ЦРУ 1977г. „Проблеми на морала и дисциплината във въоръжените сили на СССР“

Pan.bg 24 яну 2021 | 07:52 views (557) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Проблеми на морала и дисциплината на Съветската армия. Становище на ЦРУ
19 януари 2021 г.


Снимка Георги Б.


Декласифициран разузнавателен меморандум „Проблеми на морала и дисциплината във въоръжените сили на СССР“ от април 1977 г. е публикуван на уебсайта на Централното разузнавателно управление на САЩ. Изучава съветската преса (вестник "Красная звезда", списание "Съветски воин" и др.), Телевизионни програми, интервюира дезертьори, събира слухове и информация за живота на множество гарнизони извън СССР.

Според анализатори от ЦРУ хроничните проблеми на съветските въоръжени сили са:

- политическо недоволство;
- етнически отношения;
- неподчинение на наборните военнослужещи към младши офицери и сержанти;
-отношения между старите войници и новобранците / дедовщина/;
- алкохолизъм;
- злоупотреба с наркотици;
- дезертиране и неразрешено изоставяне на поделението;
- самоубийства, чийто брой е по-голям, отколкото сред цивилното население;
- черни пазари, корупция, кражба и злоупотреба с власт, често срещани сред военните, както и в цивилния живот.

Политическо недоволство

Откритото несъгласие сред съветската цивилна интелигенция резонира с армията. Участието на военните в дисидентското движение може да се обясни с историческата връзка между офицерите и интелигенцията в руското общество. Политическото недоволство може да бъде свързано и с разполагането на до голяма степен славянски офицерски корпус в райони, населени с неславянски малцинства.

В тези области офицерите са изправени пред силен регионален национализъм, който противоречи на официалната концепция за единството на целия съветски народ. Контрастът между убежденията на офицера и неговите наблюдения води до вътрешни противоречия. Редовите служители обаче са по-малко податливи на този вид натиск, отколкото офицерите, поради по-редкия им контакт с другите.

Етнически отношения

Политиката за разпръскване на етническите малцинства във военната сфера е отчасти предназначена да популяризира национална съветска идентичност, която надхвърля етническата лоялност. Разпръскването изключва етнически хомогенни единици, които по време на криза могат да бъдат по-лоялни към своите етнически сънародници, отколкото към централното правителство.

Относителната липса на образование на някои етнически малцинства не позволява да бъдат допуснати до определени професии и следователно изключва попълването на свързани длъжности от лица от същия етнически произход.

Съветската армия няма алтернатива на етническата интеграция, въпреки страничния ефект от засилените етнически конфликти. Войниците от мюсюлманските малцинства в Централна Азия и Кавказ са основните обекти на етническо напрежение поради расизма на другите войници, липсата на адекватно образование, неспособността да говорят руски и друг начин на живот.

Разрешаването на евреи и германци да емигрират от СССР
доведе до дискриминация срещу тези националности, ограничи възможността им да постъпват във военни училища поради страх от нарушаване на режима на секретност.

Неподчинение на военнослужещите на младши офицери и подофицери

Списанието "Комунист на въоръжените сили" (№ 5, март 1976 г.):

„Известно е, че някои офицери не винаги успяват да поддържат правилния ред и организация на войниците в своите части. Най-често това се случва, защото, като изискват стриктно спазване на правила или инструкции от подчинените, те самите не дават пример. "

Младите съветски офицери са склонни да поддържат неформален контакт с личния състав, тъй като повечето съветски подофицери са военнослужещи, които служат само две години, поради неопитността им принуждават младите офицери да осигуряват пряк контрол. В резултат на това няма разделение между офицери и редници и нарушението на командването може да остане ненаказано.

В някои специализирани звена командирите отслабват дисциплинарната отговорност поради неадекватна подкрепа от началниците или поради зависимост от дейността на подчинените и необходимостта от изпълнение на плана. Като цяло съветската преса обръща малко внимание на дисциплината във военните строителни части.

Отношения между старите войници и новобранците / дедовщина/Съветското командване признава, че пристигането на неопитни новобранци в армията създава възможности за злоупотреба от по-висши военнослужещи. Старши военнослужещи от всички рангове заплашват новобранците и ги принуждават да вършат досадна работа за себе си. Съветската образователна система може да насърчи подобни злоупотреби.

Генерал-майор Д. Волкогонов, пише в списание "Съветски воин" (№ 12, юни 1976 г.), че

военните взаимоотношения обикновено са зависими от неформални лидери, които надхвърлят военните чинове. Понякога се случва „лидерът“ в отряд или екипаж да е човек с отрицателни характеристики, които не допринасят за изграждането на здравословна морална атмосфера.

Алкохолизъм

Алкохолизмът, разпространен в съветското общество, води своите корени извън армията.

Настоящата икономическа система противодейства на успеха на официалната антиалкохолна кампания. Необходимостта от изпълнение на плана за продажби принуждава съветските търговски организации да увеличат броя на магазините за алкохол. Водката също допринася значително за държавните приходи. Липсата на забавление за младите хора води до пиене. След като бъдат призовани, тези млади хора въвеждат алкохолни навици в армията.

През 1974 г. главният военен прокурор докладва на Красная звезда, че

„Повече от една трета от всички нарушения са извършени в нетрезво състояние“

[по-нататък в Анализа на ЦРУ има описание на примери за пиянство сред офицери в съветската военна преса].

В резултат на това според американските разузнавачи е възможно да се придаде някакво значение на твърдението на дезертьора [вероятно В. Беленко, ок. автор], че съветските пилоти пият средно 250 грама водка преди полет.

Находчивостта и непретенциозността на съветските войници се отбелязват при търсене на алкохолни напитки. Домашно почистване, хидравлични течности, лосиони за бръснене, лакове - използва се всичко, което съдържа алкохол.

Злоупотреба с наркотици

Изглежда злоупотребата с наркотици е по-рядко срещана сред съветските военни от алкохолизма. В различни форми, известни като плана или канабис, конопът е най-често използваното лекарство. Това може да се случи главно в ислямските региони около Черно, Каспийско и Аралско море.

Войниците от тези райони пренасят канабис до Източна Германия или го получават в пакети от вкъщи. Традиционното използване на хашиш в Централна Азия прави тези твърдения достоверни. Няма случаи на злоупотреба с наркотици сред служителите и офицерите.

Дезертиране и неразрешено изоставяне на отряда

Мащабът на дезертирството може да се оцени от анализа на учебник за едно от военните училища [данните от учебника са премахнати от анализа]. Книгата описва подробно 2000 опита за бягство през съветската граница през 1965 г., от които войниците на съветската армия са направили 500 опита, а други 200 са били граничари.

Цифрата от 500 дезертьори за 1965 г. е минималната, тъй като не включва заловените преди достигане на границата, които не са се опитали да напуснат СССР, дезертирали от части извън Съветския съюз или чието бягство погрешно е класифицирано като неразрешено изоставяне. 300 от тези дезертьори бяха офицери.

Ако статистическите данни са верни, тогава възникват сериозни въпроси относно политическата лоялност на съветския офицерски корпус. [Следва информация за 62 случая на дезертьорство в периода 1967-1976. Вероятно говорим за успешни бягства от СССР].

Ограниченията за излизане на съветски войници извън гарнизоните, с изключение на редките кратки отпуски, водят до множество случаи на неразрешено изоставяне на части. Тази забрана е почти предпоставка за закупуване на алкохол и наркотици или за търговия на черния пазар.Самоубийства, чийто брой е по-голям, отколкото сред цивилното населениеТочно както алкохолизмът, наркоманията и дезертьорството, така и самоубийството се възприема от съветския войник като един от начините да се избегнат непоносимите условия на военна служба. Въз основа на анализа на 16 доклада за самоубийство през последните 10 години е показан показател от 1,53 случая на хиляда военнослужещи.

Подобен показател сред цивилното население според емигранти е 0,17 случая на хиляда жители на СССР (официалните данни са класифицирани).


Черни пазари, корупция, кражба и злоупотреба с власт, често срещани във военните, както и в цивилния животЧерните пазари са специфична характеристика на Съветския съюз, тъй като производството на потребителски стоки е ограничено и системата за индустриално снабдяване често се проваля. Такива проблеми се прехвърлят и на армията [дават се примери за кражба и продажба на военни униформи, гориво, резервни части и продукти на части от Унгария до съветско-китайската граница].

Служителите могат също да се възползват от практиката (известна като шефство) за предоставяне на военен персонал на цивилни фабрики и ферми, в които липсва наемна работна ръка. Шефството се практикува широко в съветските части, обикновено по заповед на местното партийно ръководство. Това осигурява убедително покритие за допълнителни пари .

След като подчертаха подобни проблеми, авторите на аналеза отбелязват, че

„Алкохолизмът, черният пазар, наркоманията, етническата омраза, политическото недоволство и злоупотребата с власт са дълбоко вкоренени в цивилния съветски живот. Най-вероятно военната служба само утежнява тези недостатъци.

Самата бюрокрация на съветската армия възпрепятства усилията за подобряване на морала и дисциплината. Логично е да се предположи, че офицерите, чието кариерно развитие зависи от записите в личните им досиета, не са готови да информират командването за истинската ситуация.


Заключения

В заключителната част авторите на меморандума не бързат да оценят цялостната бойна способност на Съветската армия. По тяхно мнение сред 4 милиона и половина военнослужещи неизбежно ще бъдат намерени нарушители на дисциплината. Събраните данни не позволяват да изчислим дела на такива хора сред съветските военни, особено след това

„Пряката връзка между дисциплината, морала и военната ефективност е под въпрос.“

Но, както вярва ЦРУ, общият брой на самоубийствата и увеличаването на алкохолизма трябва да се считат за признак на сериозни проблеми.

По-строгият команден надзор може да намали броя на дисциплинарните нарушения, но

"Съветският военен морал има малък шанс за подобрение."

"Повечето съветски млади хора не се стремят да служат в армията и всяко бъдещо подобряване на общия жизнен стандарт ще направи военната служба още по-малко привлекателна."

За решаване на проблемите във въоръжените сили са необходими системни промени, за които съветското ръководство не е готово.

Анализът завършва със забележката, че

"Трудно е да се оцени как недостатъците в морала и дисциплината на мирната армия ще бъдат повлияни от евентуалното участие на СССР във всяка непопулярна война."


Автор:
Михаил Китаев


/topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка