В конкурса за бойни машини на СВ останаха 2 компании, цената засега надвишава гласуваната от Парламента. България трябва да си свери часовника, а не да рестартира конкурса

Pan.bg 17 окт 2020 | 09:18 views (2898) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 2 октомври 2020 г. българското МО отвори ценовите оферти за новите бойни машини на СВ. На ХЕМУС 2020 стана ясно, че до етапа отваряне на ценовите оферти са допуснати 2 компании - финландската Patria с машина AMV XP с купол MT-30 Mk II от израелската Elbit и швейцарската GDELS с Piranha 5 с купол Samson 30 от израелската Rafael. Другите 2 компании - френската Nexter с машини VBCI/Titus и германската ARTEC с Boxer не са покрили критерии на конкурса.

На 8 октомври пред парламентарната комисия по отбрана зам.-министър Анатолий величков заяви: „Действително двете ценови оферти по проекта за придобиване на бойни бронирани машини за Сухопътни войски, които бяха отворени на 2 октомври, не съответстват на одобрената от парламента финансова рамка. Парите са повече от утвърдените от Народното събрание 1,240 млрд. лв. без ДДС (1,488 млрд. лв с ДДС)“, но не уточни каква е разликата.

„След съответните изпитвания ще има преговори с двамата кандидати за намаляване на цената. Това, обаче няма да е за сметка на броя на машините, те остават 150 броя - 90 бойни и 60 спомагателни. Има вариант от междуведомствената група да бъде представено предложение до министъра на отбраната за актуализиране на RfP (искане за предоставяне на оферта) и то отново трябва да бъде потвърдено от парламента, но ако това ще означава повишаване на финансовата рамка, а не е свързано с отбранителните способности на придобиваните машини в следствие на проекта, това е изцяло политическо решение“ допълни заместник-министърът.
След новината, че предложените на този етап оферти надхвърлят гласуваната от Народното събрание сума, се чуха гласове за анулиране на конкурса и неговото рестартиране.

Никой не убива котката преди тя да докаже, че лови мишки
Както бе казал великия китайски ръководител Дън Сяо Пин, не е важно дали котката е черна или бяла, важното е да лови мишки. Експерти с опит в конкурси за модернизация на Българската армия смятат, че рестарт на конкурса не е нужен на този етап от развитието му, не и преди да са изчерпани всички опции.

А. Дадените в офертите цени не са окончателни
Параметрите на конкурса за нови бойни машини съдържат много параметри и с повечето от тях може да се варира, както като бройки,
така и като срокове за доставка. Все пак цената има относително тегло в комплексната оценка на офертите от 30%, други 45% са технически и бойни способности на машините, 10% са за индустриалното сътрудничество, 5% са за Интегрираната логистична подкрепа и нейните срокове и 10% са за предложени допълнителни машини над задължителните 150 броя. Цената по конкурса за нови бойни машини е предвидено да се плаща разсрочено за срок от 8 години. По време на Международната изложба за отбранителна техника и технологии Хемус 2020“ едната от двете компании заяви открито, че ще предложи 12-годишен срок за изплащане на сумата, другата малко по-късно намекна за същото.

Б. Best and final offer (най-добра окончателна цена)
От Института по отбрана на МО в частен разговор с представител на списание „Клуб ОРЪЖИЕ“ потвърдиха, че маркетинговото проучване за новите бойни машини е правено през 2014 г. Световната практика е доказала че в сферата на военната техника и технологии има около 5% годишен ръст на цените. Офертите са подадени през 2020 г., т. е. априори може да се очаква, че са с около 30% по-високи от проучените ценови нива през 2014 г.

Настоящият първи етап, който МО забави с 9-10 месеца е само първата стъпка от процеса. Избирателното тиражиране на факта, че и двете фирми надвишават бюджета налива вода в мелницата на играчите, които останаха извън терена и искат да провалят конкурса. В действителност крайния договор има реален шанс да се подпише на стойност равна или близка до тази на одобрения от Народното събрание бюжет. Ключово е МО и СВ съвместно да проведат преговорен процес с двамата кандидати и да защитят националния интерес на България.

В. Да не сравняваме несравнимото - истина или не
В хода на едни конкурс с повече от една оферта е много важно да се сравняват ябълки с ябълки - с други думи да се сравняват и оценяват съпоставими величини, когато се разглеждат предложените оферти. От особена важност, е да се чете „дребния шрифт“ в офертите на двете фирми. От дребните подробности, включени в предложението или тяхното изключване под линия, цената на едни, например, може да се окаже привидно атрактивна, но да се изгубят бойни способности, а други да изглеждат невъзможно скъпи на пръв поглед. Защото дяволът обикновено е в детайлите. Този принцип е от особено значение сега, когато се оценяват офертите, вкл. и финансовите им параметри, преди полевите тестове. Ето защо трябва да се даде шанс на Министерството на отбраната да премине на следващия етап и да проведе сравнителните изпитания - за да провери дали декларираните технически способности отговарят на реалността. По време на втория етап: тестове и преговори - най-ясно ще си проличи, дали някоя фирма в името на това да даде най-ниска цена не е претупала, пропуснала или дори игнорирала някои важни изисквания на конкурса.

Г. Рестартирането на конкурса - тежък удар по Сухопътни войски
На 13 октомври 2020 г. МО обяви нов конкурс за набиране на 160 войници за Сухопътни войски. Те са вида Въоръжени сили в които има най-голям некомплект военнослужещи, достигащ в отделни формирования до стряскащите 40%. Голяма част от сега служещите войници, сержанти и офицери с нетърпения очакват постъпването на новата техника. Представете си какъв удар би бил по тяхната мотивация за служба новината, че вследствие на рестартирането на конкурса за нови бойни машини, те ще започват да постъпват във формированията не след 12 месеца, а след поне още 4-5 години. Това прави възможността на една и съща машина в Сухопътни войски да са служили дядо, баща и син, с разлика от 40 години, да се окаже напълно реална. А за каква натовска армия и за каква оперативна съвместимост със съюзниците от Алианса ще говорим, ако продължаваме да експлоатираме несъвместима 40-годишна съветска техника.

Вместо изводи
Рестартирането на конкурса за нови бойни машини на българските Сухопътни войски ще нанесе тежки удари по техния престиж, но ще бъде и пряк удър по министър Каракачанов, който е радетел на модернизацията, но за сега основните стъпки са в посока ВВС и ВМС. Рестартът ще демотивира личния състав от перспективата да служи още поне 4 години на неподдържана, неремонтирана и неоперативно съвместима техника със съюзниците ни от НАТО. А надявам се никой не очаква сред още 3-4 години цената да спадне при запазване на другите параметри. Световната практика сочи, че най-вероятно ще скочи с още 15-20%.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка