Индия търси системи за активна защита за своите ОБТ T-90С/СК

Pan.bg 19 апр 2021 | 10:37 views (670) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на janes.com

Индийската армия (IA) поиска оферти от местни доставчици до 12 май 2021 г. относно доставката на 818 модулни системи за активна защита (APS), за да подобри оцеляваемостта на основните си бойни танкове (ОБТ) T-90С/СК Bhishma.

На 13 април 2021 г. индийските СВ заявиха, че новите защитни системи за тези танкове, които „вероятно ще останат в експлоатация и след 2050 г.“, трябва да бъдат придобити в категорията „Разработени и произведени от местните компании“ (IDDM) по процедурата за придобиване за отбрана 2020 на Министерството на отбраната и трябва да имат поне „50% местно участие в проектирането и разработката“. На бъдещите доставчици ще бъде разрешено да сключват споразумения с чуждестранни производители за разработване на оборудването.

От APS се изисква да имат както "твърдо", така и "меко убиване". Компонентът за "меко убиване" трябва да осигурява както изпускане на димни завеси, така и на инфрачервени смущаващи ефекти ("капани") и да предоставя аудио-визуални предупреждения, когато танкът е захванат или обстрелян.

Компонентът за "твърдо убиване" трябва да е в състояние да се ангажира със заплахи като ракетни гранати от РПГ, противотанкови управляеми ракети (ПТУР) и фугасни противотанкови (HEAT) снаряди, изстреляни от танкови оръдия. Изискваното ниво на защита е количествено определено на 90% срещу ПТУР и РПГ и 70% срещу влитащи 125 mm HEAT снаряди.

Неизисквана, но „желана“ заявка е APS да може да унищожи снарядите с кинетична енергия (KE). Системата трябва да има потенциал за надграждане, за да победи заплахите като KE в бъдеще.

На снимката: ОБТ T-90С Bhishma на индийска армия по време на военен парад в Ню Делхи. СВ на Индия се стремят да придобият 818 модулни APS от местни доставчици, за да подобри оцеляваемостта на своите ОБТ T-90С/СК. (сн.: индийско МО)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка