Успешен пуск с ПТУР MMP с целеуказание от БЛА Novadem

Pan.bg 21 яну 2021 | 13:13 views (580) commentaries(0)
img хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com

MBDA извърши първата демонстрация на оперативните възможности на програмата LynkEUs Dismounted, включваща системата MMP в пехотна конфигурация и БЛА Novadem NX70, свързан чрез радио канал към оръжеен терминал.

Проведен с подкрепата на френската армия и на Генералната дирекциятапо въоръженията на МОЖ на Франция (Direction Générale de l’Armement (DGA)) във военния лагер Канджуерс в южната част на Франция, този пуск бе представителен за способността „отвъд зоната на пряка видимост“ (BLOS ).

По време на тази демонстрация дронът даде възможност за откриване и идентифициране на ОБТ, разположен извън полезрението на оператора на MMP. Прехвърлянето на координатите за целта към огневата станция на MMP илюстрира възможността за действие по цел, която не се вижда директно от оператора. Ракетата бе „заключена“ към целта по време на полета си от оператора на MMP, след като откри танка чрез видео информация от самонасочващата се глава на MMP, която непрекъснато предава информация към ПУ чрез фиброоптичен кабел. Демонстрацията завърши успешно с директно попадение в целта.

Тази демонстрация потвърждава възможностите, предлагани от LynkEUs за качеството и контрола на информационната верига, преминаваща от безпилотния апарат до ПУ. Това също доказва прецизността на извличането на координатите за целта.

Филип Гуйон, военен съветник в MBDA, сподели: „Този ​​огневи изпитнания също така завършват целогодишна тактическа оценка, проведена с армията и Novadem, изследващи всички възможности на системата и това позволява на MBDA да предложи комбинация MMP/БЛА, която отговаря на нуждите на дистанционно наблюдение и целеуказание на подразделенията на първа линия. Тези експерименти включват по-специално симулации за ангажиране в реално време във виртуална реалност, но също така комбинират на местността реално оборудване (безпилотни летателни апарати, оръжеен терминал) и MMP симулатори, внедрени в подразделенията на Сухопътните войски. Ние сме много доволни от резултатите от тази работа, която даде възможност да се разберат нуждите на СВ за финализиране на системата, носеща способността BLOS за спешена пехота".

Капацитетът за съвместна ангажираност, позволяващ изстрелване „извън зоната на пряка видимост“ е иновативна оперативна концепция, подкрепена на европейско ниво от участниците в проекта PESCO BLOS.

LynkEUs
Европейски разработчик и производител на ракети, MBDA се присъедини към 13 партньори и подизпълнители от 5 държави, за да разработи нова способност, базирана на ПТУР MMP, която ще бъде уникална за механизирани и спешени сили. LynkEUs е първият технологичен и индустриален принос за целите на проекта за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) отвъд линията на пряка видимост (BLOS). Проектът за способност BLOS бе одобрен през ноември 2018 г. от министрите на отбраната на ЕС. Програмата LynkEUs, координирана от MBDA бе избрана от Европейската комисия като част от новата Европейска програма за индустриално развитие на отбраната (EDIDP), след консултация с държавите-членки.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка