата Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2032 трябва да изработим и дългосрочен Инвестиционен план-програма“, категоричен бе министърът на отбраната.

Министър Каракачанов подчерта, че въпреки индикациите за забавяне на икономиката, породени от мерките за ограничаване разпространението на коронавируса, осигуряването на достатъчно ресурси за отбрана и реализирането на основните инвестиционни проекти на въоръжените сили остава основен стратегически приоритет за България. „Не бива да се допусне криза от здравен характер, с нейните отрицателни отражения върху различни сфери на обществения живот, да прерасне в криза на сигурността и отбраната, особено в настоящата влошена среда за сигурност“, заяви той.

В заключение министър Каракачанов пожела в бъдеще да говорим все по-малко за ограничения по отношение на отбранителните способности и все повече за тяхното изграждане и нарастване. „Парите са само част от обществения ресурс. Разчитам не само законодателната власт да осигури достатъчно средства за отбрана, въпреки икономическата криза, но най-вече на нарастване на обществената подкрепа за отбраната. Това значи да имаме разбирането сред българското общество, че сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия в НАТО и ЕС. Тук имам предвид също така и желание, и готовност на младите хора да допринасят за отбраната, включително и като кандидатстват както за професионални войници, така и за доброволна военна служба. Не на последно място, нуждаем се от максимално съгласие между политическите сили по въпросите на отбраната. Само така е възможно да постигнем дългосрочна приемственост в усилията на държавата да изгради модерна и силна отбрана“, категоричен бе министърът на отбраната.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Сега е критичният момент, в който трябва да положим усилия, за да имаме силна и достойна Българска армия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  САМО НАПРЕД 01 сеп 2020, 19:20
   
  37
   
  1

  БЛЯ-БЛЯ.....!

  НЯМАМЕ НУЖДА ОТ Г€РБ ,ВМРО ,ОП,Б$П, ДП$....,
  ТОВА Е ИСТИНАТА ШК€МБ€- "войводо",ПЪТНИК СИ!

  СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ!
  45г.+30г. КОМУНИЗЪМ СТИГАТ!!!

  СПЕШНО:

  БЪЛГАРСКА АНТИ-КОМУНИСТИЧЕСКА
  НАЦИОНАЛНО-ОСВОБОДИТЕЛНА РЕВОЛЮЦИЯ!
  НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ, ЛУСТРАЦИЯ,НАРОДЕН СЪД!


  ДОЛУ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ Г€РБ$П и ДП$!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ С ГЛАВНО "Б"!

  НЕ НА КОРУПЦИЯТА И МУТРИЗАЦИЯТА!
  НЕ НА ЗАДКУЛИСИЕТО И ЦИГАНИЗАЦИЯТА!
  СТИГА ОВЧЕДУШИЕ ПЕДЕрадевщини!

  БЪЛГАРИЯ ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА
  (БЕЗ румИн и Десъ,БЕЗ РАЗБОЙКу и карадайъ)

  ВЪН американската войска от БЪЛГАРИЯ!

  РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ нато!

 2. #2
  volxov5 08 сеп 2020, 20:33
   
  3
   
  0

  Вярно ли е утре на 09.09.2020 god на търг e c тaйнo нaддaвaнe,Каракачанов продава резиденция на Тодор Живков с минерален извор и 5 сгради за жълти стотинки, нагласен ли е търгът?

  Става дума за продажбата на резиденция на Тодор Живков в родопското с. Нареченски бани, общ. Асеновград, навръх 9 септември за смешните 668 000 лева, колкото струва мерцедесът, в който се вози покровителя на Каракачанов във властта,

  Става дума за продажбата на резиденция на Тодор Живков в родопското с. Нареченски бани, общ. Асеновград, навръх 9 септември за смешните 668 000 лева, колкото струва мерцедесът, в който се вози покровителя на Каракачанов във властта...

  Из съобщението на МО:

  3. с. Нареченски бани, общ. Асеновград, обл. Пловдив

  „ПИ № 51127.201.79 с площ 22,834 дка, застроен с 5 сгради с обща застроена площ от 1 462,00 кв. м, кaтo рaзпoлaгa и cъc coбcтвeн прoпуcкaтeлeн пункт.
  Тoй притeжaвa и coбcтвeн извoр c минeрaлнa вoдa и вътрeшни бaceйни. Цeлият имoт e зaoбикoлeн oт гъcт гoрcки мacив, кaтo ce рaзкривa глeдкa към цялaтa кoтлoвинa.


  p.s

  Питам се ,къде ще почиват/лекуват.рехабилитация/ Наборните войници

  за да имаме силна и достойна Българска армия

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка