ПОЗИЦИЯ На Асоциацията на Сухопътните войски на България относно опитите да се спре модернизацията на армията

Pan.bg 25 ное 2020 | 07:34 views (2331) commentaries(7)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация от Асоциацията на Сухопътните войски на България

Бием камбаната, докато не е станало късно! Защото после от пушилки няма смисъл.
Както всяка година, когато се приема поредния бюджет на България „миролюбците“ и пацифистите, които са много на брой в България, събират кохортите си и техните изявени представители с една единствена цел как да спрат за пореден път опитите за модернизация на армията. Така и тази година. Тирадата започна от видния български борец за мир, за съжаление и народен представител и председател на българска политическа партия, който никога не е крил антипатията си към армията и нейните представители и заяви неколкократно по всички медии, че в тези условия на разрастваща се пандемия на COVID-19 (това е новото, което се използва) е грешно да се харчат големи пари за армията и трябва да се хвърлят в социалния и здравния сектор, е ... и в образованието и се поощрят нови инициативи в тези направления. Използваме случая да предложим и ние такива инициативи като „На всяко семейство по една аптека“, или за още по добър достъп до здравеопазване „Във всеки блок- по една аптека“ за предпочитане ясно на кой, или „На всеки доктор-болница“, предимно частна. Може и „На всеки учител-училище“, ако може частно, за всеки случай. И така да продължим за детски градини, ясли и т.н. ама всичко да е за сметка на държавата, както при социализма. Едно време бай Тошо, уж бил прост и неук, без 3-4 висши образования и без да знае 5-6 езика, бе издигнал железни инициативи като „На всеки българин - по една овца“ и на „На всеки българин -1000 килограма зърнени храни“. Като се замислиш върху ползите от тези инициативи, той решава всички проблеми с изхранването на населението, животните и леката промишленост, т.е. всичко е за гражданите. Различават се от новите, които се изпълняват, ама за сметка на здравето на гражданите. И щеше да го изпълни, ако не беше демокрацията, която замени старите с нови, от рода на тези които предложихме.

Днес бяхме свидетели на новия и стар финансов „гуру“, който винаги се появява, уж случайно, както всяка година, всезнаещият и всеможещ бивш финансов министър Симеон Дянков. Този път не ни предложи от неговите пици, които щяхме да ядем поне 10-на години, ако беше останал министър. Този път се захвана с любимата си тема за преразпределение на бюджета, така както направи през далечната вече 2009 г. Тогава оряза 40% от военния бюджет по предложение на друг един миротворец Младенов и върна армията 20 години назад. На-голямото орязване на военен бюджет в европейска страна, която е член на НАТО и ЕС и има свои задължения към тези организации. Ако армията е на този хал сега, заслугата е на тези двама миротворци и пацифисти. Единият си изигра бързо картите и се нареди на доходна служба в ООН, но злополучният министър на финансите Дянков замина да дава акъл на други. И сега, в появата си предложи старата спасителна идея, която да го докара отново на власт, която изрази така: Да се спрат проектите за модернизация на армията и в новия бюджет планираните за тях средства да се пренасочат в подкрепа на бизнеса, здравеопазването и образованието. За този бизнес, който чака само проекти от държавата, ползва правото на плоския данък, който бе даден за да развият производство, а не да купуват и да си подаряват луксозни автомобили, имения и футболни клубове. За този, който не може вече 10 години да осигури достатъчно средства в бюджета за други цели, защото не е както казват „реален“ бизнес. Защото нямаме реална икономика, независима и силна.

Но да се върнем на провокацията от тях. Провокация, която продължава вече 30 години и която е на път да срине пътя, по който е тръгнало правителството да поправи грешките, чужди и свои досега и да даде път на проектите за модернизация на армията. Били скъпи и ненужни. Нямало с кой да воюваме сега и в края на краищата можем и без армия. Това последното е крайната цел на тази 30-годишна атака срещу устоите на държавата и нейния защитник – армията.

Двама скочиха, поканени от поддържани от Сорос телевизии и това не е случайно. Очаква се цяла кохорта такива да продължат пледоарията на тема да прекараме за пореден път армията за общото спасение на народа. Избрано е времето на пандемията, когато хората са отчаяни и търсят спасение и всяка ерес е спасение. Като хора, които сме се занимавали с армия и отбрана и сме побелели и заболели по бойните полигони заявяваме следното.

Армията боледува повече от държавата и гражданите, защото на нея никой не гледа сериозно. Армия не се създава за да воюва с някой, а да защити страната си при необходимост. В света е натрупани толкова много напрежение, което не се знае в коя посока и в кое направление ще избухне и ще породи кървави конфликти, несравними по жестокост с предишните. Тази нова война не е традиционна, не се вмества в териториални и времеви параметри. За нея трябва да си винаги готов, още от мирно време. Тя е война между цивилизации. Това е новата война, която е в зародиш и от която проблясват протуберанси като локални конфликти, нови железни завеси, ислямски държави, емигрантски потоци, пандемийки и пандемии, тероризъм. Нужна е една искра и огънят се разгаря.

Ние сме на границата между цивилизациите вече 1300 години. Бяхме и преди това и затова се преместихме на запад. Ние сме на вратата за Европа, обетованата земя за милиони от Азия, Близкия Изток и Северна Африка, които ще дадат начало на новото Велико преселение на народите. Ние сме обречени да защитаваме Европа от 1300 години насам с цената на загуба на държавност, на род, на религия и на Родина. Ние сме последната държава на българите. И никой няма право в тази държава да взема решения против тази армия, която пренесе тази държава на раменете на своите войници. Някой е забравил това и се опитва да ни вкарва в нов ред, където нас, българите, няма да ни има. Нито като нация, нито като народност, нито като държава. Да ни върне в средните векове. България е длъжна да поддържа своята армия на ниво, достатъчно да осигури нейната сигурност.
Държавата и гражданите ни са длъжни на армията, но 30 години ни залъгват с обещания, че когато премине последната криза, ще дойде време да помислим за армията. Времето дойде, но пристигна заедно с пандемията, което е отново добър повод да се съкратят разходите за армията и да се върне отново пак 20 години назад. Но тъй като в ход са вече приети проекти, струващи милиони и милиарди, които не може да върнеш назад отново на удара се очаква да попаднат Сухопътните войски, основния вид въоръжени сили, от които зависи защитата на държавата. Не на договори, не на теории, не на планове, а на реална сила. За тридесет години за тях не е направено нищо. Рискуваме да бъдем порицани в сантиментализъм към миналото, но искаме да припомним, как се е развивала модернизацията на войски преди и сега и нека обикновеният читател и политик си помисли над това.

За 45 години социализъм в България пет пъти се сменява въоръжението на пехотата (мотострелковите войски), от БТР 40, през БТР-50, БТР-60, БМП-1, БМП-23. За тридесет години след 1989 г. няма нито една замяна на въоръжение, нито една модернизация.

В танковите войски, са проведени пет превъоръжавания и модернизации на основния боен танк, от Т-34-85, през Т-54, Т-55, Т-55АМ/2 и Т-72. След това, нито една подмяна с ново танк, нито една модернизация. Танковете станаха на 40 и повече години. Всяка машина, притежаваща електронно оборудване и система за управление, каквито са нашите Т-72, трябва да преминава един път годишно поне на проверка на състоянието на системите и да се поддържа в изправност. Такива не се правят.

В артилерията на Сухопътните войски, богът на войната, не е извършвана замяна на нито една система въоръжение, нито на боеприпаси, не е провеждана нито една модернизация. Приетите системи за управление на огъня в началото на века, неподдържани досега са вече извън строя и артилерията е оставена без системи за наблюдение, разузнаване, целеразпределение и управление на огъня. Разчита се само на уменията на разчетите.

Сухопътните войски за първи път в историята си са без собствена ефективна система за противовъздушна отбрана и разчитат на такава само от ВВС. Свръхмодерните за времето си тактически зенитно-ракетни комплекси са без поддръжка и без модернизация от 30 години, не е влязъл на въоръжение нито един нов комплекс.

Унищожението на ракетните войски, без замяната им с подобни ракетни и оръжейни системи бе най-голямото предателство към България, извършено под външен натиск и с благословията на българското правителство тогава и българския парламент. Сухопътните войски останаха без този възпиращ елемент на регионална ракетна сила, способна на внезапен удар по всеки агресор.

На тотална деструкция са подложени специалните войски и войсковото разузнаване. Войските, които защитиха личния състав и населението при аварията на Чернобилската АЕЦ и при десетки земетресения, авари, свлачища и епидемии не са модернизирани вече тридесет години.

Ще приведа като пример не наше собствено разбиране, а на приятелска организация, която не страда от сантиментализъм по отношение на това, какво е било преди - СОР „Атлантик“, изразено в тяхната позиция до парламента. Тя започва така:
„В държавите, членки на НАТО, превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили е комплексен непрекъснат процес, извършван паралелно с доставка на нова техника и технологии и обучението на щатен състав за нейното управление и поддръжка. Плановете за превъоръжаване трябва да са във взаимна връзка и оперативна съвместимост на доставките от планираното съвместно участие в операции и мисии в съюзни формирования и центрове и от декларираните сили за отговор по чл. 5 от Договора. Всяко прекъсване или промяна на доставките на новите системи въоръжение, необосновано на експертно ниво, може да доведе до срив в планирания и деклариран в НАТО национален боен потенциал, загуба на доверие в нашите съюзници и демотивация на младия личен състав във Въоръжените сили“.

Към това ние добавяме следното. Процесът на модернизация на армията не може да бъде спрян сега, когато са в ход вече проекти за превъоръжаване на ВВС с нов самолет и нов кораб. Всички видове въоръжени сили трябва да вървят заедно в този процес, за да не се допусне изоставане на някой, което да доведе до изкривени параметри на планиране и подготовка на войските за водене на съвместни операции. Нещо повече, когато се планира превъоръжаване на ВВС и ВМС, трябва са се отчита как то ще се отрази на СВ, които са в основата на всяка съвместна операция. Без тази съвместимост всяка покупка на ново въоръжение и модернизация и излишна. В други страни са в ход автоматизирани бойни системи, които включват бойни средства на от трите вида въоръжени сили, създадени на единна бойна платформа и по единен боен софтуер, където всяка единица от този комплекс може да разузнава, да разпределя целите и да управлява другите машини от комплекса. А ние сме принудени от тридесет години да разкриваме на нашите политици азбуката на войната.

Спрете всякакви спекулации и опити отново да си решим проблемите за сметка на националната сигурност и на отбраната. Прекратете всички провокации. Държавата може да се справи и с по-тежки ситуации, отколкото пандемията с наличните сили и с този бюджет, който приема. Призоваваме всички неправителствени организации да се включат в полемиката и заявят своята решимост да защитят поетия път на модернизация и превъоръжаване на армията. Не искаме да политизираме нашата дейност, която е в пълно съответствие със законите, но не можем да оставим без внимание подобни провокации.

От Управителния съвет на Асоциацията на Сухопътните войски
о. з генерал-лейтенант Кирил Цветков
Председател
24.11.2020 г.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  naroden 25 ное 2020, 18:21
   
  6
   
  13

  xorata pari za xlab namat a tozi govori za tankove i puhki da se opravi jivota na xorata a togava da govori

 2. #2
  volxov5 26 ное 2020, 00:07
   
  4
   
  2

  Какво е

  хаджи Димитър СТАВРЕВ

  Mанджи.ходжа,джедай.....

  Или тепърва прохожда....ходи.....

  АЗП..аванс.заплата и пенсия

  Процесът на модернизация на армията

  Aуу или бауу....

 3. #3
  Най-големият леш 26 ное 2020, 15:14
   
  6
   
  3

  За Сухопътни войски да се разбере с киаците Станков и Стойков защото точно след тях остана най-големият леш.

 4. #4
  мимо проходил 26 ное 2020, 17:58
   
  2
   
  2

  браво на оз-то!
  на горните русофилии хуй в газа и нож в гърлото

 5. #5
  volxov5 26 ное 2020, 21:49
   
  1
   
  1

  Какво браво

  Като видиш оз-то,тук съм съгласен с вас,

  Направо

  хуй в газа и нож в гърлото.

  p.s

  Да не е ходил,на някакъв измислен Божи гроб и станал хаджи Дим..........A!?!?

  С неговата пенсия и заплата?!???!?

  Да беше отишъл на полето, да събира реколтата и после в консервните комбинати,да ги обърне консерви или буркани....

  p.с.1

  От къде пари за модернизация на СВ!?!?!?

  p.s.2

  Махнете се от отанчо,нека сме в EU!?!?!

 6. #6
  volxov5 26 ное 2020, 22:00
   
  2
   
  2

  Като искат да бъдат полезни,пенсийте/ОЗ то/ на полето ,парички да събират..

  Поздрав

  Ах, Стояна ах, Стояна -
  трактор пее на поляна.
  Ще вървим ще строим,
  своя свят неповторим”.

 7. #7
  Политиката е за модернизация 01 дек 2020, 09:39
   
  5
   
  0

  Истината е, че в армията един новоназначен лейтенант отново ще получава по-малко от подчинените си сержанти и войници с повече стаж.
  Истина е, че счетоводителите, главните експерти, доцентите и други половината цивилнми в армията, ще получават повече от командир на мотопехотен взвод, който не стои в канцелария на сухо и с климатик.
  Истина е, че при тези условия, все по трудно ще се намират мотивирани офицери за истинската служба под знамената.
  Истина е ....

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка