Оръжейна система на бъдещето:Rheinmetall разработи демонстратор на лазерен източник за Bundeswehr-а

Pan.bg 26 ное 2020 | 13:27 views (783) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на rheinmetall.com

Германските органи за обществени поръчки възложиха на Rheinmetall договор за разработване на ключов бъдещ компонент на системата за лазерно оръжие. В края на второто тримесечие на 2020 г. Федералната служба за оборудване на Бундесвера, информационните технологии и поддръжката в експлоатация, или BAAINBw, сключи договор с Rheinmetall Waffe Munition GmbH за производство на демонстратор на лазерен източник. Поръчката е на стойност цифра в долния край на двуцифрените суми в милиони евро.

Многофункционален като дизайн, демонстраторът на лазерен източник може да бъде използван в различни проекти, за да се проучи по-задълбочено използването на лазерни технологии във военни приложения.

Първият проект за лазерния демонстратор ще бъде 1-годишен пробен период на борда на фрегатата на ВМС на Германия Sachsen.

Лазерният демонстратор се основава на технология за спектрално свързване, която Rheinmetall интензивно разработва от години. Неговите ключови данни за мощност включват мащабируема изходна мощност до 20 kW с много добро качество на лъча. По същество демонстраторът се състои от дванадесет почти идентични 2 kW влакнести лазерни модула с близо до дифракционното ограничено качество на лъча.

Комбиниращ лъча подвъзел, който превръща множеството лъчи в един лъч с помощта на диелектрична решетъчна технология, свързва дванадесетте лазерни лъча, за да образува едининен лазерен лъч с отлично качество. Технологията за спектрално свързване предлага множество предимства в сравнение с други технологии за свързване, напр. геометрично свързване. Тя е с по-малко сложно, силно модулно устройство и има потенциал за растеж в мощността до 100kW; освен това, като пасивна система, тя е в състояние да работи с изключително ниски усилия за управление.

През 2015 г., по време на изпитания, проведени в Балтийско море, Rheinmetall успешно въздейства върху цели на сушата с функционален прототип на корабна система за лазерно оръжие за първи път в Европа. След това, през 2018 г., BAAINBw и Rheinmetall успешно тестваха лабораторен 20 kW лазерен източник. Планираните изпитания, които ще се проведат във военна среда при автентични експлоатационни условия, са следващата стъпка по пътя от лабораторията до практическото приложение, всичко това за само за 3 години. Това е голяма крачка - жизненоважна и взискателна - по пътя за въвеждане на бъдещи системи лазерно оръжие.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка