Възможно е проектът за бойните машини на Сухопътни войски да бъде прекратен

Pan.bg 24 яну 2021 | 20:43 views (834) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: Otbrana.com

До няколко седмици министърът на отбраната Красимир Кракачанов ще има окончателно становище. Има вариант да се възложи на българска отбранителна фирма да изпълни проекта, с изключение на куполата. Ако българите гласуват доверие на сега управляващата коалиция, е възможно да бъде обсъждан вариант Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната, стана ясно от неговите думи.В следващите няколко седмици министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще излезе с окончателно становище по проекта за бойните бронирани машини на Сухопътни войски, съобщи той по Нова телевизия. Причината е, че офертите на двете класирани за по-нататъшния етап на проекта фирми се разминават по отношение на цената с гласуваното от Народното събрание. (Б. р. Двете фирми са „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Патриа“ (Patria).

Едното решение е да бъде прекратен проектът и да бъде върнат отново в парламента, а другото е да се търси вариант за реализиране от българската военна промишленост. Според министъра родната промишленост трудно може да се справи с проекта на 100 процента, но може да разработи типовия проект на самата машини и да го изпълни с изключение на куполата. Той подчерта, че няма право да иска повече пари от парламента, за да се приеме една от двете оферти. Коя е българската фирма, която може да реши въпроса? При стартиране на проекта е имало подобно заявено намерение. Министърът очаква до 1-2 седмици политико-военната група да излезе със становище, което да бъде внесено в Министерския съвет.

Няма искане за пренасочване на американски войски към България, каза министърът. Продължава да действа споразумението със САЩ за подготовки и учения на съвместните обекти. В момента числеността на американските военнослужещи у нас в сравнение с миналата година е много малък, отбеляза г-н Каракачанов.

Ако българите гласуват доверие на сега управляващата коалиция, е възможно да бъде обсъждан вариант Красимир Каракачанов да бъде отново министър на отбраната, стана ясно от неговите думи.

***

Проектът за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ е одобрен с Решение на 44–ото Народно събрание от 08.06.2018 г.

На 05.08.2019 г. беше даден ход на процедурата за инвестиционен проект „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, като
искане за предложение беше изпратенo до фирмите, потенциални изпълнители на проекта: „Патриа“ (Patria), „Некстер“ (Nexter), „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics) и „Артек“ (Artec GmbH).

В началото на 2019 г. бяха проведени срещи с четирите компании, потенциални изпълнители на проекта, в рамките на които бяха обсъдени въпроси по отношение на техническите изисквания, критериите за оценка, методиката за оценка на офертите, индустриалното сътрудничество, дял местно производство и други.

Със заповед Р-153/22.11.2019 г. на министър-председателя на Република България беше създадена междуведомствена работна група (МРГ) за оценка на получените оферти по ПИР „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, която започна своята работа на 18.12.2019 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка