„Родопи-21“ - снежен екшън на 2000 m надморска височина. Част 2 Тактически действия в планината и проблеми на модернизацията (ГОЛЯМА СНЕЖНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 20 мар 2021 | 12:34 views (8989) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
Демонстрациите на способностите на 101-ви алпийски полк в рамките на съвместната подготовка „Родопи-21“ продължиха на Учебен център №2. На него бе представен динамичен показ на придвижване със ски и тактически действия, спускане по стръмни склонове по неутъпкан сняг с пълно бойно снаряжение.

Тактическа група от 101-ви алпийски полк демонстрираха ски туринг - комбинация от ски бягане и ски алпийски дисциплини. Тази подготовка изисква специално оборудвани ски, ски автомати и ски обувки, така че при движение по равен терен петата на обувката да се повдига, за да може боеца да използва приплъзване по снега, което увеличава крачката с около 1 m. Тактическата група демонстрира снежен патрул, заемане на кръгова отбрана и изкачване със ски на снежен склон.

Втората тактическа група демонстрира спускане по неутъпкан сняг по стръмен склон. При това спускане основната опасност, е че спускащите се не знаят какво има под снега - камъни, дънери, и трябва да са готови за всякакви изненади. В демонстрацията участваха и двата представители на алпийските части на Словения. Групата се спусна успешно, а на финала бе демонстрирано теглене с моторна шейна на група от 6 алпийци.

На Учебен център №3 третата тактическа група демонстрира действия при лавинна опасност и оказване на помощ на затрупан от лавина. Групата осъществяваше диагонално спускане по стръмен склон, когато получи сигнал за затрупан от лавина. Бойците бързо се организираха, отделиха хора за охрана по фланговете, една от военнослужещите снабдена с лавинен търсач започна да засича сигналите на лавинния маяк на затрупания. Уредът е дигитален и показва в метри разстоянието по пострадалия. При локализиране на мястото, с помощта на лавинна сонда бе определено с абсолютна точност къде точно е пострадалия под снега. След това останалите военнослужещи снабдени с лавинни лопатки, които с минимални усилия изгребват максимално количество сняг, започнаха да отравят пострадалия. В това време ръководителят на групата поиска съдействие от моторна шейна с носилка за евакуация на пострадалия. Тя пристигна бързо и специалната носилка с пострадалия бе прикрепен към тегличите на шейната. Носилката позволява без други манипулации тя да бъде закрепена към лебедка на вертолет за по-нататъшна евакуация. За съжаление силният снеговалеж на 19 март не позволи вертолет AS532AL Cougar от 24-а авиобаза Крумово да долети до Голям Перелик
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
и да демонстрира тази способност.

Дефицити при оборудването и въоръжението
Денят за ВИП гости бе повод командването на СВ и на 101-ви алпийски полк да споделят с Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов някои проблеми по осигуряването на нужното въоръжение и екипировка. Пред Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов бяха демонстрирани последните придобивка в оборудването на 101-ви алпийски полк - котки за придвижване по лед; снегоходки за придвижване по дълбок сняг, телескопични щеки; лавини лопатки и лавини сонди.

По отношение на екипировката полкът има нужда от доставката на т. нар. „колани“ за ските, които позволяват те да не се плъзгат назад при изкачване на склон. Проблемът е, че това е консуматив, който бързо се износва, а и цената е сравнително висока. Вторият дефицит са специалните ски автомати и ски обувки за осъществяване на ски-туринг. Те позволяват боеца при придвижване с техниките на ски бягането, да освободи петата на обувката и да осъществява приплъзване на ската. При спускане по склон, автоматът се завърта на 1800 и обувката се фиксира. Следващият дефицит са лавинните раници, които позволяват на бойците при попадане в лавина с едно дръпване на ръкохватката да задействат надуваема яка. Това става с помощта на сгъстен газ. Яката държи попадналия в лавината на повърхността й, а ако все пак попадне в снега, осигурява въздушен джоб за дишане и пространство за движение на главата. Друг дефицит са белите камуфлажни гащеризони, които позволяват сливане с околната среда в снежна обстановка. Все дребни неща, но консумативи, т. е. необходима е периодична доставка, а в същото време никак не евтини.

Командирът на СВ ген.-майор Михаил Попов и заместникът му бриг. ген. Валери Цолов представиха на адм. Емил Ефтимов екземпляри от модернизирани автомати АК-47. При тях дървения приклад се заменя с телескопичен от армирана пластмаса, поставят се релси Picatini за монтиране на аксесоари. В 101-а алпийски полк това са бързомерци (колиматорни прицели) на фирма „Оптикс“-Панагюрище. Интегрира се и превключвател на режима на огъня достъпен и отляво и отдясно. За автомати АКС-47 се добавят релси Picatini и бързомерци. Ген.-майор Михаил Попов сподели че със собствени средства Командването на СВ, с помощта на фирма „Арсенал“ АД, е модернизирало 120 автомата, които след това са разпределени в съотношение 20:100 в 101-ви алпийски полк и в 61-а Стрямска механизирана бригада. Отзивите от формированията са добри, но са необходими средства, за да може до 2024 г. всички автомати в СВ да бъдат модернизирани по този стандарт.

Началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов изслуша внимателно обясненията и пое ангажимент да бъдат потърсени възможности да се осигури поне минимална част от въоръжението и оборудването нужни на 101-ви алпийски полк.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Родопи-21“ - снежен екшън на 2000 m надморска височина. Част 2 Тактически действия в планината и проблеми на модернизацията (ГОЛЯМА СНЕЖНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/40 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка