Министър Красимир Каракачанов ще присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва в 61-а Стрямска механизирана бригада

Pan.bg 28 яну 2021 | 12:02 views (1022) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще присъства на тържествения ритуал по полагане на военна клетва от новоназначени военнослужещи в състава на 61-а Стрямска механизирана бригада. Ритуалът ще се проведе на 29 януари 2021 г. от 11.00 часа на площад „Васил Левски“ в град Карлово. Клетва за вярност пред народ и Родина ще дадат пет роти или общо над 130 военнослужещи (от над 150 новоназначени в бригадата). Тържественото слово на ритуала ще произнесе командирът на бригадата бригаден генерал Деян Дешков, а новоназначените ще бъдат поздравени от министър Красимир Каракачанов. Молебен за здраве и благоденствие на всички военнослужещи в бригадата и техните семейства ще бъде отслужен от свещеници от епархията.

***
В 61-ва Стрямска механизирана бригада е в ход подготовката за участие в международна мисия, в няколко големи учения и полеви лагери през 2021 г. Най-мащабните учения с участието на военнослужещи от формированието са батальонно тактическо учение с бойна стрелба Balkan Sentinel (на учебен полигон „Ново село”) и тактическото учение с бойни стрелби „Шабла”, където ще участва зенитно-ракетният дивизион. Сред задачите през тази година са сертифициране и изпращане на рота за охрана за участие в международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа” в Афганистан (от формированията на бригадата), сертификации на щаба на бригадата съвместно с щабен батальон и 2-ри механизиран батальон (на учебен полигон „Корен”).

Във формированието през последните 3 години броят на освободените от военна служба войници намалява всяка следваща година, а на назначените след конкурс се увеличава. При проведените два конкурса през 2020 г. са назначени общо 197 военнослужещи. През февруари 2021 г. предстои нов конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка