ГАЛЕРИЯ: „Родопи-21“ - снежен екшън на 2000 m надморска височина. Част 1 Оцеляване в зимни условия

Pan.bg 19 мар 2021 | 21:21 views (7450) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgОт 15 до 27 март 2021 г. в района на Смолян се провежда съвместната подготовка „Родопи-21“ В нея участват 240 военнослужещи от Командването на СВ, 101-ви алпийски полк-Смолян; логистичен модул от 110-ти логистичен полк, НВУК „Чаралица“ и Центъра на НАТО за способности за планинска война с представители от Словения и Румъния.
„Родопи-21“ е част от подготовката на 101-ви алпийски полк за международното учение Mountain Phalanx, което ще се проведе през 2022 г. на територията на Австрия и Италия. Целта е военнослужещите да повишат уменията си по стрелба, патрулиране, придвижване по заснежен терен (ски туринг), оцеляване, търсене и спасяване, оказване на първа медицинска помощ и медицинска евакуация. Те изпълняват задачите в зимни условия при надморска височина над 2000 m.

Република България е пълноправен член на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка от 2015 г. Това дава възможност на българските военнослужещи да повишават подготовката си в съвместни учения и да обменят опит във всички срещи на експертно ниво. Досега в рамките на Европейската инициатива военнослужещи от Сухопътните войски са участвали в международното лятно учение CAPRICORN-2016, в международно зимно учение CAPRICORN-2018, а преди две години страната ни беше домакин на многонационалното учение „Родопи - 2019“. В него участваха над 600 военнослужещи от Румъния, Чехия, Австрия, Словения и Полша.

На 19 март 2021 г. да наблюдава Деня за ВИП гости на „Родопи-21“ пристигна Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов. Той бе посрещнат на плаца на 101-и алпийски полк от командирът му полк. Димитър Кацаров. Адм. Ефтимов прие строя на почетната рота. След това полк. Кацаров изнесе брифинг за учението пред адм. Ефтимов, команидрът на СВ ген.-майор Михаил Попов, офицери от ЩО, МО и СВ.

След това госите и журналистие бяха транспортирани до района на хижа "Перилик", в подножието на връх Голям Перелик, на около 20 km северозападно от Смолян, на височина 2000 m. Там участниците в съвместната подготовка в условията на обилен снеговалеж демонстрираха способностите си за изграждане на зимни съоръжения за бивакуване в зимни условия (снежна пещера и иглу), при придвижване с пълно бойно снаряжение по стръмни заснежени склонове, търсене и спасяване на затрупан от лавина и медицинска евакуация на пострадал.

На учебен
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
център №1
бяха демонстрирани уменията на военнослужещите от 101-ви алпийски полк за бивакуване в зимни условия. Това включва изграждане на иглу от снежни блокове; зимна хижа чрез покриване със сняг на поставени подходящо ски; снежна пещера - със ски и снегоходки са утъпква снежна могила, след което в нея със снежна лопата се издълбава пещера. Различните способни дават възможност хора да бивакуват в планината при тежки метеорологични условия. Изградените укрития осигуряват защита от студа, вятъра и снеговалежа и учудващо лесно се затоплят дори само с една свещ. Военнослужещите от 101-ви алпийски полк прекарват по 20 дни в такива укрития по време на зимните си подготовки.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГАЛЕРИЯ: „Родопи-21“ - снежен екшън на 2000 m надморска височина. Част 1 Оцеляване в зимни условия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/19 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка