Първо изстрелване на ПТУР MMP от купол IMPACT

Pan.bg 27 яну 2021 | 16:21 views (559) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на mbda.com

MBDA осъществи з апърви път пуск на противотанкова ракета MMP от дистанционно управляем купол, монтиран на сухопътна бронемашина с колесна формула 4x4.

Тази демонстрация бе третият сценарий на огневите изпитания на ПТУР MMP, проведена във военния лагер Канджуерс в южната част на Франция. Той се проведе с подкрепата на френската армия и на Генералната агенция по въоръженията на МО на Франция (DGA - Direction Générale de l’Armement).

Изпитанието, осъществено в режим fire and forget ("стреляй и забрави"), се състоеше в поразяването на цел, представляваща брониран автомобил, разположен на около 3500 метра разстояние. Пускът реализира директен удар в целта и потвържди прецизността на насочването и "заключването" на далечна от купола цел, както и качеството и надеждността на веригата за насочване.

Огневото изпитание допълни дейностите по разработка, извършвани от MBDA по ПТУР MMP и по дистанционно управляемия купол IMPACT за оборудване на леки бронирани бойни машини. С ПТУР MMP, който сега е пазарен еталон за сухопътни бойни ракетни системи от 5-то поколение, куполът IMPACT отговаря на очакванията на различни индустриални партньори, желаещи да оборудват своите бойни машини с пълните му способности. MBDA разработи модулната архитектура на IMPACT за подпомагане на интеграцията. IMPACT има общи черти с купола Mistral ATLAS RC, с който той споделя 80% от своите компоненти.

Франсис Бордачар, военен съветник в MBDA, заяви: „Развитието на семейство куполи опростява интеграцията, поддръжката и обучителните дейности за нашите клиенти. С този успех ние все повече демонстрираме пригодността на ПТУР MMP за различните очаквания на въоръжените сили. MBDA успя да демонстрира лекотата на интегриране на ПТУР MMP върху лек купол, както и интегрирането и сертификацията на ПТУР MMP на бойната машина Jaguar, което ще бъде потвърдено от реални пускове в началото на тази година".

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка