БРИГАДЕН ГЕНЕРАЛ БОРИСЛАВ СЕРТОВ: ПРОФЕСИЯТА НИ Е ДИНАМИЧНА, ИНТЕРЕСНА И ПРИВЛЕКАТЕЛНА

Pan.bg 14 ное 2020 | 19:00 views (1487) commentaries(0)
img Професията ни е динамична, интересна и привлекателна

Макар Военната полиция да е една малка част от пъзела, наречен „Национална сигурност и охрана на обществен ред“, тя вече е извоювала своето място, казва нейният директор бригаден генерал Борислав Сертов в интервю на Евелина Бранимирова за предаването „Добър ден, България“ по Радио „Фокус“. (Разговорът с генерала е в навечерието на празника на Военната полиция. Заглавието е на редакцията.)

Otbrana.com

Водещ: На 5 ноември Служба „Военна полиция“ навършва 29 години от своето възстановяване Това е и повод да разговаряме с директора на службата възстановяване. Това е и повод да разговаряме с директора на службата бригаден генерал Борислав Сертов. В навечерието на празника на Военна полиция, виждате каква е ситуацията, в която живеем днес и Военна полиция не прави изключение от това. И поради тази причина няма как да не ви попитам как повлия на работата ви пандемията от COVID-19, имате ли заразени?

Борислав Сертов: Имаме заразени. Не е обезпокоителен броят. Пандемията с COVID-19 промени живота като цяло в държавата. Естествено промени и нашите планове, ежедневието ни в службата. Ние пряко участваме в превенцията на разпространението на вируса, като хора, които се грижат за охраната и осигуряване на сигурността на Министерство на отбраната, на структури, които са пряко подчинени на министъра и Българската армия. Пропускателният режим в стратегическите обекти осигуряваме, което е много важно, тъй като тази превенция и този контрол се осъществява от нашите служители. От самото начало на пандемията, дори и на открито, българският военен полицай е с предпазни средства 24/7, знаем че не е лесно и комфортно,

но практически се изпълняват военните задължения. Ще се възползвам от възможността да съобщя и във вашия ефир, че във връзка с усложнената обстановка покрай пандемията, със заповед на министъра на отбраната и в съответствие със спазването на препоръките и указанията на МЗ, отменихме честването на празника на службата „Военна полиция“, което беше планирано за утре (Б.р. днес, 5 ноември). За нас е важно всички да сме здрави, за да може да сме заедно и занапред.

Водещ: Ген. Сертов, от началото на пандемията от средата на март, наложи ли се да има по-сериозни мерки. Какво предприехте?

Борислав Сертов: Мероприятията по поддържането на бойната готовност и мобилизация не се отмениха, нормално е за въоръжените сили да се готвят да действат във всяка една обстановка. Естествено ограничиха се влизанията на външни лица в сградите, стриктно се спазват мерките за дезинфекция, за носене на предпазни средства, така че правим всичко възможно да ограничим пандемията и да спазваме нормативните документи, които са ни спуснати.

Водещ: Имаше идея, всички си спомняме за нея, тя дори беше официално приета от Народното събрание, военнослужещите да се включат заедно с полицията в борбата срещу COVID-19. Това не се наложи през първата вълна на епидемията. Но сега като гледаме броя на нарасналите случаи на заразени, имате ли някаква готовност да се включите и под каква форма?

Борислав Сертов: Ние вече виждаме, че подразделения, които са към МВР или към структурите, които касаят безопасността на населението, вече помагат по някакъв начин. Ние също сме в готовност, ако се наложи да помагаме на военнослужещите, заболели от COVID, било с транспорт, било с осигуряване на превантивни мерки, било с ограничаване и контролиране спазването на ограничителните мерки от военнослужещите.

Водещ: Сега към друга актуална тема, която ни съпътства в последните месеци, също като COVID-19. По време на един от провелите се протести в София, знаем че сградата на Министерство на отбраната беше обстреляна с яйца, на много хора това не се хареса и е разбираемо. Трябваше ли тогава Военна полиция да предприеме някакви по-активни действия срещу протестиращите, които поругаха сградата на военното ведомство?

Борислав Сертов: По-активни не, категорично. В нашия закон на Военната полиция изрично са посочени лицата, по които тя осъществява своите правомощия. Уверявам ви, че протестиращите не са от тези лица. Затова поискахме и получихме подкрепление от колегите от МВР. Лично аз не разбирам какво целяха организаторите на протеста, които имат политически искания, а демонстрираха лично за мен по най-неподходящия пред найдеполитизираната институция в държавата. Благодарение на доброто техническо оборудване, което имаме, бяхме разпознали лица, които извършват деяние по чл. 325, ал. 1 от НК и същите чрез Военно-окръжна прокуратура сме ги предали в районната прокуратура по компетентност. Във вечери като онази, има два начина за действие. Емоционално и професионално. Благодарен съм, че служителите от служба Военна полиция постъпиха по втория начин. Уверявам ви, обаче че ако някой се опита да влезе или да извърши противоправни деяния в обект на МО, ще придобие впечатление от професионализма на военните полицаи от първа ръка.

Водещ: Разбирам, да. Имаше такива опити в институции, включително и в НС. Всички видяхме какво стана. Военната полиция е служба с висок рейтинг и данните показват, че много желаещи да служат в редиците на Военна полиция. Защо интересът е толкова голям?

Борислав Сертов: Няколко са факторите според мен, но основният е разнообразието и най-вече динамиката в работата. Нашите служители не знаят какво ще се сблъскат днес или на следващия ден. Планиране на Военната полиция какво точно ще се случи и по какво ще работим е невъзможно. И това е ежедневие и сервира постоянно изненади във всяка една минута, трябва да вземеш адекватно решение, трябва да действаш, трябва да носиш отговорност – това младите хора го обичат и ги привлича. Всичко това прави професията ни динамична, интересна и привлекателна. Не на последно място според мен е доброто въоръжение и техническо оборудване, което сме придобили с много последователни и добре планирани усилия И възможността за кадрово последователни и добре планирани усилия. И възможността за кадрово развитие вътре в самата служба.

Водещ: Продължава ли активното взаимодействие със сходните на вас структури, например НСО, МВР, очакват ли се нови международни учения, макар че сме в ситуация на пандемия?

Борислав Сертов: Ще започна от последния въпрос. Международни учения да, планиране и провеждане на обучение за Военната полиция с участието на румънски колеги и американски. А иначе работим перфектно с МВР, с НСО и с всички останали институции като ДАНС, КПКОНПИ, Военна прокуратура. Продължаваме да работим перфектно с тях. При тренировките и обучението много ни помагат и НСО, и МВР, като нашите специални тактически звена и контратерористичните звена, заедно с колегите от специализирания отряд за борба с тероризма, тренират по специални планове съвместни. Когато трябва да тренираме ескорт на ВИП лица и управление на автомобили със специален режим на действия, правим обучението заедно с колегите от НСО, рамо до рамо. Продължава логистичното взаимодействие с други институции. И това ни дава увереност и вяра, че макар Военната полиция да е една малка част от пъзела наречена Национална сигурност и охрана на обществен ред, вече е извоювала своето място. Много е важно и активно работим по подобряване взаимодействието с командирите от българската армия от различните видове въоръжени сили. Надяваме се те да гледат на нас не само като на служба с контролни и наказателни функции, а и като към колеги, които ги разбират, които са с превенцията си им помагат да ограничават и да предотвратяват проблеми за в бъдеще.

Водещ: Добре, аз ви благодаря за това участие. Позволете ми в аванс да честитя празника на служба Военна полиция, на всички служители, които работят в тази структура на Министерство на отбраната.

Борислав Сертов: Много ви благодаря и аз за вниманието към службата. И аз поздравявам всички наши служители с празника.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка