Новите предизвикателства пред въоръжените сили се обсъждат на годишната конференция на началника на отбраната

Pan.bg 04 мар 2021 | 17:11 views (376) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

„НАТО е в процес на постоянна трансформация, за да отговори на промените в средата на сигурност, новите предизвикателства и рискове. Разработена и приета бе новата военна стратегия, с която бе променен стратегическият подход за възпиране и отбрана в зоната за отговорност на Алианса в противодействие на пълния спектър от заплахи”. Това заяви днес, 4 март, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при откриването на Годишната конференция. Адмирал Ефтимов поясни, че тази стратегия поставя нови предизвикателства пред Въоръжените сили за развитие на техните способности и степен на готовност, което аргументира избора на тазгодишната актуална и значима тема на конференцията - „Развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България в контекста на изискванията на концепцията на НАТО за възпиране и отбрана“.

Началникът на отбраната подчерта, че посочената тема е в унисон с проведения Стратегически преглед на отбраната. Основният фокус по време на събитието днес е поставен върху въпросите по изграждането на адекватен възпиращ и отбранителен потенциал за своевременно посрещане на непрекъснато променящите се предизвикателства и заплахи за сигурността, как и в каква посока нашите Въоръжени сили трябва да развиват своите способности, за да изпълнят съюзните си задължения в рамките на колективната отбрана на НАТО. Поради важността на трансформационните промени както за НАТО като съюз за колективна отбрана, така и за всички страни-членки, участие чрез видеоконферентна връзка в конференцията ще вземе заместникът на върховния главнокомандващ на Силите на НАТО в Европа генерал Тим Радфорд, посочи адмирал Ефтимов.

През изминалите четири години постигнахме добри резултати за реализиране на основните приоритети, които си поставихме. Благодаря на военното ръководство затова, че с общи усилия успяхме да изпълним няколко неща, които в началото на мандата изглеждаха като мечта. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в словото на откриването на конференцията. Сред положителните промени той посочи повишаването на доходите на военнослужещите и модернизационните проекти.

„Когато преди 4 години започна нашата съвместна работа основният приоритет, който вие поставихте, и аз приех, беше грижата за хората, служещи в Българската армия“, посочи министър Каракачанов.

По думите му, всички позитивни промени нямаше да се случат, ако нямаше добра съвместна работа между цивилното и военното ръководство.

„Успяхме да постигнем две основни неща, които са изключително
важни за мотивацията на един воин. Първо, успяхме да убедим обществото, че армията е не само нещо красиво, което виждаме на Гергьовденския парад. Убедихме обществото, че Българската армия е нещо реално и става все по-боеспособно в защита на нашата териториална цялост и суверенитет на българската държава. И второто, което мисля, че успяхме да постигнем, е – че вдъхнахме увереност на мъжете и жените в униформа, че периодът на забвение има своя край. Защото освен добре подготвен, добре облечен, нахранен, добре заплатен, много важно е и един военнослужещ да бъде и мотивиран. Мисля, че оттук нататък връщане няма как да има. Самочувствието, което нашите военнослужещи придобиха, няма как да бъде сложено под капака на политическото безразличие“.

В събитието участват ръководители на държавни институции и структури, висшият команден състав на Българската армия, генерали и офицери от видовете Въоръжени сили, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Във втория ден на конференцията началникът на отбраната ще представи анализ на подготовката на Въоръжените сили през 2020 година и ще очертае реалната картина на тяхното състояние, изпълнението на основните им мисии и задачи, както и развитието на способностите им през изминалата година. „Наред с положителните страни, сме направили задълбочен анализ на допуснатите слабости и причините за тях, за да фокусираме усилията си в преодоляването им и да поставим солидна основа, върху която да стъпим за изграждането на необходимите способности за адекватен отговор на повишените изисквания на Алианса. Ще отчетем и много достижения, които са красноречиво доказателство за работата, свършена в Министерството на отбраната и Щаба на отбраната през последните години“, категоричен бе адмирал Ефтимов.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка