Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на Военния комитет на НАТО в Брюксел

Pan.bg 28 яну 2021 | 14:16 views (942) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
П оинформаци яна Пресцентъра на МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на Военния комитет на НАТО във формат началници на отбраната. Събитието се проведе на 27 януари в Брюксел (Белгия).

На форума бяха обсъдени операциите, мисиите и оперативните дейности на Алианса, въпроси по прилагането на Концепцията за възпиране и отбрана на Евроатлантическата зона, поуките от практиката за ролята на НАТО за противодействие на COVID-19 и други теми от общ интерес.

Адмирал Ефтимов потвърди изпълнението на ангажиментите на Въоръжените ни сили по участието в операциите и мисиите на Алианса в Афганистан, Ирак, Косово и Средиземно море. Той подчерта значението за страната ни на сигурността и стабилността в Черноморския регион и Западните Балкани. Началникът на отбраната акцентира върху готовността на България да бъде домакин на Регионалната координационна функция на НАТО за Черно море, която да се изпълнява от националния ни военноморски координационен център във Варна.

Началниците на отбраната одобриха ключови стратегически документи, което е ясен знак за единството и солидарността на Алианса в процеса на приспособяване към променената среда на сигурност. Този акт спомага за допълнително синхронизиране усилията на НАТО за адаптиране способностите на Алианса за възпиране и отбрана.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка